Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Начинът, по който се иска ратификация за нов дълг, е същият, по който се е работило досега

Снимка: БГНЕС



Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че начинът, по който се иска ратификацията, е същият, по който се е работило и досега. Коментарът й е по повод позицията на БСП, че управляващите предлагат на парламента да ратифицира Договорите на правителството с чуждите банки за поемането на нов външен дълг от 8 милиарда евро за следващите две години. Депутатът Румен Гечев определи като скандал, че предложението е внесено часове преди обсъждането му днес на извънредно заседание на бюджетната комисия. Гечев коментира, че така управляващите искат да си осигурят финансово спокойствие до 2017-а година:

Стоянова поясни:

Тези 16 милиарда лева, за които той говори, се отнасят за тригодишен период. 14 милиарда от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове, тоест част от тези 23 милиарда, за които той говореше, натрупани досега, и само четири милиарда от тях са за финансиране на дефицитите така, както са предвидени за 2015-а, 2016-а и 2017-а година. Това е нов инструмент, програма за финансиране с външен дълг. Нов инструмент за три години, който се използва за първи път, чието нормативно основание се намира в Закона за държавния бюджет и който е инструмент на Европейската комисия, а това, че днес го гледаме по спешност, няма спешност, просто колегите ще могат абсолютно всички въпроси да зададат днес.

Рейтинговата агенция "Муудис" оцени правителствената програма за теглене на нов външен дълг за периода от 2015 - 2017-а година със "стабилна перспектива". Този рейтинг е за максимален нов дълг от 8 млрд. евро или 16 млрд. лева, които трябва да бъдат изтеглени в рамките на следващите две години. В Бюджет 2015 е записано, че максималното ниво на нов външен дълг, който може да изтеглим тази година, е 6,9 млрд. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румен Гечев предупреди за опасностите от поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро

БСП предупреди, че управляващите предлагат на Народното събрание да ратифицира Договорите на правителството с чуждите банки за поемането на нов външен дълг от 8 милиарда евро за следващите две години. Депутатът Румен Гечев определи като скандал , че..

публикувано на 11.02.15 в 13:20