Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките радости на хората от Центъра за настаняване в Куделин

4
Мартениците, които изработват в Центъра в Куделин
Снимка: Пламен Генчев, Радио ВИДИН
За хората от Видинско, когато чуят името на село Куделин, то неминуемо се свързва с Дома за хората с умствени увреждания, където се грижат за повече от стотина тежко болни. Извън Дома, подредена сграда в центъра на селото е дом за 15 души с изостанало умствено развитие, бивши обитатели на "Приюта", както го наричат хората. Това е Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), един от първите в областта, построен през 2006 година. Както във всяко едно семейство, и тук обитателите имат определени задължения всеки ден, но имат и хобита. От плетенето, през музиката, до градинарството и животновъдството- това са разностранните интереси на хората в жилището.

Трима от обитателите са от Ломско, а останалите- от Дома в селото. За техния живот е нашият разказ. Още с влизането през портала те посреща гледката на грижливо поддържан двор и веднага те наобикалят разговорливи мъже, всеки желаещ да разкаже за себе си и да покаже мястото, където прекарва дните си.

Снимка"14 души персонал се грижим за обитателите ни. Имаме социални работници, терапевти и санитари. Стремим се да ги държим постоянно заети, организираме и пътувания, пускаме ги и самостоятелно да ходят на гости"
- разказа Максим Брезоев, директор на ЦНСТ в Куделин.

Както в едно нормално домакинство, така и тук се прави зимнина, отглеждат животни в малкото си стопанство, имат и зеленчукова градина. Участват и в готвенето, а понякога и сами си определят менюто.

Петър е един от мъжете, които живеят тук. Макар, че се изразява трудно, неговите мечти и интереси са безгранични. Има и артистични заложби- изработва картички, мартенички, плете на една кука.

Ангел пък се грижи за топлото в дома- всеки ден пали парното, грижи се и за зайчетата, прасетата и другите животни, които отглеждат.

Снимка"Аз съм главният параджия, обичам с животни да се занимавам. Имаме зайци, две козички, две прасета, кокошки, кучета и котки"- обяви с гордост Ангел.

Борил се занимава с градината. През лятото коси и тревата. Разказва и за ежедневните им задължения.

"Всяка сутрин след закуска мием стаите, имаме дежурства в кухнята, помагаме на двора. Понякога казваме менюто- ето днес имаме риба, супа-топчета и за десерт- компот"- казва Борил и допълва, че компотът е лично негово дело, през лятото сам е направил в казана 300 буркана.  
 
Не забравят и събратята си по съдба от "Приюта"- ходят на свиждане при тях всяка събота. А за "нормалните" хора от Куделин казват, че се научили да ги приемат спокойно, но и сред тях има "лоши хора", но се научили да ги избягват.  

Всички са единодушни, че обичат музиката. И разказват безспир за това колко подреден е животът им сега. И че се чувстват почти като у дома!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40