Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли полза от пластмасовите капачки, карането на колело и навременното подкастряне на храстите по пътя

6
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес са:
* Как с минимални усилия можем да помогнем на поне един социален дом за деца;
* говорим и за предстоящия велопоход до "Божия мост" във Врачанско. Проявата е част от Европейската седмица на мобилността.
* отново засягаме тема, която разискваме всяка година- проблемното преминаване на кръстовището до РЗИ Видин.

Кампанията "Капачки в действие" ще зарадва още един социален дом за деца с нов електрически уред. Само за два месеца е събран един тон пластмасови капачки, които вече са предадени. За инициативата, която все повече набира последователи и става все по- популярна, разказа Ива Колева от фондация "Идея в дейстие", инициатор на кампанията.

"Смятаме че да правиш нещо хубаво от продукти, които могат да бъдат рецикрилани и да опазваш околната среда, е нещо, което може да помогне на децата в домовете. Като предаваме всеки един тон пластмасови капачки за рециклиране, със сумата, която получаваме, купуваме по един електрически уред. Закупихме вече три електрически уреда."

СнимкаВъв Видин има три пункта, в които се събират пластмасови капачки. Два от пунктовете се намират в района на пазара. Румяна Ангелова работи в единия магазин и отговаря за пункта в него. Самата тя е научила от интернет за кампанията и решила да опита.

"От интернет видях това нещо и ми хареса като идея. Така или иначе всеки я хвърля тази капачка, винаги може да събере няколко. Всичките съседи вече си събират капачките и ги носят тук. С една капачка по-чисто ще ни е."

Кампанията "Капачки в действие" продължава.

Стар рефрен в нов вариант- така може да бъде определен проблемът на пешеходци, колоездачи и водачи на МПС, които имат път към Регионалната здравна инспекция във Видин. Говорим пак за кръстовището между РЗИ, старата болница и Енергото.

Кръстовището до РЗИ ВидинРадио ВИДИН за пореден път напомня на Екоотдела в Община Видин за заплахата, която грози пешеходците, тръгнали да пресичат това кръстовище. Тук- в ъгъла на градинката пред РЗИ- през последните няколко години растителността всяко лято става толкова висока, че се превръща буквално в зелена стена. Пешеходците, които трябва да пресекат улица "Михаил ІІІ Шишман" (видинчани си я знаят и като "Шарампоя"), разбират идва ли превозно средство отляво чак когато стигнат в средата на уличното платно... А от тук през учебно време всеки ден минават децата за училище "Петко Р. Славейков", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и градското ученическо общежитие. Това е мястото за пресичане и на хората с велосипеди, които ползват градската велоалея, която започва точно от тази част на Парка. От 2011 година всяко лято Радио ВИДИН насочва вниманието на екоинспекторите от Община Видин към това място. След което храсталаците биват поокастряни... Надявахме се поне тази година да не се налага отново ние да подсещаме- дори и най-слабите ученици не повтарят по три пъти в един клас...

При всеки сигнал на Радио ВИДИН през годините от 2011-а до сега, от Общината обясняваха, че в случай като този, трябва да бъде сформирана и изпратена комисия да провери на място. Проблемът е видим и с просто око и би трябвало отдавна Екоотделът да се е "самосезирал", а не да чака Радио ВИДИН да повдигне въпроса. Въпреки това и тази година писмено ще уведомим Общината и ще следим какво ще се случи след като подадем нашия сигнал.

Снимка: Природозащитен център Натура- ВрацаС велопоход Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца се включва в инициативите, с които градове от цяла Европа отбелязват  Европейската седмица на мобилността.

"Близо 40 ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов", гр. Враца, ЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, СОУ "Христо Ботев", гр. Враца и СОУ "Отец Паисий", гр. Враца са поканени да участват в инициативата"- разказа Цвети Вергилова, експерт в отдел "Връзки с обществеността" в РИОСВ Враца. Съдействие при осъществяването оказват от Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан", велоклуб "Герак", Спелеоклуб "Стрешеро". За участие в инициативата е поканена Община Враца.

Велопоходът ще стартира на 19 септември в 10:00 часа, от площад "Суми" в града. Трасето, по което ще премине шествието на колела, е с дължина 16 километра. Тази година мотото на Европейската седмица на мобилността е "Нашите улици, нашият избор" и насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.

Галерия

Вижте още

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32