Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Войнов: "Мечтая за повече зали, пълни със спортуващи деца"

7
Снимка: Росен Войнов Личен архив

В "Автобиография Северозапад" си говорим за емоцията и радостта от добре свършената работа, за дисциплината и самодисциплината, за спортния хъс, за успеха който се постига само, когато си обичаш работата и даваш всичко от себе си. А успехът в спорта е най-силната мотивация!

Срещаме ви с Росен Войнов. Той  е треньор по акробатика и създател на клуб по спортна акробатика "Олимп"- Лом. Предстои една емоционална среща и разказ за това: какво е чувството да си добър треньор и да виждаш как децата, които си обучавал печелят медали и се развиват; за онази сладка умора в края на всяка тренировка, която ти носи само наслада... наслада от добре свършената работа. И още- как се става акробат, учител и треньор?

Росен Войнов (вляво) с младия медалист Емил Първанов, Снимка: Радио ВИДИН"В първите години липсата на добра база и оборудване затруднява работата, но упоритостта и амбицията водят до успех." С треньора си говорим и за това какви качества трябва да притежаваш, за преодоляване на трудностите, за всичко от "кухнята" на този "красив, но много труден спорт".
 
"Акробатиката е непризнат спорт! Ние стоим в една буферна зона между олимпийските и не олимпийските спортове"- казва Росен Войнов.

Какви средства се дават за този спорт, как оцелява един клуб в малкия град, кой помага? Ще чуете и мнението на родителите и на малкия акробат Емил Първанов, който влезе гордо в студиото на Радио ВИДИН с медал на врата. В клуб "Олимп" малкият акробат  играе втора основа в четворка.

Снимка: Росен Войнов Личен архив"Щом е акробат, значи работи и цирка!" Росен често чува тази реплика и за това ни обяснява каква е разликата между спортната и цирковата акробатика.

"Без помощта на родителите клуб "Олимп", клуб по спортна акробатика би оцелял много трудно", казва още Росен.

Стигаме и до въпросите: Защо акробатиката е сложен спорт? Какво се случва, ако някой от състезателите отпадне по някаква причина? Как се игра с контузия? Имаме ли спортна култура?На края на нашата среща стигаме и до най-важното:

Снимка: Росен Войнов Личен архив"Мечтая да има повече отворени зали, пълни със спортуващи деца"- завършва треньорът по спортна акробатика.

Повече от разговора с Росен Войнов- в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25