Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нещата, на които не ни учат в училище"- най-бързо продаваната книга в България

"Нещата, на които не ни учат в училище" на Емил Конрад стана най-бързо продаваната книга в България. Според данните на издателите от "Егмонт" онлайн продажбите на книгата, с автограф от автора и лично послание, само за първата седмица са почти шест хиляди. В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН ви срещаме с Нина Дерменджиева, издателски директор на "Егмонт", с Петко Борисов- собственик на книжарница във Видин и с шестокласника Цветомир Цветков, който е един от почитателите на Емил, гледал всички негови клипове в интернет пространството.


"Ние очаквахме този интерес и първоначално книгата излезе в тираж от над 25 хиляди бройки- много смела постъпка за пазар, в който обикновено се издават книги в тираж от хиляда- две хиляди бройки. В момента правим допечатване в тираж от 20 хиляди бройки, от сряда имаме първите бройки, така че би трябвало да стигнат и до Видин", каза Нина Дерменджиева от издателството.

"Емил е забавен, чувствам го близък, сякаш се познавам с него лично. Той е интересен волгар, прави клипчета за тийнейджърите. Чувствам го като учител, който не е в училище. Говори за странната любов, глупавите реклами и така …"- казва Цветомир

Снимка"Продадохме първите 10 бройки за няколко дни. Сега ще поръчаме още. Интересът е огромен, деца идват да си поръчват или молят да им запазим книгата, за да си я купят по-късно. Да, такъв голям интерес към книга, скоро не е имало", категоричен е собственикът на видинска книжарница Петко Борисов.  

Продажбите на книгата са надхвърлили тези на други сензационни издания, разказа  още Нина Дерменджиева.

"Любопитното за книгата на Емил е, че само през първите 10 дни от излизането й,  колегите от "Хеликон" споделиха, че продажбата й  надхвърля продажбите на други сензации на книжния пазар, като "50 нюанса сиво" и книгите на Дан Браун. Има една нова тенденция в бранша- раждат се автори на съдържание, които идват от дигиталния свят. Това са хора , които имат блогове и пишат. Много близка е крачката от прехвърляне на това съдържание върху книга или други медийни носители. По-новите тенденции са за автори, които създават видео съдържание в различните платформи за видеосподеляне. Доста проекти в световен мащаб се случват с подобни автори т.е. издатели превръщат тяхното съдържание в издателски продукти. Заради разнообразието на съдържанието, това са много иновативни продукти.  Ние отдавна търсим такива продукти и по тази причина открихме Емил Конрад. Той е един от най-харесваните и следените от тийнейджърската аудитория автори. Потърсихме връзка с него. Щастливо обстоятелство бе това, че той вече имаше идея за книга. Емил не е феномен. Той се случва от няколко години. Той казва: "Аз не станах известен сега с издаването на книгата". Той бе спиран на улицата от деца много преди книжният бранш да чуе за него. Просто начините на комуникация са променят. Успехът на Емил се дължи на това, че е много достъпен."

От издателството казаха още, че не е имало такъв бум на купуване на книга от излизането на пазара на книгите за Хари Потър. А за Радио ВИДИН съобщиха, че се подготвят  нови издания на книгите  за Хари Потър- илюстровани. Първата от тези издания ще излезе през есента.

Гледанията на клиповете на Емил Конрад в youtube са почти 11 милиона за три години. Той не е изпадал от класацията на тримата най-гледани автори на видеа в сайта, като най-често е на първата позиция. Във Facebook го следят 210 хиляди души, а в Twitter - почти 20 хиляди.

Ето и едно от най-гледаните клипчета на Емил: https://www.youtube.com/watch?v=7-vAWjlVyus



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40