Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Подминава се "чеченската връзка" за покушението срещу Немцов

Очаква се ново развитие на разследването на атентата в Бургас

Снимка: БГНЕС


Експертът по сигурността Славчо Велков коментира, че покушението срещу руския опозиционер Борис Немцов е извършено от професионалисти. Следствието там може да се обърне в друга посока.

От движеща се кола, във време, което не е светлата част от денонощието, от 6 изстрела два в главата и два в гърдите е изключително постижение.

Според него се пренебрегва "чеченската връзка" в покушението и факта, че единият от задържаните е работел в супермаркет в Москва. За да работи такава работа чеченец, той трябва да е преминал през проучване и разрешение на службите:

Това е равносилно при нас все едно да работи в ДАНС. Нека да обръщаме внимание на тези дребни факти. Логиката там води към извършители от този регион, но техните поръчители обикновено са зад граница - в Северна Европа.

Велков очаква ново развитие и на разследването на атентата на летище Сарафово заради задържането на Мохамед Шорба  в Ливан. Той е високопоставен представител на звеното за външни операции на Хизбула, признал, че е агент на израелските тайни служби Мосад,

Eкспертът коментира, че контратерористичния център към ДАНС е по-скоро с информационно-аналитични функции. Ислямска държава вече е обществено политическо формирувание каза експертът, според когото вВ Близкия изток и северна Африка се развиват неконтролирани процеси допълни той и сподели:

Заплахата от терористична дейност за България е точно толкова актуална, колкото за всички участници в т. нар антитерористично противодействие. Тя е реална, а не виртуална. Това че няма пряка информация е съвсем отделен въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!