Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът на ЕЦБ да инжектира средства в икономиката на еврозоната е закъснял

| обновено на 24.01.15 в 12:00

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че през следващите двадесет месеца ще инжектира над трилион и сто милиона евро в икономиката на еврозоната чрез ежемесечни покупки на държавни облигации. Въпреки впечатляващите цифри обаче според гръцкия икономист Константинос Дракос планът е много малък и много закъснял:

Това е доста рисков проект. Наистина съм смутен от това, че планът за количествени улеснения ще се прави на месечна база, а не на по-дълъг период. Според мен ефектът да стимулира икономически растеж би бил много по-голям, ако планът се реализира на един или два транша. По този начин раздробен - месец по месец, планът е доста консервативен, което в дългосрочен план може да завърши зле.


Проф. Константинос Дракос от Атинския икономически университет посочи още, че се надява новото гръцко правителство да успее да стане част от плана на Марио Драги:

Този уикенд са изборите при нас и има голяма вероятност те да бъдат спечелени от опозицията. Има определени притеснения от това какви мерки биха предприели и какъв път ще изберат за Гърция. Моето убеждение е, че те ще успеят да се споразумеят с кредиторите и да влязат в позитивен диалог с европейските институции, така че да останем част от този механизъм още през лятото на 2015-а година. 

Според него падането на цените на петрола ще позволи на гръцката икономика да си поеме въздух.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!