Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пътя на писмата от Антарктида до България

4
Снимка: Български пощи
Васил Гурев е ядрен физик от СУ "Св. Климент Охридски", участник в осем полярни експедиции. Той е човекът, който организира изпращането на писмата от Антарктида до България.

В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН с него си говорим за дългият път на писмата с клеймо "POSTE BULGARE * ANTARKTIKA * 1090", за първата пощенска станция в Антарктика, за пощенската станция на Българската база "Св. Климент Охридски", която  започва своята работа през сезона 1994-1995 г. и тази година ще чества своя 20-годишен юбилей

"Първата временна пощенска станция в Антарктика е открита през 1904 година на аржентинската база "Оркадас" и функционира в продължение на две години. Новозеландска пощенска станция работи на остров Рос по време на експедицията на легендарния полярен изследовател Шакълтън (сезон 1908-1909 г.). Най-старата непрекъснато действаща пощенска станция е британска- открита е в Грютвикен (Южна Джорджия) през 1909 година и продължава да функционира.

Снимка: Български пощиПощенската станция на Българската база "Св. Климент Охридски" започва своята работа през 1994-1995 година. Тя е създадена според изискванията за откриване на временни пощенски станции, има български пощенски код 1090, а на пощенското клеймо е изписано "POSTE BULGARE * ANTARKTIKA * 1090". Началото на българското усвояване на Антарктика е свързано с честването на 100- годишнината на Софийския университет преди 25 години и тогава нашата академична общност, наред с другите мероприятия, имаше и две екзотични мечти- едната беше да се опитаме да направим едно българско премиерно изкачване в Хималаите на връх, който е девствен и другото беше да поставим началото на българското присъствие на Антарктида. Бяхме група ентусиасти около 10-ина души, аз ръководех българската експедиция в Хималаите, а професор Христо Пимпирев стартира усилията за изграждане на българска база на Антарктида и 1988 г. това беше факт."


Дълъг е пътят на писмата от Българската антарктическа база на остров Ливингстън до "Голямата земя". Пощенският чувал се пренася от полярник, завръщащ се в България, след приключване на мисията му на Базата. В началото се полагат специални усилия да се съхранят писмата във водонепромокаема опаковка, после следва емоционално плаване сред ледовете с гумена лодка от брега до кораба в залива (българският бряг не е особено гостоприемен и често дебаркирането е една от най-рисковите процедури по време на цялата експедиция). Пътуването продължава с някой от испанските изследователски  кораби ("Хесперидес" или "Лас Палмас")- през бурните води на протока на Дрейк, покрай нос Хорн- до Ушуая; после със самолет- през Буенос Айрес и Мадрид- до София. Така чувалът с надпис "България - 1090" достига до Централна поща, а оттам - до семействата и приятелите на полярниците, работили и живели на Българската база. Върху  пликовете и пощенските картички са изписани различни адреси- София, големи градове или малки селца в България, десетки дестинации по света- Бон и Сеул, Париж и Атина, Мадрид и Токио.

"Ясно е, че при сегашните комуникации, тези писма не носят срочна и спешна информация. Те са въпрос на ритуал, на романтика. В стотици български семейства има такива писма и картички, които са един спомен от едно силно изживяване с емоционална стойност. Пощенската ни станция на Антарктида е и символ на държавността. Всяка година нашите експедиции, преди да заминат, се приемат от президента на България, който връчва българския флаг на поредната експедиция. При пристигането си българските полярници издигат флага над Българската база"
, разказва Васил Гурев.

Снимка: Български пощиПрез сезона 2004-2005 година в лагера "Академия на топографското проучване Тангра" работи втора станция на Български пощи, с пощенски код 1091. От станцията са изпратени 517 пощенски пратки до адресати в 30 страни. Първата българска пощенска марка на антарктическа тематика е отпечатана през 1995 година. Следват още десет филателни издания, сред които: "Антарктическа фауна", "Полярни изследователи", "Х-та Антарктическа експедиция", "10 години Българска антарктическа картография", "ХХ-та Национална антарктическа експедиция" и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40