Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отшумява "син език", взимаме мерки срещу "птичи грип"

4
Заради опасността от птичи грип щастливите кокошки не трябва да се разхождат свободно по улиците
Снимка: Радио ВИДИН
Какви мерки се предприемат за превенция на птичи грип и получиха ли обезщетения стопаните на животни, умрели от болестта син език- за това говорим в "Земята, която ни храни"; ще разберем и до къде стигна есенната сеитба в региона; срещаме се и с Олег Манджуков- победител в конкурса за младо вино във видинското село Ново село; колко пчели трябва да ужилят човек, за да започне да ги обича и отглежда и каква е разликата между рибарите и пчеларите- това научаваме от Пенко Кръстев от белоградчишкото село Раяновци.

Почти на половината от собствениците на животни във Видинско, поразени от болестта син език, са изплатени обезщетенията. Болестта засегна 35 населени места.

"Област Видин е една от най-слабо засегнатите от болестта "син език". Към момента са изплатени обезщетенията за 70 дребни преживни животни и за 1 крава в село Старопатица. Размерът на обезщетенията е по данни на НСИ към месец юни - стопаните получават по 2,37 лв. за овце, 2,90 лв. за кози и 3,06 лв. за крави- цените са на база живо тегло"- каза д-р Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

СнимкаПрез последните 20 дни не са констатирани случаи на заболели животни.

"Заболяването "син език" е нетипично за нашия регион, но тази година беше благоприятна за болестта- многото дъждове и влага, както и неадекватните действия на общините, по отношение на борбата с кръвосмучещите насекоми, доведе до бързото разпространение на болестта и ситуацията със "син език" в България"- категоричен е д-р Велков.  

26 800 са умрелите овце от "син език" в България по официални данни на министерството на земеделието и храните.
Към 20 ноември държавата е изплатила над 1 милион и 300 хиляди лева обезщетения на животновъдите за близо 8000 овце, 130 кози, 71 говеда и 28 муфлона.

Болестта "син език" по животните започна да отшумява, сега обаче, в цялата страна се предприемат превантивни мерки срещу птичи грип- заболяване, което е смъртоносно и с много големи икономически последици за хората, които се занимават с промишлено птицевъдство. Причината- огнища на заболяването са констатирани в Холандия, Германия и Великобритания. Заболяването може да бъде пренесено от диви мигриращи птици, а смъртността при домашни птици е почти 100 %.

Към момента във Видинско няма данни за наличието на инфлуенца по птиците. Властите в областта имат своя полезен опит в превенцията на заболяването, когато през 2007 година беше констатирано за първи път в страната заболяването при диви птици- див лебед по река Дунав, каза д-р Валери Велков.

"Тогава взехме мерки, които бяха първи както за Република България, така и за нас, като областна ветеринарна служба. С помощта на колеги и с указания от Европейската комисия съумяхме да опазим проникването на вируса при домашните птици."

СнимкаПроект на заповед, с набелязани конкретни мерки за превенция на птичи грип е изготвена от Областната дирекция по безопасност на храните, заповедта ще бъде разгледана на заседание на областната епизоотична комисия. Ще се извършват съвместни проверки на ветеринарните служби с представители на Ловно-рибарските дружества за прелет на диви мигриращи птици и в случай на намиране на трупове на птици, трябва да се сигнализира, за да се вземат съответните проби. Кметовете на населените места трябва да информират хората, които отглеждат птици в личните стопанства и при забелязване на завишена смъртност и наличие на клинични признаци на болестта, да се информират ветеринарните лекари.
В населените места трябва да се ограничи излизането на птици от т.нар. "задните дворове", фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения, трябва да има и условия за разделно отглеждане на домашните птици, както и да не се допуска кацането на диви птици в дворовете. Собствениците на птицеферми също трябва да повишат мерките за сигурност.
Органите на ДАИ и МВР по места ще контролират превоза на птици за наличие на изрядни документи за превоз.

В област Видин птицефермите са няколко- има една голяма семейна ферма, във Върголия има 10 халета с по 15 хиляди птици и голяма птицеферма за 10 хиляди бройлера в белоградчишкото село Дъбравка. Има и няколко полупромишлени ферми, в същото време няма къща без някакъв вид птици- около 300 хиляди се отглеждат в т.нар. заден двор. Именно там превенцията е по-сложна, коментира д-р Велков.

СнимкаДо къде стигна есенната сеитба в региона- и за това говорим в "Земята, която ни храни". По-малко пшеница е засадена в област Монтана тази есен в сравнение с миналата година, информира Любо Андреев. Към 45 хиляди декара с царевица остават на полето.

404 хиляди декара с пшеница са засадили земеделците в област Монтана тази есен. Най-големи са площите в общините Бойчиновци, Вълчедръм, Якимово и Монтана между 60 и 85 хиляди декара. Още малко остава сеитбата на тази култура да приключи, но няма да достигне площите от преди година. През миналата есен стопаните бяха засели с пшеница 450 хиляди декара, уточняват от Областна дирекция "Земеделие". Ечемик сега е хвърлен на 65 500 декара, като почти половината е на територията на община Вълчедръм. 70 000 декара са засети с рапица, основно във Вълчедръм, Якимово и Бойчиновци. 2500 декара са площите с третикале. Дълбока оран за пролетници е извършена на 140 000 декара в област Монтана.
На 80 % е жътвата на царевица в региона. Към 45 000 декара с тази култура не са прибрани от полята в Монтана, Берковица и Медковец.

Почти 100 % от слънчогледа в област Видин е прибран, средният добив е 237 кг. от декар, като най-голям е добивът в община Кула- 290 кг. от декар. Царевица е прибрана от едва 60 % от площите, средният добив е 557 кг оат декар.

"Почти в края на ноември половината от подготвените площи за есенници в област Видин все още не са засети", каза Таня Цолова- експерт в Областна дирекция земеделие Видин. Около 275 хиляди декара са подготвени за сеитба, от тях най-много са засети в община Видин- около 67 хиляди декара. Около 10 500 декара са засети с ечемик- едва 42 % от засятото през миналата година. По-малко е и рапицата- от маслодайната култура са засети 14 620 декара.

И във Врачанско продължава есенната сеитба на пшеницата, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Най-много са засетите декари в община Бяла Слатина - 94 хиляди дка, над 44 хиляди дка в Мизия,  в Оряховско засетите площи са 50 хиляди дка. В ход е и кампанията за засяване на ечемик. Въпреки че есенната сеитба закъснява заради лошите атмосферни условия, стопаните във Врачанско отчитат, че до този момент са засели 361 хиляди дка с хлебно зърно, близо 24 хиляди дка с ечемик и почти 58 хиляди дка с маслодайна рапица, информира Жоро Александров.

Олег Манджуков получи наградата за най-добро младо бяло виноЗа втора поредна година във видинското село Ново село си спретнаха  "Вечер на младото вино". Състезанието се проведе в три категории - бяло, червено вино и розе. Най-хубаво бе бялото вино на Олег Манджуков. Той произвежда каберне, има около 3 дка с ркацители, има и розе. Минути преди началото на празника Краси Каменов разговаря с Олег Манджуков- преди още да знае, че ще е сред победителите. Говорят си и за трудностите и проблемите в лозарството:

"Най-големият проблем е, че секторът не се подпомага. Субсидиите за лозарите са толкова малки, че просто не си струва да произвеждаш. Ако не си създадем сдружение, със собствена изба, ще продължим да произвеждаме само за собствена консумация."

Пенко Кръстев от белоградчишкото село Раяновци е пчелар откакто се помни, а и отпреди това...Последният събеседник в "Земята, която ни храни" е Пенко Кръстев- любител пчелар от белоградчишкото село Раяновци.

"С пчели се занимавам, откакто се помня, а и отпреди това"- шегува се Пенко. Той има 9 кошера, изкарва достатъчно мед, понякога продава, което е в повече, понякога принуждава пчелите да си произведат майка- явно и в кошерите доста неща зависят от човешката намеса.

Ако искате да научите колко пчели трябва да ужилят човек, за да започне да ги обича и отглежда и каква е разликата между рибарите и пчеларите- чуйте звуковия файл ?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40