Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български инвеститори с интерес към емисията еврооблигации за 3,1 млрд. евро

| обновено на 20.03.15 в 15:05

Български инвеститори са показали сериозен интерес към дълга, поет от международните финансови пазари. Това показва справка на банките дилъри, изпратена от Министерството на финансите, за емисията от еврооблигации за 3,1 млрд. евро, направена в четвъртък. Целият дълг, който е разделен на три транша за различен срок, е поет при рекордно ниски лихви.

България е улучила най-добрия момент за поемането на нов дълг от международните пазари, смята борсовият анализатор Цветослав Цачев:

По малките емисии са по-трудни за търговия и е възможно да бяхме загубили под формата на по-висока доходност, защото част от инвеститорите не биха участвали при по-ниски обеми. Доходността е добра. Тя горе-долу отговаря на това, което се постига и на вътрешния пазар. Не видяхме някакъв изключително висок интерес, което да свали лихвените плащания, които ще прави държавата. В момента лихвите са много ниски в цяла Европа. Испанските книжа са на 1%, нормално е България да бъде около 2-2,5%, каза още Цачев.

Икономистът Калоян Стайков представи друга гледна точка върху темата за дълга:

Идеята за подписване на 3-годишно споразумение за дилърство на външните облигации предполагаше, че по този начин се дава повече предвидимост за българските емисии. Ако идеята е била наистина за повече предвидимост, трябваше да се спази индикативният календар за две емисии тази година – една през пролетта и една през есента. Затова, от тази гледна точка, за мен е малко странно това решение. Управляващите трябва да се аргументират и да обяснят  защо това беше предпочетено пред алтернативата емисията да се пусне на два транша. Когато има предвидимост при тези емисии, финансовите участници ги предвиждат и са наясно в кой момент какви пари могат да инвестират в какви ценни книжа. Тази предвидимост води до по-ниски лихвени проценти.

Едно е сигурно. Това е най-ниската доходност по български ценни книжа от този век история на българските емисии на ценни книжа, заяви финансистът Георги Ганев.

В съобщението за дълговата емисия тя се определя като впечатляващо завръщане на международните капиталови пазари. Според ведомството числата са показателни, а неофициално пред "Хоризонт“ беше обяснено, че, когато пазарите са толкова добри, не може да не се възползваме. Това съвпада и с намеренията, че, ако пазарите са достатъчно добри и има търсене на българските ценни книжа, може да се пласира целият дълг наведнъж.

Постигнатата доходност е между 2% и 3,125 на сто, което е най-ниската цена, постигана за български еврооблигации. За първи път емисията се разделя на три транша – за 7, 12 и 20-годишни книжа. Най-краткосрочните са с най-ниска лихва и най-голяма по обем – 1, 25 млрд. евро. След 12 години е падежът на емисията от 1 млрд. евро с лихва от 2,6 на сто, а най-скъпата емисия е за 850 млн. евро.

Според Цачев разделянето на емисията на три вида книжа е иновативно за нашия пазар, който е много малък, и затова е излишно престараване. Стайков смята, че решението е много добро:

Прекъсва този модел на струпване на изплащането на различни дългови книжа в една година.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!