Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елка Тодорова: "Трябва да опазим традициите на Северозапада"

Снимка: Петя Генова

Елка Тодорова е секретар на читалище "Развитие" в монтанското село Боровци от 14 години. Тя е от онези читалищни дейци, които носят духа на Възраждането. Можете да я видите там по всяко време на деня- понякога затрупана от административна работа, а понякога облечена в народната носия, с която участва в самодейния ансамбъл за изворен фолклор към читалището. Какво е тази  свята институция за нея- отговорът е много прост- смисъл.

"Искам да съм полезна, защото все пак трябва да има хора, които да пазят традицията на Северозапада."

Макар селото вече да не е толкова голямо, читалището кипи от живот- в него работят много художествени състави- танцов състав,  група за народно пеене, театрален любителски състав, духова музика. Голямата гордост на г-жа Тодорова, а и на цялото село е ансамбълът за изворен фолклор "Боровчани". Тя е негов създател.  В него са събрани най-добрите участници от останалите групи. А дейността им е определено мисионерска- съхранение на богатото културно наследства на този край-обичаи,  хора, носии, наричания, песни. Вече имат пет реконструирани обичая, което е истинско богатство.  Самата Елка Тодорова е носител на фолклорна памет като потомка на музикант, а баба й и майка й са певици. Тя не само участва в ансамбъла, но и основно се занимава с възстановката на обичаите и съпровождащите ги песни и наричания.

Снимка: Петя Генова"Много е важна приемствеността. В момента имаме участничка, която е на 18 години, ансамбълът е на 14 години, а тя е в него от самото начало. Най-възрастният участник е около 80-годишен."

Хубаво ми става на душата, скъпи приятели, когато разговарям с хора като Елка Тодорова. Защото в думите й няма заучени патетични фрази, а искрена грижа и дълбоко познаване на фолклора на нашия край. Моята чудна героиня  вярва, че читалищата са начин да се оживят нашите села. Питам я как днес се живее на село.

"Трудно. Всичко, което е свързано с това да имаш поминък, е безвъзвратно загубено и младите хора бягат. Има европейски програми, но нещата се развиват много бавно при нас. Дано някой да ни обърне внимание. Защото има потенциал за нашия регион."

Мечтите й са прости, като на всеки човек разбрал истинската стойност на нещата- мечтае децата й да не напуснат България, да направим всичко възможно нещата да се случват добре, да избираме достойни политици, които да мислят за хората и да развиват регионите такива, каквито са били във времето.

Елка Тодорова е пълна с много идеи. Дано по-често се дава възможност на хора като нея да си кажат думата.  Харесва ми нейният корав планински оптимизъм- помнете, че сме силни, уважаеми приятели, и че няма нещо, което да препъне хората от Северозапада.

Народност, обич и вяра са нейните три най-важни думи. Красиво, нали?!


Вижте още

В „Музикална зона“ на 12 април слушаме Серж Генсбург

   Серж Генсбург е музикант и поет- една от скандалните фигури във френския културен живот. Роден в семейство на руски евреи в Париж, той успява да се превърне в една от най-големите поп звезди във Франция през 60-те. Наред с шумната му музикална кариера, Генсбург се слави и с многобройните си връзки с някои от най-красивите жени за онова време – Жулиет..

публикувано на 12.04.21 в 10:20

15 културни и природни обекти ще дигитализира Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"

Обектите, които ще бъдат дигитализирани, са избрани след предварително проучване. Критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа  възможност за дигитализация и др. Целите при избора са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници),..

публикувано на 08.04.21 в 14:50

За трудностите и радостите в лекарския делник

На 7 април отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Обявен е за такъв с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 година. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 година. За трудностите и радостите в лекарската професия споделят..

публикувано на 07.04.21 в 16:30

STEM център ще изгради Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца

Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца спечели проект по STEM. Той се нарича "Център за природни науки, изследвания и новации" и ще съставен от департамент "IT електронна търговия" и департамент "Биохимия и микробиология".  "Единият за учебно-тренировъчни фирми за обучение по ИКТ /бел.ред. информационни и..

публикувано на 05.04.21 в 10:50

"Галъп": Шест партии се очаква да влязат в 45-ото Народно събрание.

Следващият парламент се очертава да е 6- партиен. Това сочат междинните прогнозни данни. Все още не може да се каже коя партия колко мандата ще има от регионите в Северозапада, каза социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов: "ВМРО е на ръба, но някак си няма логика да оцелее при това броене. ГЕРБ-СДС, "Има..

публикувано на 05.04.21 в 10:30

В Кула почистиха парка и около язовира

Почистване на парка в Кула направиха жители на града. Акцията се проведе за трета година. Тази път отпадъците бяха събрани разделно и изхвърлени в цветните контейнери, разказа Наско Цанов от движение "Северозапазване": "Тази година поради пандемията решихме почистването на бъде индивидуално, затова организацията не беше групова. Решихме да..

публикувано на 01.04.21 в 15:35

42 "зелени" проекта ще бъдат финансирани в област Враца

42 проекта на общини, кметства и учебни заведения от област Враца ще бъдат финансирани в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда 2021 г." в обявения от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам". За..

публикувано на 01.04.21 в 15:31