Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски благослов на Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Дометиан

4
Снимка: Радио ВИДИН Архив

"Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена; защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно." /Пс. 116/

Възлюбени в Господа братя и сестри, драги съграждани и сънародници,

Честито Рождество Христово!

Дойде времето, когато отново озарени от сияйната светлина на Витлеемската звезда, тръгваме към дома Господен, за да възпеем Небесния наш Отец с радостната ангелска песен: "Свят, свят, свят е нашия Господ...", защото ето "Девата днес ражда Свръхестествения..." /Из Кондак, гл. 3/ и така се изпълва благия Божий промисъл за спасението на целия човешки род и света. Изпълва се обещанието, което бе дадено на нашите старозаветни предци, че ще се роди от векове очакваният Месия, Който ще ни отвори портите на Райските двори и ще ни дарува живот вечен!

Рождество Христово не е само едно историческо далечно събитие, което си припомняме всяка година! Рождество Христово е и днес! Днес се ражда Христос, за да ни донесе благодатен мир, светлина, любов и истина! Във всяко свое песнопение Църквата пее, че днес Девата ражда, че днес Ангелите пеят, че днес пастирите и влъхвите се покланят и поднасят своите дарове, че днес всички членове на Църквата, с трепетни и радостни гласове, отправят благодарствена молитва към Бога.

Рождество Христово е празник на Светлината! За това всички ние възкликваме както възкликна и псалмопевецът: "Ще те славя, Господи, между народите; ще те възпявам между племената" /Пс. 107:1, и пак, "Ще възхвалям Господа, доде съм жив; ще пея Богу моему, докле съществувам" /Пс. 145:2/, защото "заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог" /Из Кондак, гл. 3/.

Роди се Богочовекът, Който ни изкупи от греха и ни дари живот вечен!

Роди се Светлината на света! Роди се Непристъпният, Вечният, Присносъщният! Роди се Източникът на любовта! Явява се в света Младенецът, за да го озари със Своята Божествена Светлина. Ражда се Светлината, за да разпръсне мрака и да укроти бурите в житейското ни море. Младенецът се роди в тишина, далеч от суетата на този свят. Той се роди в нищета и тишина, учейки ни, да пребъдваме в духовна светлина, в тишина на умовете, сърцата и телата ни. Да мислим не за власт и богатство, а за скромната пещера и малките ясли, от които излезе Князът на Светлината, за да съзерцаем тихия Свят на Рождеството Христово. Само така и ще видим в Младенеца Силния, Крепък и Всемогъщ Бог, приел човешки образ. Само така ще приготвим нашите сърца и ще приемем нашия Бог да живее в нашия дом.

"И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца." /Ин. 1:14/ От любов към човеците, Творецът, Създателят на всичко, отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който повярва в него, да има живот вечен /Ин. 3:16/. За това и всеки човек, който е Христов следовник, радостно стои пред иконата на Рождество Христово и с благоговение и трепет, с нелицемерна и истинска любов благодари Богу, за великата Му милост. За това и храмът днес е изпълнен с благоговейни люде, защото всички заедно стоим пред Божия олтар, славословейки с едни уста и сърца Всещедрия Бог. Търпеливо чакаме да приемем Св. Дарове от Чашата на спасението. Чакаме и се уверяваме колко Благ е нашият Господ.

Братя и сестри,

В Радостния ден на този светъл празник, отправяйки гореща молитва към Бога, желая вам, на вашите сродници, на вашите приятели и всички достойни люде, камбанният звън на Рождество Христово, Ангелските сладкогласни песнопения да звучат през всички дни на живота ви. Нека този звън да ви насочва по пътя към Родилия се Младенец. Нека да ви напомня за християнските добродетели. Нека ви напомня за Божествените слова, които са пълни с благодат и истина и които дават възможност на човек духовно да се развива и усъвършенства, защото както тревата и рибата не могат без водата, цветето и дърветата без светлината, птицата без крилата, така и човек не може да живее и възраства без Бога и Неговите слова. Нека и да възлюбим друг другиго и така в единомислие да изповядваме: Отца и Сина и Светия Дух, Троицата Единосъщна и Неразделна, за да възтържествува Божия мир в целия свят и добрата воля между човеците!

Архипастирски ви поздравявам и с началото на Новата 2015 година с Апостолския призив: "Благодатта на Господа наш Иисус Христос и любовта на Бога и Отца, и общуването със Светия Дух да бъдат с всички вас", през всички дни на живота ви! Амин!

На любезните слушатели на Радио ВИДИН желая мир, здраве, благополучие и спасение!

На многая и благая лета!

Честито Рождество Христово!

Щастлива и щедра Нова година!

С неизменна обич в Господа и благословение,

Снимка
+ Видински митрополит Дометиан

Здраве и мирни дни пожелаха и коледари от Народно читалище "Цвят" във Видин, които посетиха Радио ВИДИН. Нека този поздрав бъде и към всички вас, приятели- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40