Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Салаш чакат да ремонтират пътя до граничната бразда

Снимка: Областна администрация Видин Архив
В белоградчишкото село Салаш, което се намира на прохода "Кадъ боаз", още миналата година започна ремонт на пътя. Пътят е Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш и води до новия Контролно-пропускателен пункт. Асфалтиран е участъкът от началото на селото до моста. Очаква се напролет ремонтът да продължи, но хората казват, че от извършеното до момента не са доволни. Затворен остава мостът, заради което се минава през селото по разбита настилка. За проблемите там с кметския наместник Румяна Алексиева разговаря Иванка Петрова.   

"Поставиха ни тротоарните плочки и бордюрите, но не са поставени както трябва, не са застопорени и в момента падат. Хората се оплакват от това, че пред домовете на хората са задигнали нивото заради тротоарите с около половин метър и хората не могат да влизат в дворовете си. От другата страна на пътя е изкопано да поставят тротоар, но така е оставено, хората и там не могат свободно да влизат в къщите си. Мостът също е в ремонт, минава се през селото по разбит от камионите път"
- разказа за притесненията на хората кметският наместник Румяна Алексиева.

Във връзка с питане на кмета на община Белоградчик Борис Николов до министър-председателя Бойко Борисов и Агенция пътна инфраструктура (АПИ) заради спрения строеж на пътя за новия КПП при село Салаш, е получен и отговор от пътната агенция, в който се казва, че пътят Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш се изпълнява съгласно одобрен инвестиционен проект и издадено Разрешение за строеж от главния архитект на община Белоградчик. Строителните дейности стартираха на 04.08.2014 г. На 01.12.2014 г., поради влошените метеорологични условия, работата по пътя е спряна. Иванка Петрова потърси за коментар кмета Борис Николов:

"Пътят до границата беше финансиран по инвестиционната програма на предишното правителство. Има договор между АПИ и фирма-изпълнител за около 4 млн. лв. за изграждане на пътя, съоръжения от разклона на "Филипови кошари" до граничната бразда. По една или друга причина изпълнителят усвои около 780 000 лв., останаха за усвояване около 3 млн. лв. Знаете, че новото правителство преустанови инвестиционната програма. А положението е тежко- неукрепен мост, има проблеми при прииждане на реката. През пролетния сезон ще подкопае основите, които са правени и недовършени и ще събори моста. Тежка е картината и извън селото до граничната бразда около 3 км - разкопано, хората не могат да достигнат до обработваемите си земи. Затова изпратих писмо, на което получих отговор от АПИ, в което ме информират, че ще бъдат осигурени необходимите средства за завършване на моста. Нищо не се обещава за завършване на пътя"
- обясни Борис Николов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37