Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорящ вестник в Мездра

Снимка: Жоро Александров

Учениците и учителите от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" от Мездра успяха да върнат във времето назад своя съгражданин Явор Хайтов. Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от ПГ на "Български демократичен център" за област Враца беше гост на техния "Говорящ вестник" по покана на директора на учебното заведение Галя Богданова. Повече от час и половина той говори не за политика, съдебна реформа и коалиционни отношения, а за първите си стъпки в родното училище, чийто праг е прекрачил през 1976-а и е останал в него до 1983 година.
Голямата изненада за Хайтов беше срещата му с първата учителка - Росица Митева, която пожела на колегите си:

"Всичките им ученици да са като Явор - никога не идваше с ненаучени уроци и без домашни, никога не закъсняваше за час, а в училище беше като закован на чина… Това е човек с голяма душа, който иска да даде нещо на другите!"

Редакционната колегия на "Говорящия вестник" беше подготвила доста въпроси към Хайтов, в това число и неудобни. Така начинаещите журналисти разкриха една дълбоко пазена тайна - през 1996 г., като следовател, Хайтов прави обиск след убийство и намира 70 000 германски марки, които описва и предава по надлежния ред. По този повод учениците го попитаха дали не се е изкушил да прибере парите. Ето и отговорът:

"И през ум не ми е минавало тези пари да не бъдат описани и да ги взема!"

По време на интервюто за 38-ото издание на вестника Явор Хайтов трябваше да си признае, че не пие и не пуши, а дори на абитуриентския си бал е трябвало да внесе в шише компот от малини, за да не се различава от наборите, но и да не изневери на себе си. Може да звучи забавно, но ето и защо заместник-председателят на Народното събрание не пуши:

"Веднъж и аз реших да се направя на мъж и запалих цигара. И точно тогава, като че ли от земята пред мен изникна баща ми. Още я помня тази цигара…"

И още размисли на Хайтов за живота, които бяха предизвикани от въпроса "За какво се молите?":

"Да си открит с близки, приятели и със семейството и да се трудиш. Човек трябва да има своя шанс и да внимава да не изпусне птичето, което каца на рамото му. Но преди всичко, трябва да се труди!"


На идване Явор Хайтов беше посрещнат по стар обичай с питка и мед, но и с незабравимото парче на "Дийп Пърпъл"- "Дим над водата", а на тръгване беше изпратен с много награди. Петокласничката Виктория Николчева му подари своя рисунка на Апостола на свободата Васил Левски, която гостът обеща да постави в кабинета си в парламента.

По традиция директорката на школото Галя Богданова връчи на Хайтов ученическа книжка и го обяви за почетен ученик на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В бележника, който се дава на всички участвали в "Говорящия вестник", пък му писаха оценка "Отличен 6" по дисциплината "Казана дума- неписан закон!". Той пък написа в изданието своята максима, а тя е:  "Аз съм момче от Мездра. От Врачанско са моите корени и тук се чувствам у дома!"

На изпроводяк Хайтов покани редколегията на изданието да му гостува в Народното събрание- визита, която ще се осъществи около 20 март.

Инициативата "Говорящ вестник" се реализира от 10 години в мездренското училище, а нейни гости са били: Радой Ралин, полк. Петко Йотов, отец Боян Саръев, Леда Милева, Константин Папазов, покорителят на Еверест Николай Петков, Мадлен Алгафари…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40