Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елена Кабакчиева: Ромското включване е възможно само чрез развитие на социални умения още в детството

Повече от 15 години Фондация „Здраве и социално развитие“ работи за успешното социално интегриране на ромската общност в София. Целта е да се развие човешкият ресурс и потенциал. Затова и програмите за интеграция са насочени към личностното израстване, тъй като чрез него се постига промяна в нормите на поведение и мислене.

В откритият Здравно-социален център в кв. „Факултета”, който приема деца и възрастни, специалистите, както и обучени сътрудници от общността, работят в две направления според най-важните етапи от живота, които са ключови за личностното развитие.

Едното е насочено към деца до 5 години, както и към бременните жени и майките, за да се гарантира безопасното отглеждане на децата. С родителите се провеждат групови занятия, които са доста ползотворни, смята председателят на фондацията д-р Елена Кабакчиева. Тя подчерта и другата важна дейност сред тази целева група - работата с 4-5 годишните деца, които биват приучени в характерните социални умения и познания, за да могат успешно да се включат в образователната система. Работата и с родителите е много важна, тъй като, виждайки, че услугите дават възможности за техните деца, те също виждат бъдеще пред себе си.

Макар и не толкова интензивни - групови занятия има и за родителите на по-големите - младежите между 12 и 19 години, които са другата приоритетна група на фондация „Здраве и социално развитие“. За разлика от първото направление, което е насочено към образователното интегриране на ромите, то това е обособено като включване в пазара на труда. По време на обученията младежите се учат как да бъдат конкурентоспособни, сами да се издържат и да са финансово отговорни. Така ромите виждат, че много от наложените им убеждения и неспазването на определени правила ги поставят в една дълбока изолация спрямо останалите групи от обществото.

Потребителите на услугите на фондацията, и по-специално на Здравно-социален център в кв. „Факултета”, се възползват също така и от обществена кухня, от възможността да кандидатстват по безлихвени заеми за подобряване на жилищните си условия, а на информационните табла в центъра винаги са закачени и подбрани за тях кандидатури за работа.

Ромското включване е възможно само чрез развитие на социални умения още в детството, заяви пред „Радио София“ председателят на Фондация „Здраве и социално развитие“ д-р Елена Кабакчиева. Тя посочи, че интегрирането на тази група от обществото ни трябва да се случва чрез съчетаването на държавните мерки и работата на терен.

Чуйте какво още сподели д-р Кабакчиева пред Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!