Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните фондове предупреждават за възможна нестабилност в пенсионната система

Снимка: Капитал

Стабилността на пенсионната система в България ще се разруши, ако бъде приета възможността вноските за втора пенсия да могат да се правят в Сребърния фонд. Това заяви председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев пред временната комисия в парламента, която се занимава със законовите промени за пенсионните дружества. Пред депутатите ръководителите на всички девет дружества на пазара изразиха готовност да намалят таксите за управлението на парите на своите клиенти. 

В момента парите за втора пенсия се внасят в частни пенсионни дружества и са 5% от осигуровките. Според пенсионните дружества, ако бъде прието предложението на финансовото министерство всеки да избира дали да остане в частен фонд или да трупа парите си в държавното обществено осигуряване, това ще наруши принципа на задължителност на втория стълб в системата.

С включването на Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система като хранилище на средствата от фондовете се прави опит да се използва инструмент, предназначен за гарантиране на устойчивост, какъвто е Сребърният фонд, като в същото време се разрушава сигурността на пенсионната система в България, в пълно противоречие с поставената общоевропейска цел за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, обясни председателят на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев.

С подобни действия вторият стълб в пенсионната система от задължителен ще стане доброволен, допълни Даниела Петкова, която ръководи най-големия фонд у нас.

Наистина има регламент на Европейския съюз, който доста сериозно разграничава начина, по който се извършват актюерските разчети при изчисляване на размерите на пенсиите. И разликата е съществена в този въпрос, когато става въпрос за задължително и когато става въпрос за доброволно осигуряване, каза Петкова.

Това означава, че ще се промени начинът, по който се изчисляват пенсиите за тези, които оставят парите си в частните фондове. Размерът на натрупаните средства ще зависи и от таксите и удръжките, които фондовете събират за управление на парите.

Дружествата подкрепят създаването на гаранционен фонд и въвеждането на мултифондовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отново обсъждат пенсионната реформа

Предложенията на четирите представителни бизнесорганизации ще разглежда днес групата по пенсионната реформа към вицепремиера Ивайло Калфин . Представителите на бизнеса предлагат пенсионната възраст да нараства с по 6 месеца на година, да отпадне втора..

публикувано на 10.03.15 в 08:56

Корнелия Нинова: БСП е против предлаганите от управляващото мнозинство промени в пенсионната система

БСП е против предлаганите от управляващото мнозинство промени в пенсионната система. Левицата е съгласна, че е нужна реформа в системата, но не приема мерките на мнозинството за адекватни на социалната реалност в страната. „Не сме съгласни с..

публикувано на 09.03.15 в 14:44
Ивайло Калфин

Промените в пенсионната реформа стават ясни до края на март

Министерството на труда и социалната политика ще бъде готово със съгласуван пакет мерки за промени в пенсионната система до края на март. Това заяви в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин по повод влошената оценка на Европейската комисия за..

публикувано на 03.03.15 в 17:13