Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя след Рождество Христово

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

Когато възкръсналият Иисус се явява на двама Негови ученици по пътя за село Емаус и търпеливо изслушва техните вайкания, че били едва ли не измамени от Галилейския чудотворец, Той им отговаря с лек укор: "О, несмислени и мудни по сърце, да вярвате на всичко, що са казали пророците! Нали тъй трябваше да пострада Христос и да влезе в славата Си?" (Лук. 24:25-26).

След това, като започва от Петокнижието на Мойсей и преминава през всички пророчески книги, Спасителят обяснява всички библейски пасажи, свързани с Него. Днес Бог ни говори непряко чрез църковните отци и писатели, а пряко - чрез Неговото откровение – Свещеното Писание. Ако разгърнем мъдрите страници на библейските пророци, ние откриваме, че рухването на юдейската монархия и последвалият плен във Вавилон водят до ново, по-задълбочено разбиране на отношението между Бога и избрания от Него народ.

Юдеите трябва да са свят народ, който да е отделен от другите народи и да е посветен на Бога по начин, който няма нищо общо с езическото суеверие. Това ново прозрение е записано от един от най-великите поети не само в Библията, но и в историята. Името му остава забулено от пелената на забравата. В науката той е известен като Девтеро - (Втори ) - Исайя, защото неговото произведение се намира в един и същ свитък с това на пророк Исайя, живял два века преди него. Свитъкът е намерен в пещерите на Уади Кумран до Мъртво море и сега се пази в специална сграда, наречена Светинята на Книгата, до Израелския музей в Йерусалим. Посланието на Девтеро - Исайя е изразено с неповторима поетична сила и блясък в глава 40:1-5, 9-11. Тя започва с думите: "Утешавайте, утешавайте моя народ, казва вашият Бог; говорете на Йерусалим, що му е по сърце…" Главите 40-55 в книгата на Исайя са наречени "Книгата на утешението на Израиля". Девтеро - Исайя насърчава хората да не губят надежда и мистично провижда един благовестител на Сион или буден страж по хълмовете около Йерусалим, който радостно приветства връщащите се от плена. За поета-пророк това е нов изход, по-велик и по-съдбоносен от Мойсеевия в древност. Той възклицава радостно, че Сам Господ бди над Своите, както пастир бди над стадото си.

Темата за благовестителя, който обявява на хората в Юдея: "Ето вашия Бог!" (40:9), е подхваната и продължена от св. евангелист Марко (1:1-8). Той свързва тази титла или по-скоро призвание с личността на св. Йоан Кръстител, при когото отиват жителите на Йерусалим и околностите, готови да се покаят за греховете си. Но има и една съществена разлика. Облеченият в кожи и дъвчещ скакалци Йоан не се колебае да нарече слушателите си "рожби ехиднини" и мрачно ги предупреждава, че дърво, което не дава плод, бива отсичано и хвърлено в огъня, а плявата се изгаря с неугасим огън (Мат. 3:10-12). Девтеро - Исайя обаче е изпълнен с благост и сравнява Бог с пастир, който пасе своето стадо, взема малките агънца на ръце и ги носи на гърдите си (40:11). Според него вече настъпва новото царство на Господа, но в него първи ще влязат бедните и унизените, а не богатите и силните на този свят.

Тази пасторална идилия е свързана по необикновен и изненадващ начин с т.нар. "Песни на страдащия Раб Господен", чийто връх е изключителната 53-та глава на Исайя. Защо те изненадват? Защото авторът им живее 500 години преди Христос по време, когато вярата във възкресението почти не съществува и царува убеждението, че добродетелта се възнаграждава с успех и щастие на земята. Но Девтеро - Исайя изобразява праведния Раб Господен, Който, въпреки че е невинен като Агнец, е избран от Бога да претърпи отхвърляне, унижение и страдание, увенчани от позорна смърт.

Цялата драма на спасението не се разиграваq въпреки волята на Страдащия. Той доброволно се принася в жертва от името на грешниците, чието беззаконие и вина поема върху Себе Си и чието прощение изпросва с кръвта Си. Неговата награда е вечното изкупление на човечеството. Господният Раб ще озари със светлина онези, които живеят в тъмнина и смъртна сянка. За вярващите, които очакват изкуплението, предсказанието за страдащия Раб онагледява това, което ще преживее Месията и това, което ще бъде постигнато с цената на Неговите страдания. В целия Стари Завет няма подобно проникновено прозрение в същността на страданието. Но преди да дойде, Месията се предшества от рошавия съжител на дивите зверове, от духовния глашатай на покаянието – св. Йоан Кръстител. Този пустиножител неслучайно напомня и цитира Девтеро - Исайя (40:3-4), когато призовава своите сънародници да приготвят Божия път и да изгладят "всяка планина и хълм", т.е. да измолят прошка за греховете и прегрешенията си (Мат. 3:3). Ако апостол Петър сравнява дявола с "рикащ лъв, който обикаля и търси кого да глътне" (1 Петр. 5:8), Йоан Кръстител може да бъде наречен "лъв на пустинята", чийто зов оглася Юдея и подготвя хиляди хора за настъпващото Царство Божие. Затова лъвът е символ на евангелист Марко, чието Евангелие се чете на литургията в днешната неделя. Колкото и да са различни по своя характер и служение, Йоан и Иисус, лъвът и Агнецът, действат и се жертват за една и съща цел – настъпването на Царството Божие. Онова нетленно Царство, което няма да има нищо общо с дивите животински инстинкти и ще примири дори страшния лъв и кроткото агне (Ис. 11:6-7).

Но Йоан отдавна е заклан, последните лъвове в Юдейската пустиня са избити от кръстоносците, християните масово напускат Палестина и над целия Близък Изток надвисва все повече сянката на войната и смъртта. Дали "денят Господен е близък" (Ис. 13:6)?

В рубриката "Съвременна Библия" – 2014 година отминава! Светът препуска в шеметен бяг и сякаш времето поддържа същия ритъм. Дали успяваме да утихнем понякога? Имаме ли време да се замислим върху онова, което беше вчера, върху това, което е днес и върху онова, което иде утре? Всъщност, ние хората имаме само нашето "днес"! Каквото е било вчера няма да се върне, а онова, което идва утре - не познаваме. Може би затова Бог държи да ни каже тези важни думи. Той се обръща към нашето "днес": "Днес, ако чуеш гласа Ми, не закоравявай сърцето си!" - приканва Създателят ни. Ще припомня една библейска история, в която Бог говори на уплашения и отчаян пророк Илия. Ще си спомним и насърчим, че Бог може да заповядва тишина в нашите бури. Моля се през Новата година Бог да донесе тишина в сърцето на България! Бог да усмири рева на страстите, бученето на омразата и огъня на безнадеждното съществуване! Както разбираме от библейската история, Бог не се движи в тези стихии. Но все пак Той е тук, готов да ни говори. Днес ако чуете гласа Му, не закоравявайте сърцето си. Днес - това е най-важния ден! Днес Бог може да говори в тишината на сърцето ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40