Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждът бави жътвата на слънчоглед, забавя се и есенната сеитба

7
Снимка: Светослав Цветанов
Темите в "Земята, която ни храни":

* Как върви жътвата на слънчоглед във Видинско;
* Беше ли тази година "годината на слънчогледа", доволни ли са зърнопроизводителите от добивите и цените, как върви и есенната сеитба- Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Той коментира и промените в наредбата за агроекологични плащания, с които земеделските производители трябва да се съобразяват;
* Как един кмет съвместява административните си задължения си с професионалните си умения на ветеринарен техник- Людмил Любенов- кметски наместник на видинското село Плакудер;
* В Плакудер се срещаме и с Яким Стоянов- един от малкото останали в областта ни животновъди.

62% от слънчогледа в област Видин е прибран. Общо засети са 352 хиляди декара, ожънати са 218 хиляди декара, а средният добив е 238 кг/дка. Добивът е по-висок от миналата година, когато заради сушата производителите прибраха средно по 180 кг/дка. С най-бързи темпове върви жътвата на маслодайната култура в община Видин, където са засети 93 хиляди декара, и е прибан на 92%. Ожънат е слънчогледа в ниската тераса- в района на Ново село и Брегово. Експериментално е започнала жътвата на царевица, прибрани са 300 декара в Кула, но зърното е с висока влажност. На 88 хиляди декара площ е направена предсеитбена подготовка. 10 120 декара рапица вече е засята- в общините Брегово, Видин, Димово, Кула, Макреш и Ново село. Високата влажност е причина за забавяне на сеитбата на пшеница. Единствено в Ново село с хлебно зърно са засети едва 1700 декара- това съобщи Таня Цолова от Областна дирекция "Земеделие" във Видин.

Дъждовете и градушките през лятото съсипаха голяма част от реколтата- не само със слънчоглед. На много места в страната, все още не може да се влезе в полетата и да започне жътва. Това се отразява и на предсеитбената подготовка на площите... Беше ли тази година "годината на слънчогледа", доволни ли са зърнопроизводителите от добивите и цените, как върви и есенната сеитба- за това говорим с Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин:

"Добивите са добри, но цената, на която се купува слънчогледа, не покрива разходите по отглеждането му. По-скоро може да се каже, че е "годината на царевицата", но все още не е започнала жътвата й. Лошото е, че обстановката остава валежна, не се знае как ще продължи. А това, че не сме освободили площите навреме, рефлектира и върху хода на есенната кампания. Съществува опасност да се закъснее със сеитбата на рапица, същото важи за пшеницата и ечемика. Всеки ден е от значение, почвата е преовлажнена от предишни дъждове, което затруднява обработките. Всичко това, което донесе тази година, доведе и до промяна на Наредба №11 за агроекологичните плащания. Променят се сроковете, могат да се променят и културите, защото това, което е предвидено да се сее, може и да не се случи. Промяната в наредбата разрешава земеделските производители да правят промени в сеитбооборотните си планове."   

Към момента пазарът- и на слънчоглед, и на пшеница, е замрял, каза зърнопроизводителят. Причината за това са високите добиви- не само у нас, но и в страните от Черноморския басейн. Далеч сме от пристанища, транспорта оскъпява продукцията, затова и търговиятя е почти замряла. Пред последните 10 дни цената на хлебната пшеница е 28 ст/кг., фуражната се търгува на 23-24 ст., а търговията на слънчоглед е на 48-50 ст/кг.

В "Земята, която ни храни", се отправяме към село Плакудер. Малко селце, в община Видин, с все по-намаляващо и застаряващо население, но пък с млад кмет. Как се съвместяват административните задължения с професионалните  умения- за това си говорим с кметския наместник Людмил Любенов- който е ветеринарен техник.

"Мога да лекувам животни, но те вече са на изчезване. Сега в Плакудер животните са много малко. Има едно семейство, което отглежда крави, но те си имат лицензиран лекар, с който имат сключен договор. Много рядко ми се налага да лекувам. Чантата ми е тук, инструментите ми са тук, но лекарства няма, защото станаха скъпи, пък не се използват често... Земята на Плакудер е около 1000 декара, четири арендаторски фирми я обработват, няма пустеещи площи. Реколтата от пшеница тази година е добра, но лозята са съсипани от дъждовете... Останали са малко хора, всеки си гледа къщичката, дворчето, градинката... И така..."- разказа Людмил Любенов.

Оставаме на територията на село Плакудер, и се срещаме с един от малкото останали в региона ни животновъди- Яким Стоянов. Той, заедно със семейството си, отглежда крави. Във фермата му има 24 животни. На много неща се е нагледал Яким през десетте години, през които е в сектора. Сблъсквал се е и с много трудности. Искал е да кандидатства по мерките на Програмата за развитие на селските програми, иска да си направи и централен млекопровод, но смята, че винаги се явява едно "Но".

"Трудно е, помощ от никъде... Ако са повече животните, ще е по-рентабилно, но нямаме пари. Теглихме заем, но парите си вървят.... Все на ръба сме.... Искахме да кандидатстваме за европейски средства, но много документация, все намират за какво да се хванат... За да направиш нещо, някой трябва да ти помогне..."- разказва Яким.

Оправдали ли са се първоначалните му очаквания, когато зарязва строителството, за да се захване със животновъдство- чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40