Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диман Михайлов: "Главното качество на социалния работник трябва да е човечността"

3
Снимка: ЦСРИ-Видин
В днешния брой на "Едно" си говорим по няколко теми. В началото на тази седмица отбелязахме Световния ден на социалната работа. В област Видин социалните работници са 130. Те се трудят във всички предлагани социални услуги. За да ми разкаже повече за спецификата на работата си се срещнах със специалиста по социалните въпроси в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин Диман Михайлов:

Диман Михайлов
"През новата година влязохме в нова сграда, която е ремонтирана. Хората се успокоиха. В нашия център сме си само ние като услуга. Хората идват по-често, идват с по-голямо желание. Имаме обособени кабинети вече с много по-добра материална база, в залата за кинезитерапия сме сложили клетка на Роше, която хората първоначално гледаха с недоверие, но с течение на времето се отпуснаха и сега идват с по-голямо желание. Тези промени много помогнаха и на моята работа като социален работник. Преди една година и половина се въведе нова методика за работата в центровете за социална рехабилитация и интеграция. Единственото, което ме затруднява, е това, че всичко, което правим на компютър трябва да го имаме и на хартиен носител. Фактически се получава едно дублиране на информацията. Главното качество на социалния работник трябва да е човечността. Той трябва да има разностранни знания, защото играе роля на посредник с институциите."   

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин се състоя среща, посветена на правата на хората с увреждания. Срещата в центъра бе с регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация във Видин Димитър Тодоров.  

"Дискриминацията по т. нар. признак "лично и обществено положение", е някъде между 50-60% от нашата работа. На второ и трето място, тук е различно, са хората с увреждания или възрастта. Те са някъде около 5-8% от броя на жалбите и броя на консултациите. Добре е да се знае, че хората, които имат някаква форма на недостатък по рождение или придобит, имат специална закрила от закона. Знаете има Закон за интеграция на хората с увреждания", обясни Димитър Тодоров. Никой от клиентите на Центъра не сподели на срещата да е бил жертва на дискриминация. Регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация във Видин казва, че обикновено хората се притесняват да споделят в чуждо присъствие за проблеми от такова естество.

На 21 март се отбелязва Международният ден на хората със синдрома на Даун. Той е отбелязан за първи път по време на VI световен симпозиум, посветен на синдром на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун. Денят - двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с нарушение (тризомия) на 21-вата хромозомна двойка ( страдащите от синдрома на Даун имат 47, вместо 46 хромозоми).

Темата на Международния ден за 2015 г. е: "Моите възможности се ползват от пълните и равни права на всички". Поинтересувахме се каква е информираността за този синдром и за хората, които го носят, в нашата страна. За това как може да се помогне на семействата с такива деца обяснява заместник председателят на сдружението на родителите на деца със синдром на Даун в България Тони Маринова:

"Сдружението се ражда през 2009 година, т.е. ние за шеста поредна година сега ще отбележим 21 март. Ние в момента сме моралната подкрепа на всички родители на деца със синдрома на Даун. Мога да кажа, че благодарение на последните три години, в които медийно се заявихме и в които има много информация за нас, все повече родители, че дори и лекари, ни търсят, за да помагаме, защото наистина нито има социални работници, нито има психолози в болниците, които да дават информация. Нито пък има адекватна информация, която самите хора, които имат желание да дават, да дават. В този смисъл, ние сме хората, които се активират и които си помагат сами на себе си. Миналата година издадохме първия наръчник за отглеждане на дете със синдром на Даун. Първата книга на български език по нашата тема, която е издадена в САЩ през 1985 година, преди 30 години."  

Йорданка Петрова се срещне с две видински майки, които отглеждат "слънчеви деца". Чуйте техния разговор:

"Моето дете посещава масова детска градина. Много му харесва там, има си приятели, той е много контактен, дружелюбен, обича да е сред хора, но да е сред познати хора. Още от първия път много му хареса, обича да има внимание към него и там го получава... Моят син сега е вкъщи, защото аз съм ангажирана. Трябваше да го заведа на дневен център. Той изцяло е зависим от мен, трябва да го разхождам, не може сам да се ориентира, да пресича. Не знае стойността на парите. Те не умеят да смятат, не се и научават да смятат. Научават се да четат, на други неща, но да смятат не могат. Но пък вкъщи ми помага в чистенето. Подрежда, чисти. Не претупва работата, просто го прави както трябва - всичко е под конец, всичко е подредено. Хората със синдром на Даун изпълняват модел, те не могат да мислят логично и да преценят какво трябва да направят, рядко се случва това", разказват Нина Панковска и Елена Александрова.

Подробности от темите и разговорите в предаването "Едно" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40