Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще опазят ли кметовете горите във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Как се управляват и стопанисват общинските горски територии в област Видин? Това е темата в предаването "Еко Свят" днес. Ще говорим за задълженията и правомощията на кметовете на общини като собственици на гори, за проблемите, които срещат с опазването и стопанисването на горите.

Във Видин се проведе заседание на Областния консултативен съвет по земеделие и гори. В дискусията участваха областният управител Момчил Станков, заместник областните управители Любомир Низамов и Огнян Ценков, кметове на общини, директорите на горските стопанства и други компетентни институции.

До края на 2014 година, съгласно Закона за горите, общините, собственици на гори, трябваше да определят формата на управление. Случи ли се това в общините във Видинска област, разясни Сашко Каменов, директор на Регионална дирекция на горите (РДГ)- Берковица.

"Общините Белоградчик, Чупрене, Бойница и Брегово имат изградено структурно звено в общинската администрация и назначени лесовъди, регистрирани в публичния регистър на ИАГ (Изпълнителна агенция по горите- бел. ред.). Останалите седем общини нямат. От 11 общини само 4 - Видин, Белоградчик, Бойница и Чупрене имат изготвени горскостопански планове. Това е планът, според който трябва да ползват дървесина от горите. Общините Ново село, Брегово, Димово, Грамада, Ружинци и Кула притежават гори с малка площ- под 100 хектара. Община Макреш е собственик на 2007 хектара и няма изработен горскостопански план. През 2014 година от общински горски територии са добити 4 428 кубически метра дървесина. Най- голям дял се пада на община Чупрене- 2 350 кубически метра и община Бойница- 772 кубически метра дървесина. Предстои да бъде инвентаризирана голяма маса дървесина от пречупени и паднали дървета. Част от тази дървесина попада и в общински гори, които, за да имат съответните правомощия да усвоят тази маса, е необходимо да имат изработен горскостопански план или поне да са в процес на процедура по изработването му", каза Сашко Каменов, директор на РДГ Берковица.

СнимкаЗадълженията и правомощията на кметовете на общини като собственици на гори, съгласно Закона за горите, също бяха разяснени на срещата. Те могат да сключват договори за изработване на горскостопански план за горските територии, общинска собственост; да определят горските територии, собственост на общината; ако имат над 1500 хектара площ трябва да имат структурно звено, търговско дружество или общинско предприятие. Кметовете на населени места издават разрешителни за достъп до горските територии, собственост на общини, физически и юридически лица. Нарушенията по Закона за горите се установяват с актове на кметове, кметски наместници и лицата, които заемат лесовъдски длъжности за горските територии на съответната община. Наказателните постановления се издават от кмета на общината, като глобите и сумите, получени от продажбата на отнети вещи, постъпват в съответната община. Наред с това, кметовете могат и да определят бази за съхранение на задържаните вещи и дървесина след съгласуване с директора на Регионалната дирекция по горите. Те трябва да получат образец от указателна табела от получилия разрешително за сеч лесовъд. Това е направено с цел да се знае кой и кога влиза да работи на територията на съответната община.

"Кметовете могат да се информират от публичния регистър на ИАГ за издадените позволителни за сеч за всяко отделно землище на територията на общината. Всеки може да влезе в публичната система. Горите са един отворен магазин и всеки вижда какво се работи", уточни Сашко Каменов.

СнимкаОт влизането на Закона за горите в сила от април 2011 г. до настоящия момент няма нито един съставен акт от кметовете на населените места.

Докъде са стигнали общините с процедурите за придобиване и стопанисване на общинските гори? Какви са проблемите по места във връзка с опазването на насажденията?

"Община Чупрене има структурирано звено в общинска администрация, има 30 00 декара гори. Към настоящия момент сме на етап обикаляне на териториите за констатиране кои обекти са унищожени през декември. Като цяло община Чупрене работи добре с органите на горското стопанство и МВР. Дадоха голяма либерализация за стопанисването на горите. Много хора работят в горите, това остана единственото препитание, от което могат да се препитават. Камионите, с които се вози дървесината, са незаконни. Ако речеш да ги спреш, остават гладни, а трябва да преживяват. Много щекотлива тема са пътищата по горите. Те са общинска собственост и се унищожават поголовно, никой не ги прави, а всеки иска да ги ползва", коментира кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

"Мен някои неща много ме фрапират. Аз като кмет нямам информация кога, къде и как започва едно сечище. Сега разбрах, че това съм могла да го науча от страницата на ИАГ. Табела не съм виждала- нито знам кой добива, нито знам кой е лицензираният лесовъд, аз разбирам след като колите тръгнат по пътя. Издала съм едно-единствено разрешително за достъп до горски територии. Би трябвало, след като приключи сечището, да имам информация кога е приключило и да отида с комисия там да видя пътят в какво състояние е. Друго нещо- от черните пътища те излизат на асфалтирани. Това са общински, за които нося отговорност аз и третокласни, за които носи отговорност държавата. Кал- безобразие е. Хвърчат ГАЗ-ки, че не са минали на преглед и не са изправни е ясно на всички", каза Анета Генчева, кмет на община Бойница и постави още един проблем- за сеч в съседни имоти на този, за който има разрешително.

"Този закон с нищо не е по-добър от стария. Ние пипкаме отгоре нещата. Няма да има резултати и мисля, че съм обективен. Чудеса не могат да станат в опазването. Едната причина е липсата на наказуемост. Какво от това, че са съставени 300 или 400 постановления? 1000 кубика са прибрани дърва, които ще изгният, 3 каруци, 5 магарета. Усеща ли този, който е влезнал през деня с леката кола, сече, товари в колата и си тръгва. Той дори е прежалил и колата. Той знае, че му трябват 5-6 курса да избие 500 лева и си работи. Другата причина, която "роди" закона е, че не може толкова много институции да имат права и да отговарят за опазването на едно нещо. Старият закон за това беше по-добър. Може да има резултати, ако опазването го правим там- на сечището. Прави ми впечатление, че тези хора знаят във всеки един момент къде стои горският полицай и си съобщават по телефоните. Не може 80% от нашето население да купува евтини дърва и да ги опазим. Такава е картината", каза кметът на община Белоградчик Борис Николов.

"Община Брегово малко е облекчена от тези проблеми, защото разполагаме само с 380 декара общински гори, които са изсечени. Ние нямаме ромско население, което да ни създава такива проблеми. Сигурно имаме задължения по закона, но препоръчвам да не се прави опит тук да се изместват нещата. Аз нямам намерение да ставам горски. И няма смисъл да ни се казва какви са нашите правомощия, защото е вярно това, че носим отговорност за 138 законови и подзаконови актове с по 10 задължения. Споделям, че трябва да има ред, но няма смисъл на такива форуми да ни се казва на нас какви са нашите горски задължения. Най-малко един кмет трябва да ходи в гората и да се занимава с това, което би трябвало други органи да го правят", смята кметът на община Брегово Милчо Лалов.

СнимкаНа срещата бе засегнат и въпросът къде се пласира незаконно добитата дървесина? Обикновено това става при хората от населените места в областта. Горските служители апелираха кметовете да ги уведомяват за такива случаи.

"Селата, в които вие управлявате, в тях потъва цялата тази незаконна дървесина. Вие на това сте свидетели, но не се обаждате, не съдействате по никакъв начин. Това, което може на практика да се направи е това- като виждате във вашите населени места, че се пласира незаконно добита дървесина, питайте хората имат ли документи, имат ли марки. Обадете се и ние ще отидем да си свършим нашата работа", призова кметовете директорът на Държавно горско стопанство- Видин Веселка Борисова.

Работата на полицията е регламентирана в чл.189 от Закона за горите, където пише че МВР, със съдействието на горските стопанства, общините и т.н., предприемат действия по предотвратяване и разкриване на престъпление.

"Ние имаме възложени за разследване преписки от Районна прокуратура, които са образувани във връзка с издадените констативни протоколи. Тук проблемът е доказването, защото ние сме последни, които научаваме къде, как, кой сече и т.н. и след това са нужни свидетели, за да може да се докаже, че дадено лице е извършило дадено престъпление. В тази връзка поддържаме постоянни контакти с горските стопанства, при поискване оказваме съдействие", каза комисар Константин Джунински, директор на Областната дирекция на МВР- Видин.

СнимкаОбластният управител Момчил Станков призова кметовете на общини активно да съдействат на държавните горски стопанства и органите на реда в дейностите по опазването на горите и контрола върху незаконната сеч и добив на дървесина в региона.

"Всеки един, освен права, има и задължения. Живеем в парламентарна република с добри или лоши закони, но закони и всеки един от нас трябва да ги спазва и да си изпълнява задълженията. Относно събираемостта на наказателните постановления, след като влязат в сила, ГПК (Граждански процесуален кодекс- бел. ред.) е категоричен и това, което казва е, че лицето не работи никъде и не може да му се събере имуществото, не отговаря на истината. Едни имат собственост, други- нямат. Но почти на 100% получават редица социални помощи под една или друга форма. Съдия- изпълнителят има правомощията чл. 582 от ГПК да влезе с органите на МВР и да описва движимо имущество в колибата, в плевнята- коне, каруци, прасета, кокошки, кревати, одеяла- всичко. И когато има такава функция и се изпълнява, нещата ще се случат", обобщи в края на срещата областният управител Момчил Станков. Той апелира към кметовете да прилагат по-строго дадените им по Закона за горите задължения и правомощия в тясно взаимодействие с горските стопанства, лицензираните лесничеи, органите на МВР и разследващите служби.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40