Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Анюта Каменова-Борин, автор на книгата "На църква да идем, оброк да сторим"

На църква да идем, оброк да сторим

19
Оброчен кръст край видинското село Ново село
Снимка: Ваня Минева


Към старите приказни минало-свършени времена ще се върнем днес в "Калейдоскоп". Събеседник в предаването е Анюта Каменова-Борин. Директор на Историческия музей в Чипровци. Автор на книгата "На църква да идем, оброк да сторим".

И така. Има ли си вашето семейство Светец-Закрилник? Надявам се този въпрос да отключи ковчежето с детски спомени у по-порасналите от вас, а у по-младите ни слушатели да предизвика здравословно за родовата ни памет любопитство.
 
Според старите вярвания по нашите земи, припознаването на семейния Светец и неговото почитане е израз на родова принадлежност. А Оброкът е свято място, отбелязвано най-често с каменни кръстове, или с кръстове, издълбани в масивни каменни късове
. Оброците били посветени на християнски светци. Смятало се, че те са символ на Светеца-Пазител на земята, която принадлежи на отделен род, на група от свързани родове, или на едно населено място. Най-старите оброчни кръстове в България се намират в Северозапада. Познаваме ли, пазим ли и готови ли сме да пренесем през времето напред паметта за това наше духовно и материално историческо богатство?

Представяне на книгата на Анюта Каменова-Борин На църква да идем, оброк да сторимГодини наред Анюта Каменова-Борин събира разкази, снимки, спомени за оброци и семейни светци от Българския Северозапад.

"В тази книга се ограничих само върху територията на Чипровци. По темата работя още от 80-те години на миналия век. Имам събрани материали и за други населени места- Белоградчишко, Видинско, Берковско... Но едно такова издание е много скъпо и нямаше как да събера всичко в него. Надявам се един ден да има и следващо издание", споделя Анюта.

Според Анюта Каменова-Борин само в област Монтана са описани 334 оброка в 113 населени места. Днес в Чипровското землище те са общо 36, в това число в Чипровския манастир и в Гушовския манастир.
 
"Чипровчани ходят "на оброк" и "под кръст" от незапомнени времена. Наименованието "оброк" се свързва с думата обръч, кръг- старият символ на Слънцето. Връзка има и с глагола обричам, давам жертва", обяснява авторката на книгата "На църква да идем, оброк да сторим".
 
Корица на книгата на Анюта Каменова-Борин На църква да идем, оброк да сторимОброчните кръстове очертават граници, пазят от природни бедствия, болести и нещастия. Намират се винаги в близост до извор, река или старо голямо дърво. В знак на благодарност хората ежегодно устройват чествания, на които се дава курбан. Коренът на тези празници идва още от езическите времена. Но те са и израз на християнско почитание и благодарност към Бог, че е помогнал на родовата група да премине през житейски премеждия. Празникът е преди всичко родов.
 
"Светците, на които се служи в Чипровци, са част от християнския православен и католически пантеон"
, обяснява Анюта. И уточнява, че към днешна дата, по устни и писмени сведения, в Чипровци има 125 рода. Всички те почитат свой Светец- семеен и родов покровител на дома, имота и челядта. И макар почитането на светец да е традиция, която не е ограничена от календара, в Чипровци най-много са честванията на личен и родов светец през есенно-зимния сезон.

Книгата на Анюта Каменова-Борин На църква да идем, оброк да сторимВажно е и уточнението, че честванията на светец и оброк от едно семейство не съвпадат във времето. Според старите традиции Светецът-Закрилник е част от родовата памет и се предава в рода по мъжко коляно. Изключение се допуска само когато младият мъж отива зет на къща. Тогава той приема Светеца на дома, в който е влязъл. Още един факт, доказващ, че Светецът е свързан със земята, е фактът, че когато новодомци купуват имот и си построяват там къща, те трябва да приемат Светеца на фамилията, продала им имота.

"Въпреки всички превратности, през които минават през последните три века и половина хората от Чипровци, празнуването, честването и служенето на Светец е традиция, запазена до днес. Тук хората живеят с убеждението, че "требе да имаш оброк" и че "оброк се не напуща"- подчертава директорът на Историческия музей в Чипровци.

Анюта Каменова-Борин е посветила голяма част от творческите си усилия да спаси всичко, свързано с тази стара традиция, и оцеляло през времето да днес. Тревожи я обаче това, че "сме хванали последния влак", що се отнася до записването на автентични истории и откриването на автентични артефакти от и за фолклора в Българския Северозапад. И в този смисъл определя като безспорен успех съвместната работа на учени от България и Сърбия:

Деян Кръстич, директор на Историческия музей в Зайчар, Сърбия"Показва го сътрудничеството между музеите на Чипровци и Зайчар. Деян Кръстич вече защити своята дисертация пред колегия от Белградския университет. У нас обаче нещата се случват малко по-бавно", безпокои се Анюта.

"Знаем се от много години и от много години работим заедно
. Защото обичаите на хората, които обитават Източна Сърбия и Западна България, са много близки. Балканският полуостров е естествена среща на Изтока и Запада, при това далеч не единствено като география. Това са територии, които пазят не само християнски обичаи, но и далеч по-стара, древна памет. Обща памет. Затова е естествено да се познаваме и да работим заедно. Моята дисертация е свързана с торлаците, които обитават тези земи и от едната, и от другата страна на границата.

Представяне на книгата на Анюта Каменова-Борин На църква да идем, оброк да сторимСмятам, че каквито и негативи да ни е оставила по-новата ни история, те вече са преодолени. Новите генерации са по-прагматични. Те търсят само полезните за сътрудничество фактори. За нас, за нашата малка сръбско-българска научна група, отдавна няма граници. Аз съм председател на Торлашкото дружество в Сърбия и много държа на нашите връзки. Много близки сме с колегите от Торлашкото дружество в Белоградчик. На тази основа добре работят неправителствени организации от общините Княжевац и Зайчар в Сърбия с общините Чипровци, Чупрене и Белоградчик в България. Надявам се в бъдеще тези връзки да стават все по-силни. Защото това е естествено", казва Деян Кръстич, директор на Историческия музей в Зайчар и председател на Торлашкото дружество в Сърбия.

"Книгата на Анюта Каменова-Борин "На църква да идем, оброк да сторим" е добра основа за следващи изследвания", смята доцент Мария  Иванова, от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". И препоръчва научната разработка да бъде развита в общобългарски и балкански аспект.

Велички епископ СионийВисока е и оценката на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий:

"Издаването на тази книга е една духовна радост. Нека припомня, че кулминацията на всички курбани в Чипровския край е големият курбан на Гушовския манастир "Свети Архангел Михаил". Запазената традиция прави Чипровци своеобразен духовен център, интересен както за историци и етнографи, така и за туристи. А наличието на толкова много запазени оброци носи потенциал и за развитие на поклоннически туризъм. Пожелаваме на госпожа Борин много духовни сили, много успехи, творчески начинания и вдъхновение от Бога."

Снимки галерия: Пламен Генчев и Корици на книгата на Анюта Каменова-Борин "На църква да идем, оброк да сторим"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40