Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна епичната битка на чинара от село Арчар

Днес в "Еко Свят" ще говорим за конкурса "Европейско дърво на годината 2015", за проявите, с които във Враца отбелязват Деня на влажните зони. Ще ви кажем и с какви инициативи община Чипровци ще привлича туристи.

От началото на февруари стартира набиращото все по-голяма популярност международно съревнование за любими на хората дървета- "Европейско дърво на годината 2015". Конкуренцията тази година е по-сериозна от досегашните издания, тъй като за първи път участват представители на 14 държави- Англия, Белгия, България, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.


"Новите държави са Англия, Белгия, Естония и Испания. Тази година в конкурса ще ни представлява чинарът, който расте на площада в село Арчар. Той миналата година спечели приза "Дърво с корен 2014" и по този начин автоматично се класира като финалист в европейската надпревара. Гласовете са видими за всяко едно дърво- какъв е резултатът до момента, като само последната седмица те ще бъде скрити. Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари 2015 година на интернет страницата на конкурса - www.treeoftheyear.org, където всеки може да подаде своя глас в подкрепа на чинара в село Арчар. Резултатите ще бъдат публикувани на същата страница на 5 март 2015 година", каза Дима Котева от фондация "Екообщност".

За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието "Европейско дърво на годината" и донесе международно признание и популярност на страната ни. Сега България отново има възможност да спечелим конкурса. Наградата е признание в цяла Европа. 51-годишното дърво, което расте в центъра на Арчар, се е превърнало в приятел, неизменна част от битието на местните жители и участник във всички селски събори и празници.

"Изключително много се гордеем в Арчар. Хората са щастливи от това, което се случва- чинарът от село Арчар да представя Република България. Историята на дървото на интернет страницата на конкурса е представена в синтезиран начин. За нас е важно популяризиране на конкурса и на гласуването. Изпратили сме официални писма до всички области за подкрепа. Също така направихме и фейсбук страница", каза Мирослав Людмилов, който номинира чинара за участие в националния конкурс.

СнимкаОбластният управител на Видин Момчил Станков подкрепи българската номинация за чинара в село Арчар в конкурса "Европейско дърво на годината 2015". Той гласува в онлайн платформата на международния конкурс. С него, гласувалите до момента за българската кандидатура, станаха 1 882 души. Момчил Станков апелира към гражданите на област Видин и към всички почитатели на българската природа да дадат своя глас за великолепното дърво, стоящо от половин век в центъра на село Арчар. Желаещите да подкрепят номинацията за видинското дърво, могат да гласуват до полунощ на 28 февруари на електронната страница на конкурса.

"Областна администрация - Видин ще подкрепи красивото дърво, отгледано в нашия край, с надеждата то да спечели конкурса и да продължи да бъде носител на местния дух и традиции за опазването на природното и културното богатство", написа областният управител Момчил Станков в писмо до Мирослав Людмилов, номинирал дървото.

Да се надяваме, че и тази година българите ще обединят усилия, за да помогнем на българския финалист да заеме достойно място сред дърветата в Европа.

Снимка: РИОСВ ВрацаВъв Враца още от края на миналата седмица започнаха редица образователни инициативи, посветени на 2 февруари- Денят на влажните зони. Проявите продължиха и днес. Жулиета Босилкова е учител в ПМГ "Академик Иван Ценов" и ръководител на младите еколози в училището. Ученици от 9 "ж" клас и от клуб по екология "Таралежите" посетиха Природозащитен център "Натура".

"Бяха приготвили две презентации- за влажните зони в България и значението на влажните зони по света. Учениците се включиха и в ролева река", разказа за посещението в Природозащитния център Жулиета Босилкова.

"В училище направихме изложба със снимки и материали за влажните зони. Докато търсехме материали научих за влажните зони, че са особено важни за биоразнообразието и че не трябва да ги унищожаваме", каза Цвети Григорова, ученичка от 9 "ж" в ПМГ  "Академик Иван Ценов"- Враца.

"Влажните зони в България са едва 1%. 200 000 хектара са били някога. Влажните зони в България сега са 11, но не са големи. За около 100 години влажните зони са 10 пъти по-малко. Причината е икономическа- отводняване на територии, най-вече по поречието на Дунав, за обработваеми земи, ливади, пасища", очерта ситуацията Георги Антонов, експерт в Природозащитен център "Натура".

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца също отбеляза с открити уроци Деня на влажните зони. Освен това от екоинспекцията обявиха, че е започнал Младежки фотоконкурс за влажните зони.

"На 2 февруари 2015 година стартира и Младежкият фотоконкурс за влажни зони. В него могат да се включат желаещи на възраст между 15 - 24 години. Участниците в конкурса трябва да направят снимка на любимата си влажна зона с телефон или цифров фотоапарат и в периода 2 февруари - 2 март 2015 година да я публикуват на страницата на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони - www.worldwetlandsday.org.. Участващите имат шанс да спечелят самолетен билет до избрана от тях за посещение влажна зона в света", обясни какъв е регламентът експертът в РИОСВ Враца Цвети Вергилова.

Снимка: Невена ЯнчеваОбщина Чипровци работи активно по привличане на туристи в региона. Изграден е Ландшафтен парк "Широка планина" до село Превала, който и в момента се посещава. Съвсем скоро предстои да бъде открит още един парк- с атракциони, който ще предлага по-екстремни преживявания.

"Ландшафтният парк е с много хубави екопътеки, заслони, планински гледки. Изграждането му започна през септември миналата година. Той е много дълъг, около 20 километра. За моя изненада и в момента се посещава редовно и има голям интерес от страна на планинарите. Има страхотна гледка към Западна Стара планина, около връх Миджур. Всеки момент ще започне работата и по Атракционния парк. Паркът се намира в планината, на около 10 километра от Чипровци. Ще предлага нестандартни атракции- преминаване по въжета, стена за катерене и други съоръжения за екстремни спортове", разказа кметът на община Чипровци Анатоли Първанов.

Атракционният парк, който ще се строи до Чипровци, освен, че ще привлича туристи, ще бъде посещаван и от децата, които всяко лято ходят на лагер в планината. Това ни каза Йорданка Ангелова- тя е един от организаторите на четирите проведени летни лагера, председател на Сдружение "Чипровци- алтернатива и развитие", експерт в Общината:

"Идеята е да даде възможност на всички любители на природата, които искат да останат за по-дълго време, да имат условия и възможности за разнообразие. Атракционният парк "Приключенци" се намира на ключово място в Чипровската планина- по пътеката към Чипровския водопад, на 1 километър от Гушовския манастир и до хижа "Явор". Децата, и всеки един, който го посети, ще може да има пълноценен отдих. Ще предлага и детски съоръжения и всичко, което е необходимо за един палатков лагер."

Снимка: Йорданка АнгеловаВ Чипровци приключва работата по още една интересна инициатива на Общината за привличане на туристи- Дом на занаятите. За целта е преустроен бившият покрит пазар в Чипровци.

"Намира се близо до реката. Идеята е да възстановим интереса към занаятите и да привлечем туристи. Там ще работят занаятчии в малки работилнички. Все още не е окончателно завършен. Силно се надявам есента, когато е празникът на града, да го открием", каза кметът на Чипровци Анатоли Първанов.
 
Остава оборудването на помещенията в сградата- ателиетата за иконопис, дърворезба, грънчарство, килимарство. Предстои и оформянето на зелените площи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40