Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7446 са лицата, които са започнали да се осигуряват за първи път през тази година

| обновено на 26.03.15 в 19:41

7446 са лицата, които са започнали да се осигуряват за първи път. 2365 от тях са подали заявления към края на февруари за избор на фонд и вноските се превеждат в определения срок, съобщи Милена Кръстанова, заместник изпълнителен директор на НАП на заседание на Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.
 

Останалите не са подали заявление за избор на фонд. Внесените суми за тях са налични в НАП до избор на фонд за лицата или до промяна в нормативната уредба, добави тя.

Пенсионните фондове неведнъж са алармирали, че Националната агенция за приходите задържа сумите за втора пенсия, от което клиентите им губят доходност. Милена Кръстанова опроверга тази информация: От страна на НАП са преведени 99,9 процента към пенсионно-осигурителните дружества. Имаме непреведени суми, които се дължат в различни, конкретни ситуации на несъответствие.

Общо от началото на годината: Преведените суми по сметки на пенсионно-осигурителните дружества са в размер 266 милиона 595 хиляди 668 лева и 73 стотинки. За сравнение за същия период на предходната година имаме увеличение на преведените вноски с 18 милиона, което предствалява нарастване със 7,38 процента още преди да е изтекло тримесечието.

От страна на НАП няма задържане и непревеждане на вноски към пенсионно-осигурителните дружества, увери Милена Кръстанова. През първо тримесечие на 2015 година към дата 24-ти март 2015 година сме превели следните суми – за месец 96 млн. 409 хиляди лв., за февруари – 51 млн. лв., и до 24-ти март – над 88 млн. лв.

Кръстанова бе категорична, че Приходната агенция не използва задържаните пари за инвестиции, а ги превежда към партидите веднага щом се изяснят неточностите около тях.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!