Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Бременските музиканти" от Видин часове преди връчването на наградите "Икар 2015"

4
Бременските музиканти от Видин
Снимка: Иван Аладжов


Този понеделник в "Калейдоскоп" гостуват "Бременските музиканти". Е, не четиримата герои от приказката на Братя Грим, а четиримата актьори от едноименния спектакъл на видинския Държавен куклен театър. И не само те. В предаването си говорим още и с режисьора на пиесата- Димитър Димитров, и с директора на театъра- Поли Трифонова. Конкретният повод за това е поредната номинация на видинските кукленици за наградите "Икар". В селекцията за националната награда на Съюза на артистите в България, в категорията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство", влязоха четиримата млади актьори Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Христо Иванов и Александър Томов. Те са номинирани за актьорските си превъплъщения в спектакъла. И се конкурират с Ива Гикова и Ивайло Николов-  за кукли и сценография на спектакъла "Продаденият смях" от Джеймс Крюс, с режисьор Елица Петкова, на Столичен куклен театър и Силва Бъчварова и Васил Рокоманов- за кукли и сценография на спектакъла "Принцесата и скъсаните обувки" по Братя Грим, с режисьор Славчо Маленов, на Държавен куклен театър Търговище.

"За мен убедителният успех на нашата пиеса сред децата е достатъчен аргумент да вярвам, че шансовете ни са големи, но все пак, на състезание е като на състезание", казва ми директорът на Държавен куклен театър Видин Поли Трифонова.

"Това е битка! Никога не се знае до последния момент. Но номинацията за "Икар" е вече много престижна. Престижна е и за младите колеги, престижна е и театъра. Тези номинации са признание за едно много високо професионално ниво. Ние- видинският Държавен куклен театър- вече няколко пъти сме носители на награди "Икар". Много ще бъда щастлива, ако и тази година това се случи отново",
продължава Поли Трифонова.

Бременските музиканти от ВидинДобро предзнаменование е, че в събота- 21 март 2015 година, Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов получиха наградата "СИВИНА" 2015. Която се присъжда на млад талант в областта на кукленото изкуство и е учредена от режисьорската колегия към асоциацията на куклените театри в България през 2010 година. Връчва се всяка година на 21 март, по случай Световния ден на кукления театър.

На следващия ден- в неделя, нашите талантливи млади актьори представиха спектакъла "Бременските музиканти" на сцената на Столичен куклен театър. Според директора на видинския Държавен куклен театър Поли Трифонова, реакциите на публиката са били достатъчно красноречиви- актьорското изпълнение на Ася, Биляна, Сашо и Христо безспорно е грабнало вниманието и на малки, и на големи в зрителната зала. Вярваме, че сред покорените са били и членовете на второто жури. Така че имаме всички основания да се надяваме, че на 27 март 2015 година видинските "Бременски музиканти" ще получат заслужено и признанието на Съюза на артистите в България. Спектакълът е дело но много силен творчески екип- драматизацията е на Мая и Димитър Димитрови, режисурата е на Димитър Димитров, сценография и кукли- Наталия Гочева, композитор- Петко Т. Манчев.

Бременските музиканти от ВидинЗа да ги чуете вие, уважаеми слушатели, в атмосферата на техния свят, сред декорите на пиесата и под прожекторите на сцената, със смирението на поклонник отидох при тях. Не на представление. Седнах тихичко в зрителната зала по време на репетиция. Впрочем това е нещо много полезно за всеки, любопитен към труда на актьора. И след поредното "завъртане" на спектакъла, както казват хората от тяхната гилдия, се качих при тях- под кулите на красивия град Бремен, спасен от малката сплотена дружинка на Магарето, Кучето, Котката и Петела. Създания различни, но обединени от сроден житейски жребий- станали по различни причини излишни, необичани, чужди. Но веднъж свързани от общата си съдба, те търсят и намират щастието си заедно.

"Неочаквано е и е страхотно като усещане, че някой те е забелязал и оценил, когато общият ти актьорски стаж е едва година и девет месеца", споделя Ася.

"Голямо е предизвикателството. Защото това си е едно доказване. Доказване на нас- като актьори, на представлението като драматургия, като режисура, доказване на видинския куклен театър като цяло", признава Сашо.

"Напрежението е умерено. Естествено е да се вълнуваме. Нахъсани сме и сме щастливи, че участваме във всичко това- състезанието за националната награда на Съюза на артистите в България. Да, всичко това калява актьора", добавя своята гледна точка Христо.

"Номинацията е и късмет, но и заслужена. Актьорът никога не трябва да се отпуска, защото една номинация не е всичко. Но все пак е важен стимул", коментира Биляна.

"Да забравят всичко, което съм им казал, и да играят", казва с усмивка човекът, който е моделирал сценичното поведение на актьорите и техните герои. Колкото и да е взискателен, строг и категоричен в оценките си за работата на младите изпълнители, това е най-важната препоръка към тях на режисьора Димитър Димитров.


"Бремен е културен град... Ако имаме късмет, чака ни просперитет", пеят героите в пиесата. А какво може да даде на младите актьори едно такова признание в България?

"Те вече са наградени. Самата номинация за "Икар" вече означава, че за този творчески сезон те са сред трите откроени от колегите като най-съществени постижения в кукления театър", казва Димитър Димитров.

А дали работата на актьора с кукли го прави по-широкоспектърен и по-високо конкурентен на кастинг арената, когато трябва да доказва качества и да търси своите роли на сцената, в киното или телевизията? Защото актьорската професия също се подчинява на универсалните закони на трудовия пазар и в нея също има конкуренция. Понякога по-тежка и по-непредсказуема, защото създаването на изкуство е работа субективна. Може един актьор да е перфектен в уменията си, но да не "пасва" на режисьорските очаквания и да не бъде избран. Но добрата подготовка, добре поддържаната форма са си все пак предимство, надявам се...

"Куклата е едно допълнително средство, с което ти можеш да изразиш нещо от сцената. Драматичният актьор борави с гласа си, борави с текстове, вади мисълта чрез психофизиката си. А Куклата е едно допълнително средство над, след и в повече на изброеното. Тя е възможност да се дистанцираш от героя, да го "коментираш" образа, който играеш, да го допълниш... няма актьор, за който това да не е предизвикателство. Лично аз смятам, че няма куклени, драматични, кино артисти... Актьорът е човек, който трябва да пресъздаде някаква мисъл и да доведе някаква емоция до публиката. Какви са средствата, които използва- дали са танц, музика, кукли... Разбира се, че колкото повече са средствата, които използва, толкова по-универсален актьор е", обяснява Димитър Димитров.

Поговорихме си днес в "Калейдоскоп" с актьорския състав на спектакъла на видинския Държавен куклен театър "Бременските музиканти"- Ася, Биляна, Сашо и Христо. Нашите две момичета и момчета са номинирани за националната награда на Съюза на артистите в България "Икар 2015", в категория "Индивидуално постижение в кукленото изкуство". Чухме какви са очакванията на директора на театъра- Поли Трифонова и на режисьора на спектакъла- Димитър Димитров. Ето я кратката оценка на най-сериозния критик и най-взискателен учител на младите актьори:

"Нашите гарджета са си най-хубави и най-добри",
казва режисьорът Димитър Димитров.

Така си е! Ние им желаем успех и вярваме, че на 27 март Ася, Биляна, Сашо и Христо заедно ще получат престижното отличие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40