Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чинар от село Арчар с номинация в конкурса "Дърво с корен 2014"

Снимка: Мирослав Людмилов

Темите в предаването днес са:
* Чинар от видинското село Арчар в надпревара с други дървета с история в конкурса "Дърво с корен 2014";
*Дървета за мир садиха видински ученици в Крайдунавския парк на Видин;
* На 27 септември предстои да отбележим Световния ден на туризма.

Приключи приемът на номинации за участие в конкурса "Дърво с корен 2014". За първи път в 5-годишната история на конкурса се включи чинар от видинското село Арчар. Човекът, който номинира дървото, се казва Мирослав Людмилов и е от Арчар, в момента е студент. Видял в интернет информация за конкурса и решил да участва, защото иска да живее в една по- чиста България и сред повече зеленина.

"Дървото, което номинирах е чинар. Номинацията е в категория "Дърво с бъдеще". Чинарът е на 51 години, но е с размерите на вековно дърво.", разказа Мирослав Людмилов.

Снимка: Мирослав ЛюдмиловЧинарът се е запазил до ден днешен благодарение на усилията на много хора.  Намира на площада пред кметството и е близо до училището, църквата и читалището. Дървото е високо около 15 метра, има обиколка 3 метра 92 сантиметра. Докато търси информация за неговата история, разбира, че фиданката е била засадена от неговия прадядо Киро и бай Радко Коняра. След засаждането бай Радко прави дървена ограда на чинара, която да го краси и пази.
 
На 1 октомври ще станат ясни 10-те финалисти в конкурса "Дърво с корен 2014". Остава да се надяваме, че журито ще класира чинара от Арчар, за да можем да го покрепим в следващия етап на конкурса.

Ученици от еко клуба на видинското основно училище "Отец Паисий" посахида дървета в Крайдунавския парк. Инициативата им е по повод Деня за мир на ООН и се проведе едновременно с други 5000 училища от цял свят.

Снимка"Ние засахидхе 16 дървето, повечето от които са местни видове, за които ще се грижим. Финадките са осигурени със съдействието на Община Видин и фирмата по озеленяване. Децата са от училищния еко клуб, който е регистриран в две световни екологични програми и ще се включваме в техните бъдещи програми.", каза за РАДИО ВИДИН Илияна Нягулова, учител по биология и химия в училището.

Децата посадиха 16 фиданки - 7 от вида явор, 2 обикновен ясен, 4 от вида каталпа, 2 офика, 1 туя. Паралелно със засаждането работници от фирмата по озеленяване почистиха района. В дейностите се включи управителят на фирмата Даниела Димитрова:

"Мястото е във втора част на Крайдунавския парк. Където се сече трябва и да се сади. За всяко отсечено дърво се садят поне две, а сега сме засадили по три. Идеята е постепенно да се заменят тополите в парка с други видове, които са по- дълговечни, за да го има парка и след години."

Фиданките са насадени, районът е почистен. Сега остава и да ги опазим.

Снимка: Община ВрацаНа 27 септември се отбелязва Световния ден на туризма. Присъствието на Община Враца на 7-ия Черноморски туристически форум, който се проведе от 18 до 20 септември във Варна, бе една от инициативите, посветени на Световния ден на туризма.

"Целта на нашето участие беше да презентираме нашия археологически обект. Затова на щанда на Община Враца акцентът падна на нашия археологически обект. Раздавахме книжките и всеки можеше сам да си сглоби макета на обекта. Имаше посещения на нашия щанд от всички краища на България, но за мен специално най- важно беше, че нашия щанд беше посетен от професор Казимир Попконстантинов, който откри мощите на свети Йоан Кръстител. А аз съм негов студент. На него му беше мното интересно да види макета на цялото ни проучване в местността "Градище" до прохода Вратцата", каза Нарцис Торбов, археолог в Регионалния исторически музей във Враца, който от 2007 година досега проучва местността "Градище".

Археологът е убеден, че ако се положат съвместни усилия за реставрация и консервация на обекта, на който работи, ще бъдат привлечени повече туристи във Враца.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50