Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят"- залесяване по Дунав, екохепънинг в Белоградчик, конкурса "Дърво с корен 2014"

Броят бездомните кучета и котки във Видин

7
Снимка: Радио ВИДИН

Темите в предаването днес са:
* Отново ще отворим темата за безстопанствените животни във Видин, но този път с надеждата, че нещо ще се промени и то в близко време;
* Ще ви разкажем за една нова инициатива- залесяване на три от защитените зони по река Дунав;
* В Белоградчик се проведе екохепънинг с цел опазване на околната среда;
* Днес и утре са последните дни, в които може да дадете своя глас в конкурса "Дърво с корен 2014".

Екипи на Фондация "Четири лапи" преброяват кучетата във Видин. Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Общината Добромир Дилов се срещна с представители на организацията. Екипът ще остане във Видин в продължение на 3 дни.

Срещата бе инициирана от Община Видин, за да бъдат обсъдени мерки за ограничаване на популацията на бездомните кучета, които да се предприемат в най-кратък срок. Стана ясно, че фондацията е извършила преброяване през 2009 г. Тогава е издаден доклад с резултатите, като в него са посочени и препоръки по отношение на бездомните животни. Добромир Дилов е обяснил на представителите на "Четири лапи", че в момента се изгражда приют за безстопанствени кучета, който ще започне да функционира от догодина. Средствата, предвидени за обекта, са заложени в бюджета на общината. В имота се предвижда изграждането на приемна сграда- ветеринарна лаборатория клас ІІ, покрити боксове с открита площ за кучета, терен за разширение, паркинг за автомобили, дезинфекционна яма и яма за отпадни води. Сградата с боксовете за отглеждане на кучета се състои от 15 бокса по 6 броя всеки един, със собствено дворно пространство и 3 бокса за индивидуално отглеждане на агресивни или кастрирани животни. Представителите на фондацията се запознаха и с данни за общия брой кастрирани животни през последните 5 години, както и този на регистрираните домашни животни. След като приключи преброяването, екипът отново ще се срещне със заместник-кмета, за да бъдат обсъдени резултатите, съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

СнимкаСрещнахме се с д-р Марина Иванова от фондация "Четири лапи", които обикалят Видин, за да установят колко са бездомните кучета и котки.

"Тук сме след поканата от Община Видин. Имаме сключен договор за партньорство с Общината, като преброяването е само една малка част от всички задължения по договора. За разлика от 2009 година, сега броим и безстопанствените котки, чиито брой също прави впечатление, че се увеличава. Все още е рано да се каже какъв е броят на безстопанствените животни, но това, което ми прави впечатление е, че е висок броят на некастрираните кучета", обясни д-р Марина Иванова.

Втората тема в "Еко Свят" днес е за извършеното залесяване на три от защитените зони по четири от островите на река Дунав.

СнимкаНовите дървесни видове бяха насадени тази есен от Регионалната дирекция по горите в Берковица. Инициативата, под наименование "Опазване, поддържане и възстановяване на крайречните смесени гори", включваше залесяване на три от защитените зони на територията на островите- Скомен, Козлодуй, Есперанто и Масата. Причината за залесяването е нарушеният баланс при стопанисването на горите в тези зони и намаляване на биоразнообразието. Преди залесяването 75% от тези острови са били засети с тополови и монохибридни култури- бързорастящи и с високи икономически показатели. Но в резултат на това, някои от другите дървесни видове постепенно изчезват от тази територия.

"Разбира се, че съм доволен от залесяването. Благодаря на хората, които изпълниха дейностите успешно. С тези дейности ние трябваше да върнем облика на тези острови такива, каквито са били преди 100, 200 и повече години", каза пред сътрудника ни Петя Генова Сашо Каменов, директор на Регионална дирекция по горите в Берковица.

Снимка: Иванка ПетроваТретата тема в предаването днес е за провелия се в Белоградчик екохепънинг. Той бе организиран от Ресурсен център Бор от Република Сърбия и Фондация "Феникс - 21 век". Доброволците Иванела и Петя разказват за своята дейност пред Иванка Петрова:

"Нашата главна цел е да покажем на хората, че трябва да се опазва околната среда, трябва и да покажем по интересен начин как се правят предмети от отпадъчни материали."

Доброволците проведоха викторина с децата, в която те отговаряха на въпроси, свързани с опазването на околната среда, редки животни и растения. За своите отговори те получиха балони, гривни, цветя и други награди, изработени от отпадъчни материали.

Снимка: Мирослав ЛюдмиловВ "Еко Свят" вече сме ви разказвали за конкурса "Дърво с корен 2014". Организаторите от фондация "Екообщност" са предложили 10 дървета на гласуване, което се провежда през целия месец октомври и то само на техния сайт. За първи път в конкурса участва дърво от Видинска област- това е чинарът от село Арчар. След упорита битка, във вторник дървото беше лидер в класирането, но само с 20-тина гласа преднина пред другия претендент - дъбът от село Градина, община Първомай. Отново потърсихме човека, който номинира чинара от Арчар- Мирослав Людмилов. В едно от предаванията ни този месец той апелира към жителите на цялата Видинска област да подкрепят чинара, защото в Арчар не всеки има интернет и електронна поща. Организира младите хора, като изпрати покани до всички училища в областта. Той ни обясни защо в момента не се вижда кое дърво колко гласа има.

"Съгласно регламента, вотът последната седмица е скрит. Тази година вотът се скри във вторник. По данните тогава чинарът от Арчар имаше 920 гласа. За нас е изключително важно гласуването последните дни да бъде изключително активно. Затова апелирам към хората от Видинска област да подкрепят дървото. Ако чинарът спечели конкурса ще му се обърнат специални грижи от специалисти еколози и ще представя България на европейския конкурс през пролетта на 2015 година", каза Мирослав Людмилов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40