Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 бездомници посрещат зимата в Центъра за временно настаняване във Видин

Снимка: Стефка Павлова

Запълнен е капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин в началото на зимния период. Въпреки недостига на места, социалните работници уверяват, че няма да върнат нито един нуждаещ се от подслон човек.

През зимата Центърът за временно настаняване във Видин подслонява много хора, които нямат дом или близки, при които да отидат. Настанените в момента бездомници са 11, на възраст от 35 до 85 години. В повечето случаи те са попаднали там, след като са изоставени от близките си. Имотни спорове също са сред причините хора да се превърнат в потребители на социалната услуга.

"Аз съм най-младият от потребителите. Продадохме си къщата и се озовах тук. Аз по принцип пътувам в чужбина, тук ми е временно- идвам, тръгвам, след няколко дни тръгвам пак", каза ползвател на услугата.

Центърът за временно настаняване във Видин е предвиден за 10 души. Той обслужва всички населени места от областта. През зимата, когато най-много хора се нуждаят от подслон и натовареността е най-голяма, проблемът с недостига на места се усеща най-сериозно, каза управителят на направление "Социални услуги" в Община Видин Роми Василева:

"При капацитет 10, срещу което се борим години наред и не получаваме одобрение от по-висшестоящите организации, ние сме принудени, защото не можем да оставим хората на улицата, и ги приемаме било на дюшеци, било на други приспособления. Но така или иначе, никой не е върнат досега от центъра", заяви Василева.

Снимка: Стефка ПавловаПри постъпване на сигнал в Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин за хора, които нямат близки и роднини и са безпризорни, се предприемат мерки за настаняване в центъра. Изготвя се доклад и се издава настанителна заповед. Ако човекът няма лични документи, с помощта на социалния работник на центъра се съдейства за издаването на такива. Престоят в Центъра за временно настаняване е до 3 месеца на календарна година. В случаите, когато няма друга алтернатива- близките не са открити, през зимния период по изключение престоят се продължава, въпреки че нормативната уредба не го позволява. При възможност потребители се насочват към други социални услуги, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин Венци Пасков:

"Зимния сезон, ако установим в населените места безпризорни лица, също ги настаняваме. Там, където има специализирани институции за възрастни хора и за лица с увреждания, говоря за други общини, също настаняваме, защото тук капацитетът е 10 и в момента той е пълен. Зимния период правим изключение, над капацитета се настаняват. Настаняваме и в други резидентни услуги и специализирани институции, за да не измръзнат хората през зимния сезон", каза Венци Пасков.

От месец март досега трима души са настанени в други социални услуги, а други двама са реинтегрирани при близки и познати. Въпреки това, капацитетът на центъра е пълен. През последните години едновременно се е случвало да бъдат приютявани по 15-16 души, каза ръководителят на Центъра за временно настаняване Анета Георгиева:

"В момента сме над капацитета. Работим, ще прием всеки нуждаещ се. Няма определен таван, но минали години до 15-16 човека сме приютявали."

Персоналът на центъра за временно настаняване наброява 7 души, от които 5 сътрудници "Социална дейност", медицински и социален работник. Двама от служителите са назначени по методиката на министъра на труда и социалната политика, а останалите- с решение на Общински съвет- Видин. Разширяването на екипа е продиктувано от големия брой потребители и непрекъснатия режим на работа на центъра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50