Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През Вълчите празници нищо остро да не се похваща, а ножиците трябва да са здраво вързани, за да е завързана и вълчата паст

За Вълчите празници и човещината

Десислава Божидарова: "С влизането на електричеството в домовете ни, от живота ни са излезли старите вярвания, ритуали, обичаи..."

7
През Вълчите дни, за да не нападат вълци стадата, жените връзвали ножиците- символ на завързаната вълча паст
Снимка: Ваня Минева
Този понеделник в "Калейдоскоп" с Десислава Божидарова от видинския Исторически музей и Пролет Борисова- секретар на читалище "Просвета" в село Градец, си говорим за Вълчите празници и за това какъв смисъл е влагал нашият народ в израза "да си направим човещината". За да си спомним как етнопедагогиката на старите българи е постигала равновесието между страха от злото и умението да се пазим от него.

На 1 февруари по нов стил е Трифоновден, празник, посветен на лозите. Празнуват не само лозарите, но също градинарите и кръчмарите. Празникът е първият от три последователни дни, наричани в народния календар "Трифунци", или още Вълчи дни- на 1 февруари е Трифоновден; 2 февруари е Сретение Господне, а 3 февруари- Свети Симеон.

През Вълчите дни строго са се спазвали някои забрани- като тази жените да не похващат ножици. За да не нападат вълците стадата, жените здраво връзвали ножиците- символ на завързаната вълча паст. На женската челяд не се позволявало да пере, да тъче, да плете. Нищо остро не се вземало в ръце! За омилостивяване на звяра са се пекли специални обредни питки, от които се е слагало и в храната на добитъка- за предпазване.

Десислава БожидароваНа Сретение Господне старите българи имали и още една традиция- отбелязването на Петльов ден. По своя характер това е ден на мъжката сила и мъжката рожба. В някои части на страната се тачи и днес, но в Българския Северозапад е позабравен. Ето какво ми разказа Десислава Божидарова за предисторията на празника Петльов ден и запазената част от традицията днес:

"Там, където пее петел, това е културното пространство на хората. Петелът е жертвено животно на Свети Илия. Той е символ на новото начало, на мъдрост, на плодородие. Петелът е символ за добър стопанин, който поддържа ред в своя дом. Петелът е символ на сила и смелост. Той влиза във всяка битка с цялото си сърце. Петелът присъства в моменти, когато човекът трябва да се доказва. Има го и в сватбения обред на българите. Петелът прогонва злите духове и носи светлина. Българинът мери времето си така- "по първи петли", "по втори петли", "петляно време"... Къща, в която "не пее петел", се смята за пуста. Пространството, в което се чува петелът, е окултуреното човешко пространство. Той е соларно божество", обяснява Деси Божидарова. И с усмивка добавя, че вероятно с влизането на електричеството в домовете ни, злите сили са изчезнали и вече не ни е нужен петелът, за да ги изгони...

Дали една-две нощи без ток могат да върнат поне част от магията на старите времена? Питам Пролет Борисова, дългогодишен секретар на читалище "Просвета" в село Градец. С надеждата, че в по-малките населени места традициите живеят за по-дълго и по-пълнокръвно.

Пролет Борисова, личен архив"Като беше ледоломът преди Коледа, изгасна токът и при нас за два-три дни. И вечерта, на свещи, похапнахме и седнахме да си говорим. За това, за онова, за другото... И се оказа, че ни е хубаво заедно. Че имаме какво да си кажем и без да сме във Фейсбук... Понякога повече губим, отколкото печелим от удобствата, които цивилизацията ни носи. Някога дългите зимни вечери са били времето за истинските уроци от поколение в поколение- на светлината на огнището са се разказвали семейните истории, онези приказки и притчи, които са оформяли етиката и естетиката на нашите предци. Семейният иконостас е внасял църквата в дома- така и Бог е бил с тях", разказва Пролет Борисова.

Със секретаря на читалище "Просвета" си говорим още за един от най-запазените фамилни празници в Българския Северозапад-  честването на семейния Светец. Тя разказва как се тачи и как се хваща Светец във видинското село Градец. И пак ме връща при любимата си тема- че трябва да се пази родовата памет. Защото родовата ни памет е нашата връзка и с миналото, и с бъдещето.

"За да се запази от лошото и за да даде път на доброто, на светлото, народът ни си е изградил, спазвал и предавал на следващите поколения цяла система от обичаи, ритуали, празници. Живеем във време, в което е лесно да се забрави, че най-ценното е онова, което няма парична стойност. Скъпото в пари е преходно... Поклон правя на хората, които успяват и в днешната динамика да "четат" времето и да оставят в него свой белег", споделя Пролет Борисова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50