Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсачът на дървета Роб Макбрайд посети чинара в Арчар

12
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ще ви срещнем с известния търсач на дървета Роб Макбрайд, който посети видинското село Арчар; ще говорим и за това как приключи туристическата борса "Ваканция и спа експо" за община Белоградчик; за представянето на трите момичета от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин на националното състезание "Иновационен лагер".

Роб Макбрайд- известният търсач на дървета от Англия, посети видинското село Арчар, за да се запознае на място с историята на дървото, което представя България в конкурса "Европейско дърво на годината". Чинарът е включен в обиколката му на 14-те европейски дървета, претенденти тази година за престижната титла.

Роб Макбрайд е роден в град Елсмиър, близо до Манчестър. Преди да стане ловец на дървета се е занимавал с компютърен софтуеър. Към природата се обръща преди 10 години, след среща с група хора, които променят начина му на мислене. Роб Макбрайд е човекът, връчил наградата на миналогодишния победител в европейския конкурс- това е Старият бряст от Сливен, на награждаването в Европейския парламент в Брюксел. От края на януари тази година ловецът на дървета започна поредната си обиколка на тазгодишните участници в конкурса. До момента Роб Макбрайд е посетил 9 държави, срещнал се е с хората, номинирали дърветата и е разказал техните истории на своя уебсайт.

Снимка"Ловецът на дървета не стреля по дърветата, а ги търси и оценява с цел запазване на природата. Акцентът на това състезание е върху отношението на местните хора към дърветата. Основното е, че хора като Мирослав са забелязали едно дърво и искат да покажат, че всяко дърво е специално, че дърветата не са само горивен или строителен материал. Това е 5 издание на конкурса. Той е по-скоро за забавление, не е толкова сериозен. Наричам го Евровизия на дърветата, но без лошото пеене на конкурса", шегува се Роб Макбрайд.

При обиколките си в държавите, номинирали дървета за конкурса, ловецът на дървета прави снимки, видеоклипове и пише публикации на своя уебсайт http://www.treehunter.co.uk//. Казва, че преди да посети всяко дърво е много развълнуван и се интересува от хората, номинирали дърветата.  

"Човек трябва да е изобретателен- да се свърже с училища и други организации, да мотивира хората да гласуват по някакъв начин", така Роб Макбрайд отговори на въпроса "Кое прави едно дърво победител?"

Известният търсач на интересни дървета беше посрещнат в село Арчар от учителката Цонка Петрова и Мирослав Людмилов, които подготвиха кандидатурата на 51-годишния чинар за участие в националното състезание.

"С чинара беше заложен един опит- дали едно южно дърво ще може да живее с духа на местните хора. То е пазено. Има осанка, различна за различните сезони. То диша заедно с живота на хората. Имам чувството, че има дни, в които е надникнало във всичките съседни сгради- църквата, училището, читалището", каза ни Цонка Петрова.

Какви са очакванията за хората от Арчар, след посещението на Роб Макбрайд обобщи Мирослав Людмилов:

"Очакваме да имаме още по-голяма подкрепа. Дано да успее да помогне с популяризирането на нашето дърво. Щом успяхме да стигнем до този етап на конкурса, смятам, че ще се преборим и занапред. Гласувайте, бъдете българи и родолюбци!"

Община Враца се присъединява към общините, които подкрепят българската кандидатура в Международния европейски конкурс "Европейски дърво на годината 2015". Писмо за подкрепа е изпратено до кметството на село Арчар, област Видин. От общинската администрация призовават врачани да подкрепят чинара, като гласуват в сайта www.treeoftheyear.org до 28 февруари 2015 г.

Снимка: Иванка ПетроваПочти 1 милиард лева от 22 милиона нощувки са приходите от туризъм за 2014 година, съобщи на 32-то издание на международното туристическо изложение "Ваканция и спа експо" министърът на туризма Николина Ангелкова. От 12 до 14 февруари посетителите на изложението имаха възможност да открият своята мечтана дестинация, защото "Всичко е туризъм". На изложението присъства сътрудникът ни от Белоградчик Иванка Петрова. "Около 300 000 лева от приходите са на български граждани. Това още веднъж показва, че българският турист е сериозен ресурс, на който трябва да бъде обърнато специално внимание", коментира министър Николина Ангелкова.

"Привличане на повече български туристи и предоставянето на адекватна информация е приоритет за Министерството на туризма. Това е шанс да се разкрие нова пазарна ниша за Вас, представителите на бизнеса и да компенсира донякъде спада на някои от чуждестранните ни пазари", обърна се тя към представителите на бранша. По данните на министерството 61% от българите са готови да пътуват в страната.

"Нека браншовите организации се обединят за налагане образа на България като целогодишна туристическа дестинация", поиска още министърът.

"На изложението представихме един нов пакет- "Белоградчик- уникално 6-дневно преживяване". Група от хотелиери и представители на къщи за гости предлагат преживявания, които досега не са предлагани- стрелба с лък, уникални гозби, посещение на Раковишкия манастир. Целта е по-дългият престой на туристите в област Видин и реализиране на по-голям брой туристи", каза пред сътрудника ни Иванка Петрова заместник кметът Росен Младенов.

В тазгодишното издание на най-голямата туристическа борса у нас участваха над 250 изложители, имаше международно присъствие от 21 държави. На място посетителите получиха богата информация от хотели, ваканционни комплекси, спа центрове, привлекателни предложения за пътувания, почивки и екскурзии.  Професионалистите в бранша имаха възможността да установят полезни контакти за успешна бизнес дейност, да присъстват на презентации, кръгли маси и семинари по съществени теми и проблеми на българския и световен туризъм. В програмата на бяха включени и професионални срещи и дискусии с представители на Министерството на икономиката, браншови организации, туроператори и агенции. Организаторите бяха подготвили три дни, изпълнени с интересни шоу програми, участие на музикални и танцови състави, томболи и награди.

На 14 февруари се проведе Националното състезание "Иновационен лагер" в София. В него участваха 60 ученици от цялата страна. Сред тях бяха Вяра Митева, Силвия Атанасова и Андреа Андреева от 11 "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Те бяха насърчени за участие от Йордан Йорданов, учител по география и икономика в гимназията и ръководител на клуба по бизнес и предприемачество. Срещнахме се с момичетата след състезанието и научихме, че отборът, в който е била Андреа, е спечелил първото място.

Андреа Андреева"Темата тази година, по която работиха всички отбори, бе "Глобалната неграмотност". Ние трябваше да измислим начин, по който да се справим с това. Ние разглеждахме базовите знания като четене и писане. Нашият отбор измисли "Пътуваща класна стая". Установихме, че в България 68 000 души през периода 1999-2013 са напуснали начално образование. Ние предвидихме, че тези деца не са пуснати на училище с цел да помагат вкъщи. Решихме че можем да направим "Пътуваща класна стая"- това е каравана, оборудвана с масички, столчета и студенти- доброволци да се занимават с децата за по 1-2 часа седмично. Като идеята е родителите да ги пуснат, тъй като това няма да пречи на останалите им занимания", разказа победителката Андреа Андреева.

Вяра Митева се пада в отбор № 9, който работи по темата за обучението на емигрантите в България. Силвия Атанасова е била в отбор №3. Техният екип, работил по темата за неграмотността, е разработил система от посещения в държавите с по-голям процент неграмотно население, по време на които да представят пред хората възможностите, които могат да постигнат, ако се образоват.

Още по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50