Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмо място за чинара от село Арчар

Снимка: Пламен Генчев

Днес в "Еко свят" говорим за участието на чинара от видинското село Арчар в конкурса "Европейско дърво на годината 2015". Ще има ли най-сетне решение на проблема със съхраняваните опасни пестициди край врачанското село Косталево- коментарът е на общинския съветник от Враца Мирон Драганов. Отново ще говорим за горите- какво ще се случи с пострадалите от обледяването горски масиви в края на миналата година.

На 28 февруари приключи гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2015". В него участваха 14 претенденти. България тази година беше представена от чинара от село Арчар, който спечели националното състезание и автоматично беше определен да представя страната ни в европейския конкурс.

Резултатите станаха ясни днeс- победител с 59 836 гласа е Дъбът на футболното игрище в Естония. Наградата на дървото -победител ще бъде връчена на тържествена церемония на 22 април 2015 г. в Брюксел. Чинарът от село Арчар остана на 7-о място със 7052 гласа. Каква оценка даде за организацията около гласуването човекът, който номинира чинара- Мирослав Людмилов?

Снимка"В последния един месец абсолютно всички ние се опитахме да популяризираме нашия чинар. Той се представи гордо като дърво, което не е характерен растителен вид за северните части на България. Доста хора се включиха в гласуването, но това беше крайно недостатъчно. В последната седмица преди да се скрие вотът имахме около 5000 гласа. Само учениците на територията на област Видин можеха да дадат поне 7000 гласа", сподели Мирослав Людмилов.

Целта на "Европейско дърво на годината" е да привлече вниманието върху интересни стари дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. Организаторите търсят дървета, които са се превърнали в част от живота на хората.


Около 300 тона пестициди се съхраняват в склад край Враца- в местността "Пискавец" край село Косталево. От десетилетия там има препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, които през топлите месеци на годината издават непоносима миризма. Опасните препарати са били собственост на бившите ТКЗС-та в региона и с министерска заповед между 1994 г. и 1996 г. са пренасочени към тази база. Собственикът на потенциалната бомба- Евгени Ралчев, няма никакви права над нея, а само задължения - да я охранява и да я обезопаси. На всичкото отгоре държавата изглежда забравя да му плати за това задължение... Общински съветници от Враца от няколко години се опитват да намерят решение за опасните отрови. Жоро Александров се срещна с Мирон Драганов от БСП:

"Аз лично съм внасял докладна записка в Общинския съвет за това, че край Враца се съхраняват такива опасни пестициди. Те преди 10- 12 година са преопаковани в найлонови чували, обаче този найлон е изгорял и вече положението е нетърпимо. Досега решаването на проблема беше затварянето им в метални бикубове и ние се борехме именно за такова преопаковане. ЕС не одобрява това преопаковане и единственото нещо е унищожаване. И затова отново почваме да чакаме кога ще стане това нещо."

Близо 5 000 тона негодни за употреба пестициди се съхраняват в складове на територията на цяла България. Унищожаването на химикалите, които крият рискове за природата и са опасни за хората, трябва да започне през тази година и ще бъде финансирано от швейцарското правителство. Две години е продължила инвентаризацията на негодните за употреба пестициди в цялата страна. Идентифицирани са складовете, количествата и собствениците на опасните химикали. По данни на екоминистерството, подобни отрови се съхраняват в 288 склада, а в тях има 4 918 тона пестициди. Обектите са пръснати из цялата страна в областите Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Враца, Кърджали...

.......
СнимкаИнвентаризирани са около 2500 хектара от засегнатите от ледолома 5000 хектара на територията на пострадалите 7 стопанства, които стопанисва Северозападно държавно предприятие Враца. Повредите са от 10 до към 80-90%. Това съобщи директорът Цветко Цветков. Масата, която е инвентаризирана е от порядъка на 240 000 плътни кубически метра дървесина, от които 80 000 иглолистна дървесина и 160 000 широколистна, предимно букова и по- малко дъбова. От тези 2500 хектара, едва 220 хектара са пострадали повече от 60%. Там ще се налага изсичане изцяло на пострадалата дървесина и впоследствие залесителни мероприятия, за да бъде възстановена гората. От пострадалите гори има зони по НАТУРА. Как ще се процедира на тези терени?  

"От изнесените данни към момента 180 000 кубически метра на площ от около 2400 хектара са обходени от моите служители. 4300 хектара в региона на РДГ са обявени за нови защитени гори. Това са гори в горната част на планината на скални и урвести терени. Местните видове са зони по НАТУРА и защитният режим казва, че ние не можем да залесяваме с иглолистни, т.е. трябва да залесим с местни видове", каза Сашо Каменов, директор на Регионалната дирекция по горите в Берковица.

Преди да започне прибирането на пострадалата от обледяването дървесина ще се направи проверка от 4 независими институции. Ще може ли обаче да бъде опазена тази дървесина, докато контролните органи си свършат работата, обясни директорът на Северозападното държавно предприятие, което управлява горските стопанства в региона Цветко Цветков:

"Тази дървесина много трудно може да се добива в този вид направо. Трябва да се направят подходи към тези насаждения и пътища и тогава да се започне същинският дърводобив. На територията на Северозападно държавно предприятие от 1 декември функционират 23 нови мобилни екипа, които заедно с горските инспектори осъществяват контрол. В кампанията да ликвидираме набезите към тези паднали насаждения даваме повече дежурства и така осъществяваме някакъв контрол."

Към момента няма данни за набези в пострадалите горски територии, допълни Цветко Цветков.

След като се приберат изпочупените дървета от горите, през следващите години ще се направи залесяване. Това съобщи при посещението си в Белоградчик заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Ще се организира разсадниково производство. Ще се съберат семена от местни дървесни видове, заедно с иглолистната дървесина, която е важна за района, защото липсва за този край.

"Ако приемем, че имаме 240 000 кубически метра дървесина с обезличена средна продажна цена около 60 лева, на практика заради по- тежките условия на труд, загубите  вероятно ще надхвърлят 10 лева на кубически метър. Така че веднъж от тези 240 000 кубически метра по 10 лева може да направите сметка, че това са около 2 милиона лева загуба за предприятието, защото ще бъде при по-тежки условия. Отделно необходимостта от залесяване, когато също трябва да се инвестира. Предприятието трябва да инвестира минимум 15 милиона лева. Надявам се, че ще можем да участваме и с европейски програми, защото това са огромни суми за предприятието. Това наистина е едно нещастие за икономиката, но и за природата, защото тук ще бъдат нарушени хабитати, ще трябва да се влиза с техника, да се оголват площи...", каза заместник министърът на земеделието и храните Георги Костов.

СнимкаЗаради потенциалния риск от възникване на пожари в горските масиви, пострадали от ледолома, служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили проверки в Държавните горски стопанства и в общините, собственици на над 50 хектара гори в област Видин.

"Ние знаем за този ледолом, който порази нашата гора и за голямото количество дървесна маса, което е паднало. Разпоредихме приоритетно да усвояват тази дървесина, с цел максимално бързо разчистване на гората. Разпоредили сме да бъдат разчистени пътищата за придвижване на противопожарна техника. В община Чупрене това вече е извършено-пътищата са разчистени и е започнал добив на тази поразена от ледолома дървесина"
, съобщи Стилиян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол".

Парламентът прие решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал. Мораториумът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник и ще е в срок за три месеца.

Според решението се забраняват изпращанията на необработен дървен материал /стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент на ЕС/. Министърът на земеделието и храните е задължен да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал /стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент за изпълнение на ЕС/ за срок три месеца. В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч. От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието. Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на три месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта. Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40