Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нора Георгиева- №1 на Радио ВИДИН: "Работя за слушателите- с много любов!"

16
Нора Георгиева получи отличието на официалната церемония по връчване на годишните награди на Българското национално радио Сирак Скитник за 2014 година
Снимка: Светослав Цветанов
На официална церемония в зала 6 на НДК бяха раздадени годишните награди на Българското национално радио "Сирак Скитник" за 2014 година. Отличията се връчват от 2001 година, а тази година церемонията започна със сигналите на някои от най-запомнящите се предавания на Радиото, което навърши 80 години от своето създаване.

Водещите на церемонията- директорите на Радио Варна и Радио София- Елица Виденова и Митко Димитров обявиха носителите на отличието "Номер 1" за 10-те ефирни програми на БНР. Конкурсът се организира за втора поредна година. В първия етап на гласуването екипите от съответната програма трябваше да дадат гласа си за един от колегите. Тримата, събрали най-много гласове от всяка програма, бяха номинирани за наградата, след което слушателите трябваше да изберат своя фаворит. Резултатът от слушателското гласуване бе добавен към резултата от първия етап и така бе определен №1 на всяка от ефирните програми на Българското национално радио. След оспорван слушателски вот за трима от екипа на Радио ВИДИН- Нора Георгиева- музикален редактор, Цветомир Цветанов- редактор и Лъчезар Симеонов- музикален редактор, победител за 2014 година е Нора Георгиева. Ето и останалите победители: Радио Пловдив- Емил Александров; Радио Шумен- Христина Димитрова, Радио Бургас- Мариан Иванов; Радио Варна- Веселина Божинова; Радио Стара Загора- Недко Недев; Радио Благоевград- Лалка Радкова. В програма "Христо Ботев" призът отиде при Анелия Торошанова, а номер 1 в Радио София спечели Добрина Добрева. За втора поредна година Петър Волгин е номер 1 на програма "Хоризонт". Той получи и още една награда- отличието "Златен глас" в памет на съпругата на Кеворк Кеворкян- Надежда Дженева.

Илияна Райчева- старши редактор и водещ в Радио България спечели в категорията "Радиожурналистика". Тя е и гласът на БНР, който 6 пъти в седмицата- веднага след новините в 15.00 часа- съобщава нивото на река Дунав. Предаването "Седмицата на бързи обороти", което се излъчва в събота и неделя по програма "Хоризонт", спечели отличието за най-добро радиопредаване. Членовете на Обществения съвет на БНР определиха победителите в трите категории на наградите. Голямата награда бе присъдена на всички генерални директори, управлявали Радиото от 1935 до 2013 година.

Церемония по връчване на годишните награди на Българското национално радио Сирак Скитник за 2014 година"Има една група хора, която е оставила поне една малка частичка от себе си някъде там- където е сърцето, където е истината за БНР; една група от хора, които са преживявали всяка една трудност, наравно с тези, които са ръководили и са преживявали с радост и щастие всеки един успех наравно с тези, които са ръководили; една група хора, която е съставена от тези, които във всеки един момент през този 80-годишен период са отговаряли с делата си, със способностите си в името и бъдещето на Българското национално радио. Това са 17 души- тези, които са подредили част от Златната история на БНР"- каза генералният директор на Българското национално радио Радослав Янкулов, след което обяви имената им:

"Сирак Скитник, Йордан Бакалов- Стубел, Константин Константинов, Орлин Василев, Карло Луканов, Неделчо Ганчовски, Богомил Нонев, Тодор Стоянов, Рад Каменски, Боян Трайков, Александър Владков, Иван Обретенов, Вячеслав Тунев, Лиляна Попова, Александър Велев, Поля Станчева и Валерий Тодоров."


Радослав Янкулов връчи лично наградите на бившите генерални директори Поля Станчева, Лиляна Попова, Александър Велев, Вячеслав Тунев и Александър Владков, които присъстваха на церемонията.

Генералният директор на БНР получи почетния знак на президента Росен Плевнелиев. Отличието се връчва за изключителен принос в утвърждаването на високи професионални стандарти в българската журналистика и по повод 80-годишнината на Радиото. По време на церемонията прозвучаха и специални поздрави към националното радио за 80-годишния му юбилей- от председателя на парламента Цецка Цачева, от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева и от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Националното радио също получи награди- от Фондация "Маестро Димитър Вълчев" и от Съюза на българските журналисти.

Нора Георгиева- "№ 1 на Радио Видин за 2014 година"- минути след церемонията:

"Чувствам се много щастлива, леко понатежала с тази тежка награда- тя е прекрасна. Пожелавам на всички колеги от Радиото и те да спечелят това призвание. Много е вълнуващо, наистина. Обичам Радиото, обичам работата си, имам работа-мечта. Работя за слушателите- с много любов!"


Празникът завърши с тържествен концерт "БНР - Властелинът на ефира", в който участваха всички музикални състави на националното радио. Концертът ще бъде излъчен по КАНАЛ 1 на БНТ на 1 февруари /неделя/ от 14.20 ч., съобщиха от "Връзки с обществеността" на БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40