Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят"- за даренията, ГМО-продуктите и разделното събиране

с.Нивянин, август 2014 г.
Снимка: Полина Тодорова

Темите в предаването днес:
* Продължаваме да следим как се справят хората от наводнените населени места това лято. Проверихме в община Борован каква е ситуацията в момента;
* Ще ви разкажем как видинчани протестираха срещу подготвяното търговско споразумение между САЩ И ЕС за търговия и инвестиции;
* Във Враца старите дрехи вече се събират в отделни контейнери, а в Лом ученици помагат на Общината в разяснителната кампания за разделно събиране на отпадъци.

Община Борован е една от засегнатите от бедствието на 31 юли срещу 1 август. Пострадаха три села от общината-  Нивянин, Малорад и Борован. Засегнати са 150 къщи- 73 в Нивянин, 9 в Малорад и 68 в Борован.

"Раздадени са ваучерите на всички 150 души, които са одобрени съгласно проекта на БЧК, паричните суми също са преведени, но има  много жалби. Общественият съвет ще започне проверка на всички жалби и ще излезе със свое становище", каза заместник кметът на община Борован и председател на Обществения съвет Веромир Спасов.

В община Борован от наводнението е паднал мост, който свързва общините Хайредин и Борован. Изключително увредени са два потенциално опасни язовира- Гарвански геран и Езерска падина. Единият е с увреден сух откос, а на другия преливникът е силно увреден.

с.Нивянин, август 2014 г.Разговаряхме и с кмета на едно от пострадалите села в община Борован - село Нивянин Милен Гайдарски:

"Дадоха по 325 лева социалните почти на всички, които са наводнени и ваучери от 200 до 500 лева за строителни материали. На 96 човека дадоха пари. Но са малко, тук народът е беден. Има бедстващи хора. Зимата ще бъдат настанени в домовете на близки. Две са падналите къщи. Хората от тях са получили по 2000 лева и по 1000 лева ваучер."

Над 45 хиляди лева във вид на ваучери ще бъдат раздадени на пострадалите от наводнението в община Борован. Важно е да се знае, че ваучерите важат до 9 ноември и след това няма да могат да бъдат използвани.

"В Община Борован с ваучери ще бъдат подпомогнати 150 домакинства. Сумата на ваучерите възлиза на 45 240 лева. Все още продължава раздаването, тъй като в дните, в които бяхме там не всички хора успяха да намерят време да си получат парите лично", каза директорът на БЧК Враца Гергана Михалчева.

Да края на седмицата представител на БЧК ще раздава ваучерите на място. Ако и след това има хора, които не са си ги получили ще трябва да дойдот до края на месец октомври в сградата на БЧК във Враца. Освен тези ваучери 107 домакинства от общината са подпомогнати с парични средства на стойност 44 030 лева.

СнимкаВтората тема в предаването е за провелия се във Видин флашмоб "Да спрем властта на корпорациите", организиран от млади хора от града на пешеходната зона край Видинския пазар. По нестандартен начин те протестираха срещу подготвяното търговско споразумение между САЩ И Европейския съюз, наречено Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Притесненията им са, че ако бъде прието това споразумение в страната ни ще влязат ГМО-продукти.

"Тук сме, за да подкрепим европейския ден на проест протест против Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции и второ- да информираме видинското гражданско за това, което се случва. Хората са се фокусирали върху местни проблеми, което пречи да се види глобалната обстановка. В момента между САЩ И ЕС има мито, което е най-ниското в света- под 3% и няма никаква икономическа полза. Споразумението представлява един начин през задната врата да се прокарат интересите на американските корпорации - на ГМО и шистовия газ", обясни Радослав Георгиев, един от организаторите.

Според организаторите, ако се приеме споразумението, ще пострадат малките страни като България, защото тук производителите нямат конкурентноспособността да се справят с големите компании. Видин като малък и беден град ще страда най-много от това споразумение. Много от хората тук и не знаят за него, а ако влезе в сила, ще определя живота ни в следващите години, допълни Радослав Георгиев.

Пред импровизирания щанд на организаторите на флашмоба се спираха случайни граждани, привлечени от лозунгите- "Да спрем властта на корпорациите", "Знаем ли какво ядем", "Не на ГМО в България".

Има ли полза от разделното събиране на отпадъци- това е третата тема в "Еко Свят" днес.

СнимкаОбщина Лом вече събира разделно отпадъците. За новото начинание ви разказахме в едно от предишните предавания "Еко Свят". На територията на общината са обособени 80 площадки, като на всяка са разположени по 2 контейнера- зелен и жълт. Днес ви срещаме с Румяна Цветева, ръководител на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда". Клубът помага активно на Община Лом да популяризира разделното събиране.

"Информационната кампания ни тече по улиците и домовете. Когато дойде по-студения период, в детските градини и училищата ще започнем представянето на уроци под формата на приказки за разделното събиране. От една страна ни радва, когато някой постави в правилния контейнер подходящия отпадък. Други примери разочароват децата, защото са били свидетели на изхвърляне на неподходящи отпадъци. Много е важно да пестим ресурсите на природата и да използваме повторно това, което сме генерирали като отпадък, а не да създаване нови и нови", обясни Румяна Цветева.

По време на кампанията членовете на еко клуба наблягат на това какво трябва и какво не трябва да се изхвърля в контейнерите за разделно събиране и какво може да се направи от отпадъците.

СнимкаОбщина Враца започна пилотна програма за събиране на стари дрехи и обувки. За целта на десет места в града са поставени специални контейнери, в които ненужните отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки мога да се изхвърлят.

"Това нещо го правим с цел тези отпадъци да не влизат в клетките на Регионалното депо за неопасни отпадъци и да спестяваме големите разходи за депониране. Тези отпадъци правят и технически проблеми на сепариращата инсталация. Инвестицията на община Враца е 20 000 лева", каза пред Жоро Александров Ирена Статкова, експерт "Екологични инвестиции" в Община Враца.

Контейнерите са така устроени, че в тях не може да се бърка. Събраните отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки, ще се използват като гориво в циментовия завод в с. Бели извор.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40