Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на фирмата по сметосъбиране във Видин продължават да стачкуват

Снимка: Радио ВИДИН

Днес ще говорим по три екологични теми, които станаха актуални последните дни- кризата с боклука във Видин, наводнените къщи в квартал "Нов път" и появилото се свлачище във видинското село Симеоново.

Служители на фирмата по сметосъбиране във Видин започнаха работа след 7 дни стачка. На 5 март работниците започнаха протести, заради неплатени заплати за 8 месеца и спряха да чистят града. От понеделник в обедната почивка работниците протестираха пред сградата на фирмата и настояваха всички заплати да им бъдат изплатени. Във вторник стана ясно, че работодателят смята да съкрати 50% от тях. Вчера се разбра, че някои от хората са започнали да чистят града, но съкращения все пак ще има. Днес по обяд тези, които ще бъдат съкратени дойдоха пред сградата на Общината и поискаха среща с кмета.

"Съкращават ни по незаконен начин- ние в момента сме в стачка. Ние в момента сме в стачка и мисля, че по закон нямат право да ни уволняват и съкращават, каквото и да било. В следващия момент ние сме заработили парите си, които си ги искаме. Просто искаме от г-н кмета да обясни какво се случва в нашия град с чистотата... Пишат някви членове, за които щели да изплащат две брутни заплати за неправомерно съкращение и за предизвестие, те не го спазват и ще ни го платят като брутна заплата... Ние не сме получили нищо, тези, които ще останат на работа са получили по една работна заплата и тръгнаха на работа...", разказаха протестиращите.

Служителите казаха, че остават по 5 души във фургон- това са само чистачите. Тези, които са сметосъбирачи вече не са на работа. Притесняват се, че тяхната работа ще започнат да я вършат жените, които чистят по улиците и няма да успеят да се справят.

Ето какво обясни за ситуацията със стачкуващите работници Любен Любенов, председател на Регионалния съвет на КНСБ във Видин:

"В момента ни прилагат локаут, което е абсолютно незаконосъобразно съгласно Кодекса на труда. Искат да уволнят 50% от хората, нашите синдикални членове. Това няма как да го допуснем, тъй като е записано в Кодекса на труда, в международната спогодба, където е записано, че нямат право да уволняват по време на стачка."

Работници от сметопочистващата фирма на Видин са получили по една заплата и са прекратили стачните си действия, това увери вчера управителят на видинския клон на фирмата Валери Йорданов и допълни, че има съкращения, но не уточни колко са.

СнимкаПо повод стачката от Регионалния съвет на КНСБ във Видин съобщиха, че в нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове са започнали уволнения на стачкуващи работници в "Титан АС" и поради тази причина работниците в дружеството провеждат протест пред сградата на Общината срещу бездействието на изпълняващия длъжността кмет Добромир Дилов. Вчера на среща на стачния комитет с представители на централата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации, с Борислава Борисова, заместник кмет на община Видин и Валери Йорданов, управител на "Тита АС"- Видин бе постигната договореност да се отправи общо искане до Националната агенция за приходите за разрешение за "неотложно плащане", за да се изплатят работните заплати, дължими от месец юли 2014 година до месец февруари 2015 година на работещите в "Титан АС" Видин. Въпреки това днес изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов е отказал среща, на която да бъде подписано споразумението, с което да се гарантира изплащането на дължимите възнаграждения с мотив, че е прекалено ангажиран.

"Стачно споразумение не е подписано, защото ние не сме прекратили стачката. Би трябвало да се договорим, да влезем в преговори и да подпишем стачно споразумение за прекратяване на стачката, график за изплащане на заплатите, такова нещо не е подписано. Стачката обаче е законна, защото ние сме извървели целия път, за да ни е законна стачката. Вчера обаче беше изплатена една заплата на част от хората и те бяха принудени да отидат да работят. Ние опитахме да проведем разговори с ръководството на фирмата и с ръководството на Общината. Опитваме се да договорим едно тристранно споразумение за евентуално изплащане на заплати на хората," каза Силва Васева- председател на стачния комитет на Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации.

СнимкаТази седмица започна с още един проблем- десетки къщи и дворове във видинския квартал "Нов път" са наводнени от избили подпочвени води. Основната причина за задържането на водата е липсата на канализация в квартала и на нормална проводимост на отводнителните канали. Това не е нещо необичайно за хората от квартала, защото всяка година се случва. Миналия месец отново излезе подпочвена вода, която вместо да се оттече, в момента в почти целия квартал е избила в къщите и дворовете. Отидохме на място, за да проверим каква е обстановката:

"Живееме с две деца, ученици, потънали сме у вода. Никой не идва да дърпа тая вода, да прави нещо... Тук кога са правили канала за изтичане на водата спукаха тръбата и никой не идва да види. Там са копали и се изтече малко водата... Виж откъде излиза водата. То не може да се живее. Аз съм била в Англия 2 месеца и се чувствам там по- добре. Те мислят ли за тези малки деца- това е болест къде влиза вътре...", недоволстват хората.

В края на миналия месец, когато жители на квартал "Нов път" сигнализираха за избила вода в домовете и дворовете, областният управител Момчил Станков съобщи, че със съдействието на Община Видин ще бъдат прокопани 20-30 метра в отводнителния канал на околовръстното шосе, за да се възстанови проводимостта на съоръжението за оттичане на водата. Общинският кризисен щаб назначи комисия, която отиде на място, за да прецени има ли възможност за временно и трайно решение на проблема.

"Стигна се до частично решаване на проблема- прокопаха се канали, отведоха се до една отходна тръба, която превежда през пътя. Община Видин изготви обезопасяване да не се допуска задръстване на тръбата с решетки. Местните поеха ангажимент да съхраняват това, което сме направили, но на следващата сутрин липсваше. Част от улиците вече са отводнени", каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

СнимкаСвлачище се активизира във видинското село Цар Симеоново, заради подпочвени и скатни води. Проблемите са започнали миналата седмица, в петък вечерта. Приземните етажи на повече от 20 къщи са наводнени. Първоначален геодезически оглед на свлачището в село Цар Симеоново, община Видин, извършиха народният представител проф. д-р Вили Лилков и проф. д-р Божидар Божинов, почетен председател на Българската асоциация по геотехническо и тунелно строителство. Въз основа на направеното на място проучване ще бъдат изготвени предписания и конкретни мерки за спиране на свлачищния процес.

"Първото нещо, което трябва да се направи, е да се премахне водата. Трябва да се направят канавки, двете блата горе да се съединят в една канавка. Когато се направи профила на терена, ще се види каква е денивелацията и ако се наложи трябва да се прекъсне пътят и да се направят няколко водостока", каза след огледа проф. д-р Божинов от Минно-геоложкия университет в София.

"Предприети са аварийно-спасителни действия, но е необходим цялостен проект за дренажна система за отводняването на село Симеоново", категоричен е проф. д-р Вили Лилков. Той изрази готовност да съдейства на компетентните институции и специалистите, които ще го изготвят.

Областният управител на Видин се ангажира с подкрепата си за реализацията на проект за отводняването на село Цар Симеоново. Момчил Станков апелира към жителите също да съдействат на местните власти и да поддържат отводнителната инфраструктура, предпазващата населеното място от наводнение.   

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40