Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата възможност за земеделските стопани- членство в кооперация

3
Все по-рядко в селата се виждат стада. Причините са ясни.
Снимка: Радио ВИДИН



В "Земята, която ни храни" научаваме повече за възможностите, които осигурява на земеделските стопани членството в кооперацията СИС КООП- репортажът е на Ива Антонова. Припомняме си и за какво трябва да внимаваме, когато сключваме договор за аренда- разясненията са от Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Достатъчни ли са сумите за подпомагане на животни по схемата за национални доплащания- срещаме се с Венци Георгиев- млад животновъд от видинското село Каленик. Благородна Петрова от видинското село Ружинци обяснява как се отглежда земна ябълка и какви са полезните й свойства. Врачанска рецепта- как бързичко да си приготвим кисело зеле, ни дава познатият ни вече Дедо Скръц.

Четиресет дребни земеделски стопани от Северозападна България членуват в кооперацията СИС КООП, която обединява
и подпомага над 160 селскостопански производители от цялата страна. С цел да подкрепи развитието на устойчиво
земеделие у нас на принципа на взаимопомощта, СИС КООП осигурява консултации, финансиране и пазар за своите кооператори.

От 3 години организацията работи на кооперативния принцип на взаимопомощ между членовете й- земеделски производители, животновъди и занаятчии, с цел постигане на устойвост на дейността им. Към тази цел стъпките са три, посочва председателят Иво Петрушев:

"Едната насока е осигуряването на заемни средства и управлението на свободните средства на земеделците, второто- продажба на готовата продукция и третото- консултациите по отношение на европейски прогжрами, застраховки и правно-счетоводни казуси. Нашата цел не е кооператорите да вземат кредит или да отглеждат продукти. Нашата цел е те да спечелят, защото ние реално печелим от препоръки. Оказваме и взаимопомощ- ако един кооператор има да продава нещо, го търсим от друг. Към момента имаме общо около 40 хиляди декара земи на кооператорите, около 6 хиляди глави животни и около 3 хиляди декара овощни градини."


В края на месеца се очаква в София да бъде отворен първият магазин на кооперацията. Там член-кооператорите ще могат да предлагат продукцията си. Така се осигурява директен пазар на продукцията, без тя да минава през посредници.

"Нашата цел е да убедим стопаните, че в кооперацията има повече сигурност"- каза Иво Петрушев, според когото малките стопанства нямат реален шанс да постигнат добра ефективност самостоятелно.

В края на миналата седмица министерството на земеделието и храните публикува Заповед за размера на плащането за едно допустимо за подпомагане животно за 2014 г. по схемата за национални доплащания. Според заповедта, стопани, които отглеждат говеда, необвързано с производството, ще получават както следва - 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането ще се изплаща на два транша - за говеда 140 лв. сега и 60 лв. през януари 2015 г., и за биволи 245 лв. сега и 105 лв. през януари 2015 г. Тези, които отглеждат овце майки и кози майки, получават по 41 лв. на животно. И тук подпомагането ще се изплаща на два транша - 28 лв. след 26 ноември 2014 г. и 13 лв. през януари 2015 г.
 
В "Земята, която ни храни", се срещаме с Венци и Желя от видинското село Каленик. Те  обичат животните. Искат и се мъчат, но сметките им все са криви... За 15-те години, през които са в бранша, са увеличили стадото почти три пъти, имат пастир, а в обора им има близо 100 животни, но по-богати не са станали. Малко по-отчаяни са, сякаш, заради липсата на адекватна държавна политика. 40 лева- това е помощта, която получават, това е държавната разкладка за храна на 1 животно. За цяла зима, за цяла година, за храна поне по два пъти на ден... Опитвали са да кандидатстват по мерките на програмата за развитие на селските райони- и там са удряли на камък...

"Животновъдството май си отива..."- не без съжаление казват Венци и Желя, които повече от 15 години не са престанали да се борят. А дали ще се откажат- зависи от много неща....  

Достатъчни ли са средствата, които получават, кога за младите животновъди са радостните моменти, има ли място за паша, с настъпването на зимата намалява ли работата- всичко това може да чуете в звуковия файл.

И още: Благородна Петрова от видинското село Ружинци разказва как се отглежда земна ябълка и какви са полезните й свойства, а Цветан Дочев- известен повече като Дедо Скръц, дава рецепта за кисело зеле- по врачански. От него е рецептата, от вас- изпълнението!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40