Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблеми с новите електронни болнични

Снимка: Полина Тодорова

От началото на тази година се издават електронни болнични листове. Националният осигурителен институт (НОИ) е въвел и гратисен период от 6 месеца, в който лекарите да въведат програмата за електронно подаване.

"Лекарят трябва да изтегли софтуера от страницата на НОИ. За целта трябва да има електронен подпис. Онлайн става издаването и изпращането в НОИ на болничния лист. Освен това лекарят има един срок от 6 месеца и на бланка да издава болничния лист. В тези случаи лекарят трябва да даде и копие на пациента, за да го занесе на работодателя с цел работодателят да е наясно, че той е в болнични", обясни Валентин Братков, директор на поделението на НОИ във Видин.

Проверихме работи ли програмата и могат ли лекарите да изпращат по електронен път болничните листове? Оказа се, че от началото на годината има проблеми с получаването на електронните бланки, обясни семейният лекар д-р Маруся Каменова.

"Аз съм запозната с тази програма, но малко трудна е работата, защото новото изписване на болнични листове, проверката през НОИ не се осъществява, тъй като техният сървър не работи. Пише "системна грешка на сървъра на НОИ". Аз съм го изпратила и то го приема, но въобще не е проверен и системната грешка е при тях. Не мога да получа обратна връзка дали този болничен е получен при тях, поради простата причини, че с тях не се осъществява контактът в момента. Така че аз съм го изпратила, на пациента го давам като лист на хартиен носител и какво става по нататък ще получим към края на месеца някакво сведение", каза д-р Маруся Каменова.

Няма проблеми с новите електронни болнични листове, коментира директорът на НОИ във Видин.  

"Абсолютно никакъв проблем няма в момента. Това е отворен процес. Имаме и в двата случая подадени болнични. Проблемът е някои от практиките и от личните лекари, които чак сега разбират, че има такова нещо, въпреки че ние от една година непрекъснато информираме."
 
За да могат да ползват електронните болнични листове, лекарите трябва да имат електронен подпис- с него по електронен път се изтеглят номерата на болничните листове. Всички лекари, които нямат възможност да ползват новия софтуер, трябва да посетят териториалното поделение на НОИ, за да вземат необходимото им количество номера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40