Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Асенов: Имиграционната реформа на Обама ще намали престъпността в САЩ

Снимка: whitehouse.gov

Обявените от Барак Обама промени в имиграционната политика дават възможност на част от 11 милиона незаконно пребиваващи в САЩ да живеят и работят легално. Според специалиста по имиграционно право Николет Глейзър реформата дава право на работа за период от 3 години на влезли в САЩ като малолетни преди 2010-а година.

Проф. Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон, прогнозира, че имиграционната реформа на Обама ще разкрие над 1 милион работни места. Според него става дума за хора, които работят, а голяма част от тях са добре квалифицирани.

Новите мерки ще допринесат за изпращане на сигнал към всички тези хора, че ако работя, плащат данъци и не се впускат в криминални дейности, нещата пред тях ще са светли, ще намалее престъпността.

Има десетки хиляди нелегални български емигранти. Голяма част от тях ще се възползват от тези мерки. За съжаление няма точни данни колко. Новите мерки ще дадат по-лесни възможности в САЩ да останат и младите хора, които учат официално там. Няма съмнение, че повече предприемчиви и образовани българи ще дойдат и ще останат.

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Асен Асенов - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!