Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е съдбата на скулптурите във видинския парк "Владикина бахча"

5
Снимка: РАДИО ВИДИН

В "Еко Свят" днес обръщаме внимание на факта, че повече от година във Видин не може да се намери място за творбите на български скулптори. Днес ви срещаме и с единайсетокласник от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, който се класира трети на конкурс, организиран от Българската академия на науките. В "Еко Свят" ще ви представим и по-атрактивните проекти на участниците в XIII национално състезание по природни науки и екология, което се проведе в крайдунавския град.

През лятото на 2013 година във Видин се проведе симпозиум по паркова скулптура. Творци от страната работиха в парк "Владикина бахча" върху блокове от бял камък. Една година по-късно техните творби са на същите места в парка, под тях си стоят дървените греди, а около скулптурите се белеят малки камъчета, останали при дялкането на блоковете. Отидохме на място с един от скулпторите- Теодосий Антонов от Монтана.

Снимка"Винаги съм очаквал, че ще мине някой със спрей да си упражнява способностите. На всяка една пластика има написани имена с флумастери. Паркът е едно много локално място и в началото на пленера предложихме скулптурите да бъдат разположени така, че да се виждат. А тук никой не минава", не скри разочарованието си скулпторът.

Разказа ни, че на симпозиума в Мездра нещата стоят по друг начин. Още докато скулпторите работят се изграждат постаментите и се поставят, след което се откриват официално.

Белият в началото врачански камък, от който са изваяни творбите, е оцветен.

"Ако останат тук- в парка, за 10 години няма да можете да ги познаете вие, които сте от Видин. Тези скулптури трябва да се държат на открито, за да не плесенясат още", каза Теодосий Антонов.

СнимкаСветлана Стоенелова разговаря с видинския скулптор Светлин Николаев, който също има своя творба в парка:

"Едно сърце направих като спирала. Засега скулптурите са в парка. Като му дойде времето ще ги експонират някъде. Не вярвам да останат завинаги там."


"Живея наблизо, тук са повече от година. Ако биха ги направили добре, може и да останат тук, но да ги подредят по някакъв начин. Въобще не е чистено около тях... Може би от година са тук. Трябва тук да останат", казаха случайно минали през парка граждани.

Потърсихме за коментар и Община Видин като организатор на пленера по паркова кулптура.

"Обсъждахме различни варианти за това къде да бъдат поставени скулптурите. Факт е, че до ден днешен скулптурите са все още в парк "Владикина бахча". Ние водим много дискусии за това къде те да бъдат поставени. Има различни идеи. Една от тях е да останат на място, като бъде оформено пространството по подходящ начин. Друга идея е да бъдат поставени на новия панаир и третата идея, която се обсъжда е част от скулптурите да бъдат поставени на тревните пространства на кръговите движения. Надявам се до настъпването на пролетта всичко това ще бъде ясно", каза Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" към Община Видин.

Една от скулптурите ще бъде поставена в село Иново. Върху нея ще има паметна плоча с имената на загиналите във войните от селото.

Радио ВИДИН ще продължи да следи какво ще се случи с творбите от камък и през пролетта.

Втората тема в предаването е за отличното представяне на единайсетокласник от Видин в престижен конкурс на Българската академия на науките (БАН).


Личен архив на Станислав БорисовСтанислав Борисов е ученик от XI клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Той зае трето място в конкурс на БАН- "Ученическа научна сесия", посветен на 145-та годишнина от създаването на академията. Целта на конкурса е ученици от цялата страна да покажат свои проекти по актуални проблеми. Станислав впечатли журито с отлично представена публична защита на разработения от него проект "Експанзия на чакала" в научна област "Ловна фауна".

"Тъй като от много малък хоби ми е ловът, затова от секцията за биология избрах "Ловна фауна" и един наболял проблем в наши дни- "Експанзията на чакала". Щетите, които той нанася върху ловното и селското стопанство са доста големи", обясни Станислав Борисов.

Станислав работи през лятната ваканция върху своя проект. Провежда наблюдения и събира информация. Освен че обобщава наблюденията и представя по интересен начин биологията на вида, на конкурса в София видинчанинът предлага и конкретни решения за намаляване на експанзията на чакала.

Третата тема в "Еко Свят"днес е за оригиналните решения на екологични проблеми, които представиха участниците в XIII национално състезание по природни науки и екология, което се проведе във Видин.

Национална комисия отличи най-добрите проекти на ученици от страната, разделени в две възрастови групи. Журито се затрудни много, защото идеите на учениците бяха изключително добре изработени, а и децата успяха да ги защитят успешно.

Снимка"Ние работихме по проекта "Рециклирането- шанс за природата и бъдещето на човека". За нас това е една от най-важните теми... Аз представям проекта "Природна аптека за здраве". Имам събрани билки, които лекуват различни болести. Научих колко са важни билките и защо е необходимо да ги познаваме... Нашият проект се казва "Живот на кредит". Кръстили сме го така, защото живеем на кредит. Изчерпваме всички природни богатства, а природата не може да ги произведе толкова бързо... Направили сме мониторинг на качеството на водопровода на нашето училище и на някои съседни изворни води. Установихме, че нашите измервания и тези от протоколите на ВиК съвпадат и че водите са годни за пиене", представиха накратко своите разработки учениците.


Още един електрически стълб до монтанското село Долно Озирово е изолиран. В района се намира волиерата, в която временно се отглеждат белоглавите лешояди преди да бъдат пуснати на свобода в природата.

Снимка: ПП Врачански БалканВсички разходи по изолирането на стълба бяха поети от "ЧЕЗ Разпределение България". Районът е много кален, заради топенето на падналия наскоро сняг и камиона с вишката не успя да се качи до стълба. Затова се наложи работниците да използват колани за поставяне на изолаторите, но акцията завърши успешно. Стълбът, който бе обезопасен, причини смъртта на белоглавия лешояд К37 през март 2014 г. Птицата бе освободена през май 2012 г., в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България".

"Надяваме се с изолираните трасета да няма повече такива проблеми. Ние сме изолирали най- опасните, които са на високи места, където виждаме, че птиците кацат. Обикновено проблемът с лешоядите става през студените месеци от годината, когато има сняг. Лошото време ги сваля в равнината и тогава имаме инциденти", обясни Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици.

Миналата година са изолирани 20 стълба.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50