Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как уроците стават интересни с епруветки и колби

19
Снимка: Росен Ракаджиев

Днес в "Еко Свят" ще правим експерименти заедно с ученици от Природоматематическата гимназия на Видин. Ще чуете как са се подготвили за участие в Националното състезание "Иновационен лагер"  Вяра, Силвия и Андреа от същото училище. И още- какво ще покаже Северозападът на туристическото изложение "Ваканция и спа експо 2015".

Учениците от 10 "г" клас на ПМГ "Екзарх Антим I" /профил биология и химия/ проведоха лабораторно занятие за доказване наличието на ензими в перилните препарати. Ензимите разграждат белтъците до нискомолекулни съединения и по този начин перилните препарати отстраняват по-лесно петната по дрехите.

"В дългогодишната си практика на учител съм установила, че природните науки, за да бъдат лесни и интересни, трябва да имат и експериментален момент. Всяка година, когато стигнем до материала за ензими, провеждам този експеримент с перилни препарати", каза пред Ваня Минева Мануела Живкова, учител по биология и здравно образование в училището.

Снимка: Росен РакаджиевВ епруветки се сипва желатин, приготвен по стандартите на сладкарството. Желатинът е полутвърдо вещество. Като изстине се ползва, за да се види могат ли перилните препарати да разградят това вещество. Желатинът е смес от белтъци, които са от най-трудно разграждащите се. При прането белтъчните петна са тези, които създават проблеми, а не толкова мазните.

Каква е ползата от експеримента за доказване наличието на ензими в перилните препарати за учениците, освен, че могат да видят нагледно кой препарат разгражда петната по дрехите? Това ще чуем от самите участници в лабораторното занятие- Ивет Стоянова и Ивелин Петков, и двамата ученици от 10 "г" клас. С тях разговаря Ваня Минева.

"Това ни е от полза, защото виждаме нагледно наученото от учебника. Избрахме 6 различни вида перилни препарати, като само един е течен. Разтворихме ги с еднакво количество вода и ги сложихме в епруветките с желатин. Интересното е, че течният препарат е най-бърз- желатинът се е разградил до половината. В пералнята нещата стават по-бързо, на тях им влияят други фактори, които правят тяхното разграждане по-бързо, отколкото това в епруветките", обясниха експеримента Ивет и Ивелин и споделиха, че искат пак да работят с епруветки и колби, защото е по-забавно и интересно, когато видят нагледно урока в учебника.

Видинска област участва в международната туристическа борса "Ваканция и спа експо 2015", която се провежда от днес- 12 февруари, до събота-14 февруари. В престижното изложение видинският туризъм е представен от общини, туристически фирми, сдружения и неправителствени организации. Организатор е Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

"Имаме два големи транспаранта- с Видин и Белоградчик, и една маса, която изработихме миналата година, върху която е принтирана карта на Дунавския регион и съответно част, в която е област Видин. Целта е посетителите на щанда да могат да си представят нашия регион като част от един по-голям трансграничен регион, в който сме си поставили за цел да развиваме туризма. Туристите да могат в рамките на едно пътуване едновременно да видят Видин и да посетят Зайчар или Неготин, където да опитат от техните традиционни гозби или пък да отидат в Румъния да видят Калафат, Крайова."

Тази година разходите по наемането на щанда са поети от Дунавски компетентен център, благодарение на заместник кмета на Белоградчик Росен Младенов. По инициатива на тази организация, в рамките на изложението, под формата на игра, ще бъдат представени три щанда от българското поречие на река Дунав- област Видин, община Свищов и община Русе.

Снимка: Община ВрацаС атрактивна визия на своя щанд Община Враца участва в Международната туристическа борса "Ваканция и спа експо". За осма година Общината присъства на форума. Десетки гости си направиха снимки за спомен с тракийския цар и царица, които им поднасяха хляб от лимец и вино. Тази година мотото на представянето е "Враца- град на съкровища".

"Поводът за избора на темата е фактът, че от 15 април до 20 юли 2015 г. във френския Лувър ценни експонати от съкровището от Могиланската могила във Враца и от Рогозен ще бъдат включени в изложбата на тракийската култура "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България", организирана от Министерството на културата", обясни кметът Николай Иванов.

На принт върху текстил са изобразени съдове от откритите във Врачанско съкровища. Върху огромни завеси, отново с принт, е показан водопадът "Скакля" и емблематичният проход "Вратцата", които предлагат на туристите неповторими изживявания сред врачанската природа. На щанда са изложени също реплики на съдове от Рогозенското съкровище и много рекламни материали. Нови информационни брошури, насочени към популяризиране на историческото наследство, бяха подготвени и са показани на това изложение. На гостите са предлагани също туристическите пакети, изготвени по проекта "Враца - врата към древността".

На щанда се представя и Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

"Участваме с нови рекламни материали- карта на природния парк, с природните и културни забележителности; изготвили сме специална диплянка "Един ден в Природен парк "Врачански Балкан", която е съобразена с интересите на посетителите; брошури със защитените растения и животни, за пеперудите, прилепите и птиците, също така нови книги, които издадохме", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка.

Община Монтана и тази година участва на туристическа борса в столицата.

"Участието на община Монтана е част от проекта "Уикенд в Северозапада". Общината ще бъде представена с рекламни материали, карти, гидове, брошури, които съдържат туристически маршрути в региона на Монтана- Чипровци, Ружинци и Чупрене. Тази година ще представим и възможностите, свързани с античната крепост", обясни Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедание" в Община Монтана.

Вяра Митева, Силвия Атанасова и Андреа Андреева Снимка: Росен РакаджиевНа 14 февруари предстои да се проведе Националното състезание "Иновационен лагер" в София. В него ще участват 60 ученици от цялата страна. Сред тях са Вяра Митева, Силвия Атанасова и Андреа Андреева от 11 "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Учениците бяха консултирани и насърчени за участие от Йордан Йорданов, учител по география и икономия в гимназията и ръководител на клуба по бизнес и предприемачество.

Състезанието е интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване. Решенията могат да бъдат под формата на продукти, услуги, технологии, стратегии. По време на иновационния лагер се задава предизвикателство пред учениците, като за неговото решаване могат да ползват интернет и съветите на специално подбрани доброволни бизнес консултанти. След това участниците трябва да защитят своето решение в рамките на 3 минути в презентация на сцена пред жури и публика.

С момичетата от 11 "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин, които са поканени да представят града ни на Националното състезание "Иновационен лагер" разговаря Ваня Минева.

"Състезанието е за хора с идеи, които могат да развият в даден момент своята идея. На състезанието ще има 12 отбора от по 5 души и няма да се познаваме помежду си. Подготвяме се като разглеждаме хора, които са успели в предприемаческия бизнес. Всеки предлага различни идеи и започваш да мислиш как може да се реализира твоята идея. Опитваш се да разбереш как, за да успееш, трябва да постигнеш целта си", разказаха за подготовката Вяра, Силвия и Андреа и споделиха за интересните личности, които са започнали от собственото си хоби и са стигнали до голяма фирма, която управляват и в момента са милиардери.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40