Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 25 януари 2015 година

11
Снимка: Красимир Каменов

Здравейте! 80 години са изминали от онзи ден - 25 януари 1935 година, в който цар Борис III подписва указа, утвърждаващ радиоразпръскването у нас като държавна собственост, а регионалните радиостанции в градовете София, Варна и Стара Загора - като основата на бъдещото държавно радио на България. За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров (Сирак Скитник).
Може би никак не е случайно, че първият ръководител на държавното радио, освен че е бил поет и есеист, изтъкнат общественик, със значими изяви и принос за развитието на българската култура по онова време, е и художник. И още тогава това е повлияло на естетиката, при изграждането на връзките на радиото със слушателите. Честит рожден ден на БНР!

Какво ни очаква в 41 брой на предаването "Неделник"?  Тръгваме към китната Копривщица, за да се срещнем с нашия приятел Ангел Ангелов с "Юнашкия тиган", но този път ще говорим за хляб. Това е новата негова инициатива - официален старт на "Хлебна къща Кулинарен историк" Копривщица. Гост на Ангел е легендата на Северозапада- Дедо Скръц, та ще чуем и него за "мъжкия хлеб".

В часа на "Ние от Северозапада" ще отдадем нужната почит на майстора Йордан Радичков, защото на 21 януари се навършиха 11 години, откакто той ...отлетя! Да отлетя, както казва в "Ние, врабчетата" самият той:

 "Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!"

За това казвам, че е "отлетял", неговите перушинки са разказите му, които вечно ще бъдат живи, а и той е в сърцата ни чрез тях. Панихида в памет на Йордан Радичков беше отслужена в събота в храма "Рождество Богородично" в Берковица. Десетки жители на града под връх Ком почетоха паметта на писателя-земляк, който ни напусна преди 11 години. Инициативата е на сдружение "Приятелите на Радичков" и обединява видни личности от българския духовен елит и близки на писателя. Повече от 900 експоната за бъдещата експозиция е осигурил дългогодишният му приятел Милан Миланов-Революцията. Идеята се е зародила още при отбелязването на 50-та годишнина на Радичков.  Идеята за създаване на музей на Радичков очаква подкрепата на местната власт и на държавата. Председател на инициативния комитет е доцент Борислав Великов. Гостите на събитието видяха част от експонатите, сред тях е и чинът, на който е седял Радичков в Берковската гимназия.  На срещата за трети път бе обявен и регионален конкурс за ученици, посветен на Радичков - за рисунка и есе. Резултатите ще бъдат обявени на 11 май в гимназия "Д-р Иван Панов", а подробности за конкурса ще обявим следващата седмица по Радио Видин. След панихидата имаше работна среща на инициативния комитет за изграждане на музей за Радичков, за което очаквайте информация от Петя Генова в понеделник в "Минутката на сътрудника", но ние ще чуем какво каза за Сърцеведа на Северозапада  леля Любка Миленкова - приятелка и съседка на големият писател в родното му село Калиманица. 

Следващата ни среща ще е с Кирил Кирилов в Белоградчик и ще си говорим за алтернативен туризъм.
"Казвам се Кирил Кирилов. Роден см в Белоградчик. Завършил съм езикова гимназия и инженерно образование в ТУ-София.  За мен е огромна възможност да ви представя накратко работата и находките си до момента. Винаги съм се интересувал от мистерии и тайни знания, но никога не бях вярвал, че такива има в моя край...." -започва експозето си към National Geographic Кирил Кирилов. 

В третия час темата за туризма продължава с един млад, интелигентен и амбициозен 25- годишен мъж Волен Антов, избрал една интересна професия- екскурзовод. Двамата с Кирил не се познават, но и  двамата участват в един конкурс и мислят сходно. Ето уводните думи на Волен към телевизия  National Geographic :

 "Зима е. В топлата и уютна къща на село стои едно 13-годишно момче и се взира в картата на България. от дълго време вече е така. Личи си че замисля нещо. Най-накрая по лицето му се прокрадва плаха, но доволна усмивка. Решено е-напролет ще направи дълго премисляното пътешествие с неговото колело и верните другари. Няма търпение да им съобщи плана-за един ден трябва да изминат 90 км, за да видят от къде започва Стара планина и поне за миг да зърнат Рабишкото езеро. Малкото момче с големите мечти е от най-северозападния и по това време все още цветущ край на България-видинския. Ах,този, роден край! Колко много момчето иска да го обиколи, да го изучи! И не само него, цялата страна, целия свят! Днес, 12 години по-късно, аз, Волен Антов, не спирам да преследвам тази мечта. Хобито стана и моя професия-екскурзовод. Пътувам из планините, централна и западна Европа,  но България си остава моя любима. Колкото е по-нетрадиционен и екстремен маршрутът-толкова по-добре! Обиколил съм много места в нашата мила родина, но още много остава непознато. Искам да го опознаем заедно и да го споделя с колкото може повече хора. Нека заедно преумножим славата за красотата на България и помогнем за нейното съхранение и запазването на изконните български традиции!"

И за финал ще чуем едно блиц-интервю "под райбер" с нашата колежка и отличничка, която тази вечер ще бъде наградена в София на празника на БНР- чаровницата Нора Георгиева.  Конкурсът "№1 на Радио ВИДИН" се организира за втора поредна година и е във връзка с 80-годишнината на Българското национално радио. Според регламента, гласуването протече първо по места, където екипите от съответната програма трябваше да дадат гласа си за един избран колега. Тримата, събрали най-много гласове от всяка програма, бяха номинирани за наградата, след което слушателите трябваше да изберат своя фаворит. Резултатът от слушателското гласуване бе добавен към резултата от първия етап и така е определен №1 на всяка от ефирните програми на Българското национално радио. За Радио ВИДИН победител е Нора Георгиева.  Нора Георгиева е музикален редактор, автор и водещ на "Музикална зона" в понеделник,  на "Свободна зона" във вторник вечер, един от водещите на съботното шоу "Пица на парче" и хумористичното предаване "Куку-Руку" по Радио ВИДИН.  И да не забравяме, че днес 25 януари имен ден празнуват всички, които носят името Григор (означава "който бди" или "григорос", което значи "бърз"). Е, честит имен ден на нашия най-известен в момента Григор-Григор Димитров!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50