Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" си говорим с Кевка Манчина от видинското село Чупрене

Стари билки за нови болки

13
Кевка Тодорова Манчина, от село Чупрене
Снимка: Ваня Минева


Този понеделник с "Калейдоскоп" отиваме на гости в една топла, уютна и усмихната къща във видинското село Чупрене. За да се заредим със слънце, доброта и щедрост. Среща ни домакинята Кевка Манчина, която разказва на местно наречие как се върти къща, водена от правилата на народната етнопедагогика. Тя е майка на четири деца и има вече 7 вкука.

"Казвам се Кевка Тодорова Манчина, от село Чупрене. Вече съм пенсионерка. Имам си градинка. Садим си картофи, боб, лук, домати, чушки, краставици... Събираме се в Пенсионерския клуб. Пеем си. Ходим по фестивали. Носим награди. Добре ни е заедно", така почва нашият разговор.

На фолклорния събор в Чупрене- Када кум прасе и ти вречуС благи обяснения коя вещ с каква история е, Кевка ме въвежда в обстановката на "битовата стая", представена от нейния клуб на фолклорния събор "Када кум прасе и ти вречу". Защото там се намерихме с усмихната разказвачка от село Чупрене. А аз слушам- как е направен сламеникът, как са изтъкани чергите, какво е бучка за отделяне на масло, какво е чутора за червен пипер, какво е дарак, как се реди трапеза на празник и в делник...

"Ткана на разбой е таа покривка. Църге су се ткале, торбе. Отдавна не е имало модерне работе. У дървене панице и с дървене ложице е едено. Бабичките, по-старите жане, покрай дом си су си одиле така- с кошуле и две престилке. Е, като оние там. Панталоне много не са носиле мужете. Пъртене кошуле су носиле", разказва ми Кевка Манчина на напевния местен говор.

На фолклорния събор в Чупрене- Када кум прасе и ти вречуА аз се опитвам да не нарушавам хармонията на това вълшебно безвремие и като старателен ученик попивам всяка нейна дума. Та да мога, когато питам, да остана, колкото ми е по силите, в магията на този оцелял в модерните времена старинен говор. Защото много ми се иска да успеем да намерим място на този вълшебен свят в днешния ни припрян ден. Не само защото това е наша родова памет. А и защото съм сигурна, че уроците на Кевка Манчина работят и сега. В приказката ни се запридат от време на време и звуци от музиката на фолклорния събор. Тя е седнала на трикрако столче, наместила е здраво в пояса си хурка и откакто сме се заговорили, нито за миг не е спирала да източва от къделята равномерна тънка вълнена нишка. Сега тя ми предава неразколебаната през вековете правота на българската етнопедагогика. А нея кой я е учил?

"Баба ми предеше. Ма я съм била мънанка. И не ми е било млого зор... Ма кога се ожених, свекърва ми узе да ма учи. Не е трудно. Кой има мерак, лъсно са учи. Кой нема... нищо не стае. Све му трудно. А-бе, за све- що посакаш и та интересува, ако имаш мерак- учиш. Ако немаш мерак... Без мерак нищо не стаиня", слушам напевния глас на моята събеседница и мисълта ми се връща при стиха на Павел Матев- "Уж съм вещ по българското слово, а не мога да усетя сам как се ражда този странен говор на човек от щастие люлян"...

На фолклорния събор в Чупрене- Када кум прасе и ти вречуТръгнахме в разговора с Кевка Манчина от старинните вещи, сред които сме се разположили. За да попътуваме заедно през ароматните спомени на нашето детство. Подрежда се благата приказка като нишката от къделята- и от обстановката, облеклото, от уроците как се обработва вълна, как се изприда и как се плетат чорапи, минава към сезоните, болешките и балканските билки.

"Вълнене чарапе, мале. И зиме, и лете су добри. Отдавна, кога се роди дете, у ноге на детето су турале вълну. Па га повию такой. Да му е топло. Кога те боли гърбина, овържи си на гърбину вълну и да видиш кого чъ ти мине. При болешке на дете- напою забрадку с малко ракию и му вържу гърло. Оно са сгрее и му мине. А съга- руше  дъца с апчета... Тие, що живею по 100 године, они су закачиле от оно време... Таквой напрежение коно съга не е имало! Седнал си да едеш и гледаш у часовника- варкаш да отодиш на работа...Требва да се не ядовиш. Да си спокоен", обяснява ми тайната на дълголетието Кевка Тодорова Манчина. От село Чупрене. Майка на четири деца и щастлива баба на седем внучета. Сладкодумна разказвачка. Пазител на съхранилите нацията извечни правила на българската етнопедагогика. Една от многото нашенки, които продължават да носят като старинна кобилица трудната съдба на Българския Северозапад. Останала да държи огнището топло, градинката- окопана, а трапезата- подредена. До следващото идване на порасналите й деца в родния им дом.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40