Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" Теодосия Микова, на 15 години

Теа: "Всеки човек е роден да се бори и да постига това, което иска"

7
Теодосия Микова
Снимка: Теодосия Микова, Личен архив


Този понеделник в "Калейдоскоп" ви срещаме с Теодосия Микова от Видин. Тя е само на 15 години, но не се страхува да посреща трудните моменти в живота си и винаги запазва живи и силни мечтите си. Теа учи в професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Има много интереси в различни посоки- спортува, занимава се с благотворителност, вече има своите изяви и като модел. В училище има повишен интерес към часовете по чужди езици, литература и история. Обича да пътува. Но повече обича родния си Видин. Теа още не е решила към каква професия ще се ориентира. Казва ми, че има време за това. За сега търси, експериментира, оглежда се. С Теа си говорим за нейните споделени житейски уроци.

"Всеки човек е роден да се бори и да постига това, което иска. Но трябва и хъс. Нямаш ли амбиции, успехът не идва. Е, трябва да имаш и интуиция... Аз например обичам да се втурвам в нещата. Търся, чета, ровя из Интернет. Светът е отворен, но когато си любопитен и искаш да станеш част от него, знаенето на чужди езици е необходимо условие, затова и училището е важно."

Теодосия Микова с приятели от Младежкия съвет по наркотични вещества, Видин, Снимка: Личен архивТеа не се страхува от предизвикателствата. Мисли за това, което иска и може да направи, а не за това какво би станало, ако не успее. Както повечето от децата на съвременна България, Теа расте бързо. Мечтае смело. Пряма е. Дръзка е. Понякога губи и я боли. Лекува болките си с нови мечти. И гледа на живота като на състезание със самия себе си.

"Не трябва да се затваряш в себе си. Колкото и да ти е трудно. Падаш. Ставаш. Продължаваш. Поизтупваш се и отново напред- с пълни обороти! И никога не трябва да забравяш от къде си тръгнал."

За такива млади хора граници няма. Мисля си, че ако по-често си говорим с тях прямо и откровено, може би ще намерим и общите неща, които да ни свързват. За да можем да продължаваме напред заедно.

Теодосия Микова с приятели от Българския младежки червен кръст, Видин, Снимка: Личен архивТеа се справя със сериозни здравни проблеми, гради и пази приятелствата си. Понякога е разочарована и я боли. Понякога е победител и е удовлетворена. Важното е да не се отказваме. И винаги първо да сме добри хора...

"Трябва да умееш да видиш болката и страданието на хората срещу теб. Дори когато е страдание, което не познаваш... Дори особено когато е болка, която не познаваш... Не е хубаво да се делим. През трудните неща се минава по-бързо и по-лесно с други хора. Ние сме един народ. Една нация. Трябва да се опитваме всички проблеми да ги решаваме заедно. Това прави един народ силен", убедена е Теа. Състраданието е един от мотивите, които завеждат момичето  в обученията на Българския младежки червен кръст и Младежкия съвет за наркотични вещества. Другата страст на Теа е спортът. Признава, че едно от нещата, които й липсват, са тренировките по баскетбол. Пази като реликва двата си сребърни медала от гребането:  

"Те ми напомнят, че аз съм родена, за да се боря, а не да се предавам. Всеки човек е роден да се бори и да постига това, което иска. Спортът те научава и да се съобразяваш, да свикваш с хора с различни характери. За да можеш да се сработиш с тях. Спортът ме научи да си организирам времето така, че да ми стига за всичко, което искам да правя. Спортът е и здраве. А здравето е истинската основа на успеха", обяснява Теа. И продължава да прибавя към шарените си занимания нови и нови.

Теодосия Микова, конкурс на X Model Group, Снимка: Личен архивТака стигаме до обучението за модел. И там, както и в спорта, конкурентната среда е ярко изразена.

"Ясно е, че няма всички да направят кариера като модели. Но желанието да обърнат внимание на външния си вид ги учи да се грижат за себе си- да спортуват, да се хранят здравословно, да се учат как да се обличат. Научават се как сами да се харесват, за да може и другите да ги харесват. Научават се да работят в екип. Създават хубави приятелства. Научават се да ре радват на успехите на другите в екипа. И още нещо много важно! Подкрепата на близките. Теа винаги има абсолютната подкрепа на своите родители", казва ми ръководителят на модната агенция, в която Теа се обучава и чрез която вече има своите първи ангажименти. Според Иво Йосифов подкрепата на близките се равнява на наполовина извървян път към успеха. Тази подкрепа е много важна за устойчивостта на психиката и силата на характера на младия човек. А само за младия човек ли?...

"Трябва да имаш баланс между всичко- приятели, учение и всичко друго, с което се захващаш. На това ме научиха нашите"
, обобщава Теа и признава, че се чувства истински щастлива, когато чувства обичта и подкрепата на своите родители и приятели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40