Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в община Ивайловград и Смолянско

Снимка: Полина Тодорова

Обстановката в община Ивайловград започва да се нормализира. Ток все още няма в 10 села. Разчистват се пътищата и се работи по възстановяване на елекропреносната мрежа. Само две училища са затворени заради липсата на достъп до тях. В община Минерални бани все още без електричество са 5 села. Бедственото положение в двете общини не е отменено. Водоемите в региона са под наблюдение и засега няма критични ситуации. Остава затворен пътят Димитровград - Симеоновград между селата Брод и Злато поле заради разлива на река Мартинка.

Отменено е бедственото положение в Пазарджишка област, с изключение на високопланинската част над Велинград, където 17 селища са без ток.

Все още напълно изолирано е село Бозево. Там блокадата продължава. Селото е на 1600 метра надморска височина, а силните снегонавявания са образували 4-5-метрови преспи, каза кметът на Велинград Иван Лебанов:

Положението си остава тревожно. Вече 6-и ден хората са без електричество. Имаме достъп до всички от тях. Не е толкова нормален достъпът, но може да се стигне за храни, за медикаменти, да се извозват болни хора. Единственият проблем е в село Бозево, към което тръгва тежка военна техника, за да пробие път. Най-късно до утре ще бъде пробит пътят и там.

Покачените подпочвени води наводняват приземните етажи в няколко пазарджишки села. Наводнени са и котелните помещения на няколко жилища. Всички водоеми в региона са под 24-часово наблюдение, но според областния управител на областта Трендафил Величков, много от съоръженията на „Напоителни системи“ са компрометирани:

Най-лошо е положението със съоръженията на „Напоителни системи“, които не са ремонтирани последните 30 години. Има такива диги, които частично са правени. Има такива, които са повредени от 20 години. Превенция се прави само с пари.

В момента се осигурява допълнително укрепване с чували с пясък на критичните места. 

Обстановката в Смолянска област постепенно се нормализира, но повече от час вече отново вали сняг.  Републиканската пътна мрежа в планинския регион навсякъде е отворена. Основният проблем с електрозахранването остава. Над 60 селища все още са без ток. Според последния оглед, прогнозите не са обнадеждаващи и е възможно някои от откъснатите села още седмица да останат на тъмно. Приоритетно усилията са насочени към община Баните. Районът, където електропреносната мрежа е най-засегната. От снощи имат ток в село Давидково на община Баните. Все още без ток са всички села в община Неделино. Аналогична е ситуацията и в община Мадан, а в Смолян, 6-и ден, най-тежка е ситуацията в община Ардино.

Заради бедственото положение продължава ваканцията до края на седмицата за учениците в Смолян, Чепеларе, Баните, Неделино, Рудозем и Борино.

Хиляди хора в Родопите попаднаха в снежния капан през последните дни. Десетки възрастни се бореха сами за оцеляването си. В продължение на три дни, 80-годишната баба Фанка е преживяла най-големия ужас в живота си. Тя е съвсем сама в планината край Смолян. Децата й са гурбетчии в Германия и Кипър. Нейна приятелка извикала помощ от общината. Четирима доброволци, заедно със заместник-кмета на Смолян  Марин Захариев, отиват на място. Прокарвали път в снежните преспи повече от 4 часа, за да стигнат до нея. Какво сподели баба Фанка пред кореспондента ни в Смолян чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Илия Илиев: Днес ще се работи приоритетно в община Ардино

На 90% е разчистена републиканската пътна мрежа в област Кърджали, каза областният управител на Кърджали Илия Илиев в интервю за предаването "Преди всички". В момента се работи по третокласните пътища, които се разчистват и..

публикувано на 12.03.15 в 08:02