Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинската дизайнерка Боряна Гонкова подготвя първото си ревю на булчински рокли

20
Боряна Гонкова (вдясно) с един от моделите си
Снимка: Боряна Гонкова Личен архив

На една от малките кокетни видински улички, в центъра на града, се намира шивашкото ателие на Боряна Гонкова. Още с влизането ми в него, усетих артистичната атмосфера. В  предверието  са разположени манекените, облечени във фантазия и меки материи, макар и още недовършени, тоалетите говорят много за стила и вкуса на дизайнерката.

Боряна седеше в уникалния си червен работен стол, декориран от самата нея. Никога не бих предположила, че преди време е бил стар изтърбушен стол, част от интериора на бившия партиен дом във Видин. Това не бе просто работно място- тук за Боби преминават 12 часа от деня. Как издържа толкова време?

"Това за мен не е работа, а удоволствие. Помага ми и йогата и сутрешното бягане, което правя!"

Както повечето деца на Прехода и тя се е лута доста, докато намери своето призвание. Усетила, че рисуването я влече още като ученичка, когато в междучасията често е мислела и рисувала модели:

"Имам десетки тетрадки, изпъстрени с рисунки на модни дрехи." Но тогава е запленена от спорта- леката атлетика, после се отдава на кулинария, докато в един момент, преди 16 години, влиза в шивашкото ателие на своята майка, взема игла, конец и парче плат и от тогава до сега е там…

В началото на лятото дизайнерката ще ни зарадва с едно много стилно и уникално по рода си за нашия град модно ревю на булчински рокли. За работата си казва:

Снимка: Боряна Гонкова Личен архив"Ако всички си обичаме работата, светът би бил едно много по-красиво място! Напълно съм отдадена на работата си и това ме прави щастлива! Аз нямам нито един почивен ден и не съм сигурна, че искам да имам, защото ако го искам, най-вероятно ще го направя, ще си взема почивка, а аз нямам нужда от това. Имах невероятният късмет моята майка да ми е учителка, тя да ме обучава, за което много й благодаря!"

По отношение на висшата мода в облеклото, Боряна е категорична:

"Има четири цвята за официална рокля- черно, златно, сребърно и огненочервено. Пазете се от евтината лъскавина!" Моделиерът е този, който трябва да вдъхне увереност на клиента:

"Някои хора се притесняват да облекат, това което наистина им се облича. Тогава идва моята роля- да им помогна да направят крачката."

С нетърпение очакваме модното ревю на булчински ролки:

"Ревюто ще се случи в началото на лятото. Ще покажа интересни рокли. В живота на всяка жена сватбата е най-вълшебният ден и този ден заслужава блясък!"

Нейният съвет към бъдещите булки е да избягват роклите тип "торта", които отдавна не са на мода.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР