Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се грижим за нашите паркове

Снимка: Радио ВИДИН
Днес в "Еко Свят" говорим за грижата за видинските паркове; за преброяването на дивеча в община Мездра и за две предстоящи инициативи- възстановяването на "Боров парк" във Вършец и отбелязването на "Часът на Земята".


С идването на пролетта и затоплянето на времето започна почистването на зелените площи във Видин. Засега се режат дървета само по молби на граждани. Фирмата по озеленяване е ангажирана с почистване на зелените площи.

"Подготвяме се за сезона за косене. Основната ни дейност е рязане на някои видове храсти и почистване. Почистването е основното за месец март и началото на април. Общината е длъжна да прави икономии, защото финансово не е добре. По тази програма, която са спечелили, имат група по озеленяване и те по някакъв начин ще се заемат с поддръжката на зелените площи в града, което автоматично ще намали разходите за озеленяване", каза управителя на видинския клон на фирмата Даниела Димитрова.

Подмяната на цветните фигури ще се направи през юни. Сега работниците са плевили и окопали цветята.

Харесват ли им на видинчани зелените площи и какво искат да има в тях?

"Важното е да не се краде... Сега от известно време не чистят много. Ние сме на "Толбухин", да ни сложат пейки, защото няма къде да се седне лятото... Не съм обърнал внимание. Това, което става в града ни- този дългосрочен погром с улици и паркове е на много ниско ниво. Не знам на какво се дължи... Хубаво е, но е малко мръсно в града. Ние идваме от Варна. Варненският град е много красив... Не бих казала, че много грижи са положени да изглежда добре, може и по-добре. Повече цветя да има..."

СнимкаУченици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин засадиха в Крайдунавския парк 45 дръвчета. Поводът е 45-ата годишнина на училището.

"Решихме да насадим 45 дръвчета, които са символ на живота, на младостта, символ на бъдещето. Инициативата за гората на езиковата гимназия дойде от Ученическия съвет и Училищното настоятелство. Дръвчетата са закупени със средства, които са дарени от родители. Искам да благодарим и на Общината, която се отзова с мястото, което ни определи- едно емблематично за града място- до крепостта "Баба Вида", каза директорът Любомир Георгиев.

Преди да започнат работа на учениците им беше показано как се засажда едно дърво, така че да се хване. След това децата съчетаха полезното с приятното. Петър Витков и Георги Койчев от 11 "г" клас разказват как се справиха със засаждането:

"Много добре се справяме. Поне двама трябват и третият задължително да гледа да види дали дървото е изправено. В този случай е нашият колега Емил. Ние тичаме тук и ще ги поливаме после, ако трябва."

Младежите наистина искат дръвчетата да останат здрави и да не ги открадне някой. А че ще се грижат за тях и ще идват да наблюдават какво се случва, няма съмнение.

Боров парк- Вършец, архив. Снимка: Евелина ГеоргиеваУтре, на 27 март, когато се отбелязва Международният ден на театъра, в голямата зала на Народно читалище "Христо Ботев" във Вършец ще се играе спектакълът "Анна Бижуто" на театрална формация "Медека" от Вършец. Събраните средства ще бъдат дарени за възстановяването на Боровия парк в града, който пострада при бедствието в началото на годината. Какви поражения нанесе силният вятър върху парка и как местните жители са се организирали да помогнат за възстановяването му, ще ни каже Даниела Лилова експерт в отдел "Туризъм" на Общината:

"Когато стана бедственото положение във Вършец, беше много потресаващо. Всички знаят, че в община Вършец, първото нещо, с което се свърза, са баните и Боровия парк. Да не забравяме, че Боровият парк е втори по големина след Борисовата градина. И за нас това беше много страшно, защото пораженията там са над 43 декара- няма насаждаемост на дърветата. Малката групичка "Медека" реши, че трябва да се направи нещо и евентуално да се изнесе благотворителен спектакъл, за да може всички, които са съпричастни, да вземат участие в залесяването и възстановяването на този боров парк, защото това е лицето е града."

Паркът е над 800 декара. В него се намира прословутата Иванчова поляна, има много екопътеки, спортни площадки и кътове за отдих.

Снимка: WWFНа 28 март предстои да отбележим "Часът на Земята". Това е най-голямата природозащитна инициатива в света. По време на "Часът на Земята" милиони хора от целия свят символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще. Природозащитната организация WWF посвещава тази година "Часът на Земята" на реките.

"Часът на Земята" ще е последната събота на март, от 20:30 часа до 21:30 часа, когато вече е тъмно и може да се види, че символично приглушаваме светлините. Освен в България, той ще се проведе в цял свят. Ще видим докъде могат да се прострат мащабите на тази инициатива, защото миналата година 162 държави се включиха и над 7000 града, 106 общини във България", обясни говорителят на организацията Владимир Иванов.

Засега "Часът на Земята" се очертава най-голямата световна инициатива с послание за защита на природата. В световен мащаб това е деветото отбелязване, а в България ще се проведе за седма година.

18 души от ловната дружинка в мездренското село Царевец се включиха в таксацията /преброяване/ на дивеча, което беше извършено от членове на Ловно-рибарското дружество от Мездра. Председателят на структурата инж. Генади Събков също се включи в акцията.

Шеф на ловната дружинка от Царевец е Борислав Дончев. Неговата дружинка има доста хранилки за диви животни и затова трябваше да положи доста усилия, за да ги обходи и да направи зимно подхранване с царевица и да ги зареди със сол. През този сезон за тази дейност са предвидени по около 40 килограма царевица на всеки ловец.
Подробности за акцията по преброяването слушаме от Генади Събков:

"Аз мисля, че направихме една хубава разходка и заедно с таксацията съчетахме полезното с приятното. Това, че направихме таксация на дивите животни в тези тежки метеорологични условия ни помогна да видим следите от разнообразен дивеч, който обитава нашия район. Видяхме, че популацията на зайци и фазани е достатъчно добра, видяхме следи от сърни и диво прасе… Доволен съм, защото този излет го съчетахме с подхранване с царевица, а заредихме хранилките и със сол."

Ловната дружинка в мездренското село ЦаревецСпоред Генади Събков, фазанът трайно се е настанил в ловните райони край Мездра, което е резултат не само от разселването на този пернат дивеч, но и от грижите за него:

"В сравнение с миналия сезон, популацията на пернатите е много по-добра. Изглежда, че в последните години задивечаването, което направихме беше с устойчиви екземпляри и те дадоха поколение. Такива са констатациите и на колегите в другите дружинки, направени по време на ловни излети през сезона. Чудесно е, че фазанът трайно се настани в нашия район и радва окото и слуха. Ежегодно разселваме не по-малко от 800 бройки, плюс допълнителен бонус. Преди години пускахме в природата много повече дивеч, но никога не се е климатизирал така добре. Сега резултатите са видими, наблюдават се следи и от малки фазанчета. Предстои ни обобщаване на резултатите от днешната таксация, но аз смятам, че те ще бъдат по-добри от предходните…"

СнимкаЗапочнаха проверки за непочистени речни корита и прилежащите им територии в област Враца. Тези проверки извършва Регионалната инспекция по околната среда и водите от вчера и ще продължат до 8 април.

"Експерти от РИОСВ- Враца ще проверяват изпълнението на дадените предписания, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от 12 февруари за предприемане на мерки за недопускане на замърсяване на речните корита и прилежащите им територии. В изпълнение на заповедта, експертите посетиха десетте общини от област Враца и дадоха на кметовете предписание за предприемане на ефективни мерки за почистване на речните корите и прилежащите им територии от нерегламентирани замърсявания с отпадъци (битови, строителни, биоразградими отпадъци и торов отпад, отпадъци от опаковки, текстилни отпадъци и др.) във всички населени места на дадената община със срок за изпълнение 24 март, т.г.", каза говорителят на екоинспекцията Цвети Вергилова.

Проверките се осъществяват на място, съвместно с представители на  общините. По разпореждане на министъра на околната среда и водите, при констатиране на нерегламентирани замърсявания и неизпълнение на дадените предписания, ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, като съставяне на акт за установяване на нарушението и издаване на наказателно постановление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40