Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еко Свят"- за кастрацията на безстопанствените кучета и проявите, с които във Враца отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Какво се случва с бездомните кучета във Видин след залавянето им от "Четири лапи"

15
Снимка: Светослав Цветанов

В предаването днес говорим за кастрацията на безстопанствените кучета, която извършва във Видин екип на фондация "Четири лапи" и как във Враца отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците.
 
Екип на фондация "Четири лапи" е във Видин, за да кастрира бездомните кучета. Преди да дойдат, фондацията извърши преброяване на безстопанствените животни във Видин, за да са наясно какви мерки трябва да се предприемат за намаляване на тяхната популация. Екипът е във Видин по покана на Общината и ще кастрира кучетата до 6 декември.

"Изключително сме благодарни на екипа, който работи в Общинската амбулатория, защото те ни оказват логистична подкрепа и съдействие в самата клиника. Екипът ни без никакъв проблем може да оперира до 20 кучета на ден. За съжаление, времето в момента не е подходящо да се правят такъв голям брой операции. Осигуриха ни отопление на голямата зала, за да престояват там оперираните животни. За кучетата е важно да са настанени на топло няколко дни, защото от събуждането от анестезия животното не може да регулира само своята температура. Имаме и доста зоодоброволци, които ни довеждат животни", каза за Радио ВИДИН д-р Маргарита Чанкова от "Четири лапи".

СнимкаОсвен кастрация се извършва и ваксинация срещу бяс. Животните се маркират и с ушна марка. Поставят им се микрочипове, предоставени от Община Видин. Микрочипът вече е задължителен по закон, защото благодарение на него може да се проследи миграцията на едно животно. Кучетата се връщат на мястото на залавяне.

"В повечето случаи се наблюдава несъдействие от хората, защото не са запознати с нашата дейност и се притесняват да не се случи нещо с кучетата, които гледат пред блока. Но, когато разберат за какво става въпрос, те съдействат за залавянето на животните", каза Павел Ангелов, член на екипа по залавянето.

Екипът на "Четири лапи" работи и по сигнали на граждани. Телефонът, на който може да съобщите, че някъде има некастрирано безстопанствено куче е 0884 22 16 71.

Следващата пролет "Четири лапи" отново ще бъдат във Видин, за да продължат кастрацията.

"В момента не работим с бездомни котки, но следващия път, когато дойдем, ще обработваме и популацията на бездомните котки, защото тя също се оказа висока", допълни д-р Маргарита Чанкова.

СнимкаКак Община Видин се справя с проблема за популацията на бездомните кучета? Това попита Йорданка Герасимова д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

"От доста време се води тази битка. Общината, в желанието си да направи нещо, най-после финализира строителството на приюта. Доста от нещата са направени, но още не е завършен обектът. Той е одобрен от нас с капацитет 96 броя кучета, с възможност за разширяване. Съгласете се, че прибирането на 96 кучета в приюта няма да реши проблема с безстопанствените кучета", смята д-р Валери Велков.

И втората тема в предаването днес- отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Дирекция на Природен парк (ПП) "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите, съвместно с Община Враца и клуб по екология "Таралежите" към Природо-математическа гимназия в града под Околчица, отбелязаха с редица мероприятия Европейската седмица за намаляване на отпадъците от 16 до 24 ноември.

СнимкаТворческо ателие-екоработилница, озаглавено "Да вдъхнем живот на старите вещи", отвори врати в Природозащитен център "Натура" във Враца. Освен ателието, в центъра е подредена и изложба.

"Инициативата е съвместна и се реализира от Природозащитен център "Натура", ПМГ "Акад. Иван Ценов" и Община Враца. Започнахме с едно арт ателие- изработване на различни предмети с излезли от употреба предмети", разказва Георги Антонов, координатор в център "Натура".

Ученици от ПМГ посетиха регионалното депо за сепариране на твърди битови отпадъци край Враца, където операторите на сепариращата инсталация и депото ги запознаха с работния процес. За инициативите на учениците разказа техният ръководител Жулиета Босилкова:

"Изготвили сме 9 постера, които са изложени в център "Натура". Предвидени са постери за читалищата в селата Паволче, Згориград и Оходен, с които имаме контакти. Част от нещата, които правим в творческата работилница ще отидат в детска градина."

Идеята на Европейската седмица за намаляване на отпадъците е да популяризира концепцията за предотвратяване на генерирането на отпадъци, чрез дейности на територията на цяла Европа и извън нея. Те се извършват от публични институции или местни власти, асоциации и са насочени към различни целеви аудитории.

СнимкаЕкоинспекцията във Враца беше домакин (на 24 ноември) на обществено обсъждане на Национален план за действие за вълка в България по Закона за биологичното разнообразие. Това беше една от 10-те подобни прояви, организирана в по-големите градове в страната. За целта на кампанията говори Елена Цингарска от Сдружение за дива природа "Балкани" пред сътрудника ни Жоро Александров:

"В момента текат обществени обсъждания за вълка в България. Този план е изготвен от 4-5 години, но процесът стартира още през 2008 г. Планът се изготвя от Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, и техните подразделения в страната, научни институции, съюза на ловците и рибарите, неправителствени организации… Целта е всички заинтересовани групи да участват в дискусията и да изкажат мнението си как трябва да изглежда опазването на този вид- вълкът, в страната… Искам да подчертая, че планът за действие, който изготвяме сега, не значи план за защита. Т.е. ние обсъждаме онова, което правим с този вид в България. Така хем да имаме жизнени популации, хем да намаляваме конфликта, който се поражда с вълка като представител на хищниците…"

И в края на предаването една информация за приятелите на птиците. На 29 ноември (събота), Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Дружество за защита на хищните птици ще се включат в традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди.

Снимка: ПП Врачански БалканПреброяването се провежда за десета поредна година по инициатива на Българско дружество за защита на птиците, които традиционно ще отчетат нощувките на белоглавите лешояди в Източни Родопи. Заедно с тях, в кампанията се очаква да се включат колеги от Гърция, Сърбия и Македония. С още информация за предстоящото преброяване слушаме Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици.

"Това е Национално преброяване, което се прави всяка година. Врачански Балкан е едно от целевите местата, където през последните 10 години се работи по завръщане на белоглавия лешояд. Над село Долно Озирово ще бъде проведено такова наблюдение", обясни Георги Стоянов.

Благодарение на програмите за маркиране, които се осъществяват в България, Сърбия, Хърватия, Гърция и Израел, експертите често информират обществеността с интересни истории за пътешествията и приключенията на лешоядите. В преброяването може да участват и доброволци. За повече информация може да се обърнете към Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Още информация по темите може да научите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40