Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят" днес: Ситуацията в Мизия два месеца след наводнението, финалистите в конкурса "Дърво с корен 2014", предстоят Европейските дни на птиците

Николай Нековски: "В Мизия хората са безпарични, бездомни и без перспектива"

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Темите в предаването днес са:
* Мизия - 2 месеца след наводнението;
* Ясни са финалистите в конкурса "Дърво с корен 2014";
* На 4 октомври ще отбележим европейския ден на птиците и Световния ден за защита на животните.

Два месеца след като река Скът излезе и заля Мизия хората не могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Държавата отпусна 1 милион лева за реконструкция на унищожената инфраструктура и публични обекти, но ремонтите не са приключили. Към Мизия от цялата страна бяха изпратени дарения. Започна и набирането на средства. Парите обаче не стигат за ремонтите по домовете, а съгласно сега действащото законодателство за частните къщи се отпускат средства едва след направен ремонт и в зависимост от данъчната оценка. Как се справят в момента хората в Мизия?

"От наводнените къщи годните за живеене са 100, които са със зелена точка, но хората нямат покъщнина. 100 къщи са за събаряне. Останалите около 300 са годни за живеене, но след ремонт. Изключено е хората да имат средства да ги ремонтират, а нашият бюджет е оскъден. Правилникът за работа на Междуведомствената комисия така е създаден, сякаш е направен против бедстващите хора. На мен ми звучи много цинично това, че човек, който е с паднала не по негова вина къща, трябва да отиде да намери фирма да му извози падналата къща. Едно извозване на падналите постройки е между 800 и 2000 лева, в зависимост от количеството на падналите постройки. След това този човек трябва да намери инженер и архитект, които да му направят план, който също трябва да си заплати. След което трябва да си вдигне къщата и след което на база данъчната оценка може евентуално държавата да му изплати парите.", обясни заместник кметът Николай Нековски.

Снимка: Светослав Цветанов, архивБЧК има набирателна сметка, която възлиза на 268 хиляди лева. Парите са събрани от SMS за Мизия и село Крушовица, което е в същата община. Парите са разпределени по критерии, определени от Обществения съвет. Освен това има 173 хиляди лева, които ще бъдат раздадени под формата на ваучери. Те са за посуда и бяла техника. В сметката на Общината има 72 хиляди лева, от които 12 хиляди лева трябва да се изразходят по волята на дарителя.

140 човека, които са останали без дом и няма къде да живеят, са подали заявления за настаняване във фургони. Очаква се фургонното селище да бъде готово до края на октомври.

Започна гласуването в конкурса "Дърво с корен 2014". Членовете на журито обсъдиха всяко едно от постъпилите предложения и определиха победителите в категориите "Млад природолюбител", "Дърво с бъдеще" и "Дървото на нашето семейство". Те ще станат известни на церемонията по награждаване на тазгодишния конкурс. 10 финалисти са избрани от постъпилите номинации, които от вчера се състезават в общата категория "Дърво с корен".

"Пристигнали са 34 предложения от цялата страна. След това журито ги разгледа и излъчи победителите в допълнителните категории и финалистите в категориите "Вековните дървета говорят и в основната "Дърво с корен", обясни Дима Котева, координатор на конкурса "Дърво с корен" на фондация "Екообщност".

За организаторите е важна историята на дървото, неговата връзка с хората. Всички истории на дърветата финалисти са интересни. Освен чинарът от село Арчар сред номинираните 10 дървета за участие в конкурса е бял бор, който се намира над местността Ашиклар в Берковския балкан. Номиниран е от Георги Генов от град Берковица. На сайта на фондация "Екообщност" може да прочетете легендата за самотния бор- трогателна история за голямата любов между младия овчар Богдан и личната мома Радойка, завършила за съжаление трагично, но оставила следа в паметта на хората от този край.

Снимка: Мирослав ЛюдмиловЕто и какво е написал за чинара от село Арчар Мирослав Людмилов, който номинира дървото:

"Дървото стои като исполин на площада, запазено благодарение на хората и любовта им към него. Всички ние трябва да сме благодарни на началните учители, участвали в засаждането на фиданката и нейното опазване. Това са първите хора, които са изграждали културата и възпитанието към околната среда и към нашето дърво. Те се грижели за него, заедно със своите ученици. Традицията да се опазва чинара се е предала през поколенията. Аз също съм участвал в мероприятия за почистване и поддържане на дървото и алеята с липи. Чинарът е част от живота на жителите на Арчар - свидетел на битието на селския труженик, страничен наблюдател на дейността на читалището, всяка година посреща малките първокласници и изпраща вече големите дванайсетокласници от местното училище. Всяка неделя сгушва под своята сянка хората от арчарския пазарен ден и присъства като част от декора на традиционния арчарски събор "Илинден". Ежегодно в селото се организира семеен празник,  наречен "Аз, мама и татко пред нашето дървото от детството", на който се събира младо и старо. Празникът винаги е под различен надслов, но чинарът е неизменният и най-важен участник в събитието."


На сайта всеки може да прочета цялата история на десетте 10 финалисти и след това да реши за кое дърво ще даде своя глас. Важното е да го направи до края на октомври. След това ще стане ясен победителят, който ще представя България на европейския конкурс.

СнимкаЕвропейските дни на птиците се организират всяка година в първия уикенд на октомври и предлагат интересни и полезни дейности за широката общественост. Както всяка година международната природозащитна организация BirdLife International организира различни инициативи в цял свят. В България координатор на кампанията е Българското дружество за защита на птиците.

"Ние повече от 15 години участваме в тази инициатива и организираме различни мероприятия. Основната цел на тези дни е да се запознаят хората с миграцията на птиците- този тежък период, по време на който голяма част от тях намират смъртта си. Ние, от Българското дружество за защита на птиците организираме събития в 11 града.", обясни Свилен Чешмеджиев от Регионалния офис на БДЗП в Свищов.

В Плевен ще се проведе почистване на парка "Кайлъка" и наблюдение на птици. В Козлодуй също ще има наблюдение на птици, а Българското дружество за защита на птиците ще отвори свой щанд в Ботевия парк. Всички прояви започват от 10 часа.

На 4 октомври се отбелязва и Световният ден за защита на животните. Традиционно Общински Ученически Клуб "Екология и опазване на околната среда" в Лом отбелязва и двата дни.

"Тази година двата дни се честват на една и съща дата. С гости на децата от ЦДГ №1 "Снежанка" в Лом ще отбележим двата дни. Ние ще наблегнем основно на игри, чрез които ще покажем на малките деца по какъв начин могат да помогнат на птиците и животните през студените зимни дни.", каза ръководителят на клуба Румяна Цветева.

Общинският ученически еко клуб от Лом ще гостува в детска градина "Снежанка" на 3 октомври, от 10 часа.

СнимкаТочно преди 2 седмици в предаването "Еко Свят" повдигнахме въпроса за опасното пресичане на кръстовището до РЗИ във Видин. Същия ден подадохме и сигнал в Община Видин.


В края на миналата седмица мястото беше почистено от израслата растителност и сега има видимост от всички посоки за пешеходците и шофьорите.  

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50