Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Поликарп Белоградчишки- един съвременен воин на християнската вяра

Епископ Поликарп: "Църквата не е музей, нито туристическа дестинация, а един живот в Христа"

4
Епископ Поликарп Белоградчишки освещава знамената на видинските училища на Димитровден- духовния празник на Видин, 26 октомври 2014 година
Снимка: Росен Ракаджиев


Днес в "Калейдоскоп" гостуваме на Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки. Един млад на години, но богат на опит духовник, който вече 18 години е свързан с Видинска епархия. Седнали сме в неговия кабинет, който е и приемна на Видинската света митрополия, защото епископ Поликарп Белоградчишки е и викарий на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Моля го вместо въведение в разговора ни да направи въведение в обстановката, сред която беседваме:

"Обстановката е църковна, духовна, музейна, но и делова. Всичко е съчетано така, че да ни напомня, че имаме история, имаме днешни обязаности, имаме и бъдеще. Тук са подредени икони на Спасителя, който е основата и центърът на нашия живот, както и икони на Светци. Пазим в рамка и под стъкло т.н. антиминси- парче плат, което се поставя на Светия престол и върху него се извършва Светата литургия- те са тук, за да ни напомнят, че Видинска епархия води своето съществуване от стотици години, а Видинска митрополия винаги е играла важна роля в живота и съдбата на българския народ, на Българската църква и българската държава. Поставени са и образите на духовници- на Негово Светейшество българския патриарх  Неофит; на Видинския митрополит Дометиан; снимки от живота на нашето служение; ликовете на духовници от древната пентархия- това са образите на Вселенския патриарх, на Александрийския, на Антиохийския, на Йерусалимския и на Кипърския архиепископ. Разбира се, има компютър, принтер, телефон. Имаме си и молитвено кътче, в което всяка сутрин паля кандилце-  молитвен вопъл пред престола на Бога..."

Така започва денят на епископ Поликарп. Приемането на това звание и всички отговорности, които то носи, е събитие със сравнително скорошна дата: "На 27 юли 2014 година, на празника на светите Седем Български светилника и на безсребърника лечител Свети Пантелеймон, в неделята на Христовото чудо с даряване светлина на човеците, съгласно решение на Светия Синод на Българската православна църква, Българската патриаршия се сподоби с нов епископ- Белоградчишки Поликарп"- цитат от известие, обнародвано на официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква.

Духовен старец на Негово Преосвещенство епископ Поликарп е Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица", бивш викарен епископ на Видинския митрополит. А титлата Белоградчишки епископ не е била присъждана в Българската православна църква повече от 100 години.

Епископ Поликарп Белоградчишки е роден през 1978 година, с името Петър Петров. В началото на 90-те се записва в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", София; през ноември 1996 приема името Поликарп; в навечерието на Милениума става йеродякон; през 2008 година става председател на катедралния храм "Св. Вмчк Димитър Солунски" във Видин, като е натоварен да изпълнява още длъжностите председател на митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец", игумен на Бдинския манастир "Успение Богородично" и Духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии.

Преди отговорностите на зрялата възраст обаче, всеки от нас има своите шарени спомени от детството, когато всичко е било само плетеница от възможности.

"Пред мен никога не е стоял въпрос по кой път да поема. Винаги- откакто се помня, съм чувствал връзка с Църквата. Винаги съм имал желанието да бъда част от живота на Църквата. И винаги съм се покорявал на Божия Промисъл. Още в детските си години, когато ме питаха какъв искам да стана, казвах поп... Без напълно да съм наясно какво точно е това. Но дядо ми беше клисар в църквата. биеше камбаната, отваряше и затваряше храма... Никой не е сядал до мен да ми обясни, да ми каже какви са отговорностите на един свещеник. Но вътрешно винаги съм се чувствал част от всичко това- храмът, църковната музика, молитвите, светлината на запалените свещи..."

Служенето сега различно ли е от традиционно познатите обязаности на духовниците някога? Доколко можем да си позволим да кажем, че и в църквата има новости, електроника, технологии?

"Бог е вложил в човека дарби и таланти, които човек сам трябва да развива, не да ги закопава в земята... Къде и да отида, винаги съм гледал да науча повече, да пренеса наученото, да приложа в преките ми задължения. Обичам много книгите. Купувам много книги. Книги имам от всяко място, на което съм бил- и от периода на моето обучение, и сега. Църквата е естествена част от живота на хората. Тя трябва да присъства в дома, на работното място, в училище, в делниците и празниците на хората. Хората са вярващи, те имат нужда  духовност", казва ми епископ Поликарп.

Разговорът ни продължава за общуването със словото, за поезията, за старите и новите жанрове в съвременната църковна литература... За стиховете, които той сам пише. А в края на нашия разговор се поддавам на изкушението и питам случва ли се да чуе да назоват някого по име- Петьо!- и да се обърне?

"Да, това се случва. В монашество съм вече 18 години. Но се случва. Обръщал съм се. Било е неволно, но има такива моменти. Те са красиви, защото показват, че духовниците са и хора...", така завърши разговорът ни с Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки, роден с името Петър Петров. Един светъл и уравновесен, търпелив и последователен съвременен воин на християнската вяра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40