Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Женско царство на Бабинден в Ново село

Тази нощ на новоселските жени са им позволени всякакви волности. Утре те ще се върнат при ежедневните си задължения.

32
На Бабинден в Ново село
Снимка: Пламен Генчев


С хоро и закачки започна Бабинден във видинското село Ново село.

По традиция днес женската челяд не шета край печката, а облечена в най-хубавите си дрехи, превръща селото в женско царство.

Празникът е посветен на хората, които посрещат на бял свят малките човеци. Затова на почит е бабата-акушерка. Тази година в ролята влезе акушерката Савина Петкова.
Тя посрещна женското множество пред здравната служба. Където да си измие ръцете й помогнаха три млади майки на деца, родени през последната година и една приемна майка.

На Бабинден в Ново село, Снимка: Пламен Генчев"Ето така- както се плъзга сапунът в моите ръце, така да са леки ражданията тази година. Колкото пръски вода има в котлето- толкова деца да се родят. И както игриво скачат, така да рипкат дечицата и да радват всички", наричаше "бабата"-акушерка.

Кокичета и хапки с мед поднесе с усмивка акушерката на младите майки, с пожелание да си проимат и второ детенце.

И докато отново с хора жените се връщаха към площада на селото, попитах Любка Ангелова, секретар на читалище "Земеделец" в Ново село, как ще се случи тази година женското пиршество:

На Бабинден в Ново село, Снимка: Светла Бондова"Три конкурса ще имаме- кулинарен, за "Мисис Бабиндън" и за "Баба Бъц", обяснява Любка. Едното отличие е за най-открояващата се на празника млада жена, а второто- за най-хубавата и весела баба. Ето и победителите:

При кулинарите първото място получи Елеонора Бондова, за десерт "Агънце".

На второ място журито определи да бъде "Торта в розово", дело на Петруна Стоенелова.

Третата награда отиде при Йорданка Ждерова, за майсторски изработената домашна празнична питка.


Званието "Мисис Бабинден" получи Деяна Стоянова, секретар на Общината, а уникалното отличие "Баба Бъц Ново село 2015" отиде при директорката на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", която за сега е още само млада свекърва, с перспектива скоро да стане и баба!

На Бабинден в Ново село, Снимка: Пламен ГенчевПо време на празника мъже в салона не се допускат, но гости все пак има. За да не ги изгонят жените със свалени панталони, те връзват забрадки и предстилки...

"Три пъти вече съм гост на този празник и от нищо не ме е страх! Забрадката и престилката, както тук казват "шорц", не са пречка. Но нашите жени не успяха до сега да ме уплашат", прави се на смел председателят на читалищното настоятелство Андрей Димитров.

Специален гост на празника всяка година е и кметът Георги Стоенелов, който води точната бройка на новородените:

"15-16 дечица са новородените в Община Ново село през 2014 година. Мисля, добра година. За нашите жени съм поканил за първи път изпълнител на български балади, който ще пее на живо. Нашите жени заслужават своето забавление", казва кметът.

Лесно ли се гледат дечица днес, питам няколо майки на първо дете:

"Трудно, трудно се гледат. Но трудността се преодолява. Радостта е по-голяма. Малко прави държавата за младите семейства с деца. А е хубаво да са двечки", обясняват ми усмихнатите млади майки. Като ми обясняват, че едно от новородените момчета носи името Радостин. Дано донесе много радост на своите млади родители!

До късно тази нощ ще празнуват новоселските жени. Всякакви волности в голямото женско общество са разрешени. А от утре всичко ще се върне в делничен порядък- работа, грижи за децата, домашни задължения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40