Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Банско, Добринище и Разлог затвориха в знак на протест пътя Благоевград - Гоце Делчев

Снимка: www.banskoski.com

Стотици жители на Банско, Добринище и Разлог излязоха на протест, като за около петнайсет минути затвориха пътя Благоевград - Гоце Делчев.

Хотелиери, ресторантьори, ски учители, туристи и местно население настояват държавата да се произнесе категорично за построяването на втора кабинкова линия към ски зона Банско и да реши проблема на курорта. Той се превръща в негативна реклама за курорта, спечелил международна известност и няколко пъти домакин на стартове от Световната купа за мъже и жени. Гости от всички балкански държави и от Западна Европа идват тук заради тази известност, а си тръгват разочаровани от часове чакане, за да карат ски, твърдят от местния туристически бизнес и признават, че това влияе много негативно върху качеството на цялостната услуга. 

Крайно време е България да определи зимния и ски туризъм като свой приоритет и да приеме стратегия за развитието на зимните курорти, които показаха устойчивост във времето, каза кметът на Банско Георги Икономов, който също беше на протеста.

Той уточни, че работата на междуведомствената група, назначена от правителството, няма отношение към проблема с изграждането на втора кабина, а към спорни моменти в концесионния договор на "Юлен" и претенциите на държавата към концесионера.

Ако не получат ясни индикации от правителството, протестиращите ще пренесат недоволството си в столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Малин Бистрин: Ако не се построи нов кабинков лифт в Банско, следващият зимен сезон ще е много труден

Причините за протеста на жителите на Банско са да се разреши построяването на втора кабинкова лифтена станция, построяването на нови лифтове и нови съоръжения , за да може да работи един цял бранш. Това заяви един от протестиращите в Банско..

публикувано на 03.02.15 в 14:07

Пътят Благоевград – Гоце Делчев може да бъде блокиран в късния следобед от жители на Банско, Добринище и Разлог

Пътят Благоевград – Гоце Делчев може да бъде блокиран в късния следобед от жители на Банско, Добринище и Разлог, които настояват за построяване на втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната в Пирин.  От Съюза на туристическия бизнес в града настояват..

публикувано на 03.02.15 в 08:32

Кметът на Община Банско Георги Икономов присъства на среща на тема „Развитие на планинския туризъм“

Срещата се състоя в София по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. На дискусията присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, представители на държавни и..

публикувано на 30.01.15 в 19:31