Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади приятели на Земята събират еднократните опаковки в конкурс

Снимка: Росен Ракаджиев

Днес в предаването "Еко Свят" говорим за дивите гъски, защото през студените месеци числеността им е най-голяма в нашата страна. Ще ви разкажем за две инициативи на млади хора. Едната е конкурс за изработка на предмети от отпадъчни материали, а другата е предстоящото масово изкачване на Черни връх по повод 152 години от рождението на Алеко Константинов. В Мездра вече откриха активния туристически сезон, нищо че е януари и че е студено.

До края на януари се ловува прелетен водоплаващ дивеч- гъски и патици. В нашия район се срещат по поречието на река Дунав. Миналата година ловците във видинско са отстреляли около 150 диви гъски. Попитахме в Дружеството за защита на птиците кой вид е разрешен за лов и кога се срещат най-много диви гъски в България.

"От видовете диви гъски е разрешен ловът единствено на Голямата белочела гъска. Като изключим Сивата гъска, която гнезди в много ниска численост /само около 10 двойки в България/, големите числености от гъски са през зимата. Това са основно Голяма белочела гъска, световно застрашеният вид Червеногуша гъска, за която БДЗП полага големи усилия да опази и също още по-рядката Малка белочела гъска. Те са зимуващи у нас и се събират в голяма численост през зимните месеци, когато температурите са ниски", каза биологът на дружеството Светослав Спасов.

Голямата белочела гъска се отличава от другите гъски по по-голямото и забележимо бяло петно на челото и черните петна по гърдите и корема. Гнезди в открити местности в тундрата в близост до морски бряг или влажна зона. По време на зимуване се храни в обработваеми земи и други тревни площи, а нощува край водни зони.

СнимкаКъдроглави пеликани са забелязани по река Дунав край Видин. Попитахме биолога Светослав Спасов какво е накарало пеликаните да дойдат на различно място от това, на което гнездят:

"Видът къдроглав пеликан е сред най-редките птици в Европа. Видът гнезди у нас в езерото Сребърна. Другият вид, който се среща в Европа е Розовият пеликан, който е многоброен в делтите на Дунав и Днепър. В България се среща в големи количества по време на миграция, но за разлика от Къдроглавия пеликан зимува в Африка. Къдроглавите пеликани остават през цялата зима в България. Те предприемат къси миграции до водоеми, които не са замръзнали и Дунав като голяма река е нормално да привлича птици, които да намират храна и място за почивка."

Конкурс на тема "Земята не е за еднократна употреба" организира младежкото крило на сдружение "За Земята".
Това е една от първите дейности на младите хора.

Снимка: Сдружение За ЗемятаЗа предаването "Еко Свят" на Радио ВИДИН Кристиян Найденов сподели, че целта на инициативата им е да се обърне внимание на все по-нарастващото потребление на продукти за еднократна употреба.

"Всеки може да събере отпадъци, да почисти някое замърсено място. От цялата страна могат да се вкючат хора. Като изработят предмет в някоя от трите категории- скулптури, битова техника или бижута и след това да ни изпратят снимка на нашата фейсбук страница. На 25 януари ще проведем изложба в "Лаборатория за градски дизайн". На нея ще се гласува за най-добро творение. На фейсбук страницата също ще може да се гласува", каза Кристиян Найденов.

Допуска се в изработването на готовите предмети да участват и екипи от по трима души. Формулярите за участие в конкурса "Земята не е за еднократна употреба" може да намерите на фейсбук страницата на организаторите.

Тази събота, 17 януари, предстои масов поход до Черни връх. 120 години след изкачването на върха от големия български писател Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм в България, сдружение "Българска история" организира масовото изкачване на върха. Походът е по случай 152 години от рождението на Щастливеца, обясни Иван Кънчев от сдружението:

"Тази година за втора поред година организираме похода. Алеко Константинов е роден на 13 януари, но понеже е по-удобно да е в почивен ден избрахме 17 януари /събота/. Миналата година бяха около 250 човека на изкачването, тази година потвърдилите участие са повече- малко над 800 човека, но обикновено около 1/3 идват на самото събитие. Има участници от цяла България. Записването става във фейсбук. Там всеки може да потвърди дали ще дойде, както и да зададе своите въпроси."


Снимка: сдружение Българска историяСборният пункт е спирката "Лифт Драгалевци". Тръгването е в 8 часа. Преходът трае до 5-6 часа, тъй като групата  е голямата и всеки ходи с различно темпо.

На сайта на сдружението "Българска история" има много подробна информация с кои автобуси може да се придвижите до началната точка на прехода, какъв е маршрутът, как да се върнете. Освен това организаторите ще носят светлоотразителни жилетки- по тях ще се различават и ще дават информация и на място. Екипът призовава всеки да вземе цвете или букет, които да поднесе пред паметната плоча на Щастливеца.

Снимка:Община МездраВ Мездра вече откриха официално активния туристически сезон. Планинарите организираха зимен излет до Карлуковския карстов комплекс. В проявата се включиха над 30 почитатели на природата. Най-малките излетници в групата бяха Владислав Златков, на две годинки и половина, и 3-годишният Боян Радев. На разходката сред природата бе и Ангел Цветков, председател на спелеоклуба в Мездра.

"Това е традиция повече от 15 години. Съвместно със спелеоклуба, който е на 33 години, всяка година турстическият сезон се закрива и първата седмица на януари се открива. Миналата година бяхме на Лакатник, а тази година- на Карлуково. Районът е прекрасен, има пещери и много красиви места. Има една местност наречена Задънен дол, която е пълна с пещери- там са Безименна и Овнарката", разказа Ангел Цветков.

Оше по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40